28 mars 2014

Ovnsbakt skreiloins med smørdampet sopp & purre og rødvinsaus ✿⊱


Nå går det mot slutten av skreisesongen.
Det "eneste" jeg fikk tak i, i dag var skreiloins, men hva gjør vel det, når det er den beste delen på fisken. Loins er ryggstykkene på fisken.
Denne delen har det beste 'kjøtt-stykket' på fisken, fast og kraftig. 
Den egner seg godt til å pannesteke eller ovnsbake, da den ikke går så lett i stykker under tilberedningen.

Ovnsbakt skrei:
Fjern skinnet og skjær skreiloins i serveringstykker.
Beregn 200-250 g per person.
Strø på godt med salt, la de ligge i 10-15 minutter, skyll av saltet og tørk dem.
Saltet gjør at de blir enda fastere i 'fisken' c",)
Legg dem på en stekeplate med bakepapir, legg på en bit godt smør på hvert stykke.
Stekes ved 180 grader, ca. 12 minutter.



Rødvinsaus: 
(4 personer)
  • 3 ss smør
  • 1 sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl kjøttkraft/fond
  • 2 dl rødvin
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts timinankrydder eller 1 ss frisk
  • 0,5 ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Finhakk løk og hvitløk, fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt, uten at det tar farge.
  2. Dryss på mel og spe med kraften.
  3. Tilsett vin, timian og pepper.
  4. Kok sausen i 30 minutter.
  5. Sil sausen.
  6. Smak til med salt og rør tilslutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank og fin


Smørdampet sopp:
Jeg brukte aromasopp og champinjong.
Varm smør i en panne og tilsett sopp, skjært i skiver.
Legg på lokk og smørdamp soppen i 5-6 minutter.
Smak til med salt og pepper.

Smørdampet purre:
  • 1 stk purre
  • ½ l vann
  • Salt
  • Pepper
  • 1 ss smør
Del purre i passe biter - ca. 4 cm kubber. Kok dem i lettsaltet vann i ca. 2 minutter.
Hell av vannet, tilsett godt smør, salt og pepper.
La det dampe litt under lokk, mens du rister litt på kjelen innimellom. Kun ett par minutter.


Ovnsbakte poteter:
  • Poteter, jeg brukte Amadine poteter.
  • Olje
  • Havsalt
  • Timian, frisk
Sånn gjør du: 
  1. Vask og del potetene.
  2. Skjær de opp i båter.
  3. Hell over litt olje, dryss over havsalt og frisk timian.
  4. Bland sammen og stek i stekeovn på 225 grader i ca. 20 minutter.
Kan etterstekes sammen med fisken, hvis de ikke er helt møre 


Barbera Piemonte


  • Farge: Dyp blårød.
  • Lukt: Svalt preg av modne kirsebær, mørke bær og litt urter.
  • Smak: Ung, saftig og fruktig, preg av mørke og røde bær, streif av lakris i ettersmaken.
  • Passer til: Lyst kjøtt   Storfe   Lam og sau  
  • Land/distrikt: Italia, Piemonte, Øvrige
  • Årgang: 2010
  • Råstoff: Barbera 100%
  • Innhold: Alkohol 13,50%Sukker: 2,00 g/l 
  • Lagringsgrad:Drikkeklar, ikke egnet for lagring
  • Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF