Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+

søndag 19. april 2015

Gulasjsuppe - Gulyás / Gjetersuppe fra Ungarn !

​​
Gulyás, betyr gjeter.
Den opprinnelige gulasj er en suppe som ble satt sammen etter prinsippet man-tar-hva-man-har.
I dette tilfelle var det gjeterne, som kokte kjøttstykker og ville krydderurter, i store kar over åpen ild.
Ungarn er et utpreget jordbruksland, hvilket man også tydelig merker i landets kost, som gjennomgående er kraftig. 
Når maten likevel ikke virker tung, er det fordi befolkningen har utpreget sans for god sammensetning og gjøre det beste at av hver enkelt ingrediens.

Jeg har brukt mørbrad, men du kan gjerne brukte annet storfekjøtt eller lam.
"Noen" påstår at man ikke kan bruke mørbrad i gryteretter og lapskaus, det stemmer ikke !
Trenger lang koketid -og er den seig, så har du kokt den for lite. Den blir mør og faller nesten fra hverandre, hvis du koker den lenge nok.

Til 6 porsjoner trenger du:
  • 1 kg mørbrad av storfe
  • 2 løk, grovhakket
  • Stekesmør
  • 8 dl kjøttkraft, vann + kjøttfond eller 2 kjøttbuljongterninger
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts karve
  • 2 ts oregano
  • 3 gulrøtter
  • 400 g hakkede, hermetiske tomater
  • 1 rød paprika, i terninger
  • 6-8 poteter, i terninger 
  • Salt
  • Pepper
  • Lett rømme
  • Bladpersille
Fremgangsmåte:
  1. Skjær kjøttet i biter og brun det i en varmpanne med litt smør, i flere omganger.
  2. Stek løken gyllen og myk i godt smør.
  3. Legg kjøtt og løk over i en gryte.
  4. Tilsett kjøttkraft.
  5. La det småkoke i 1,5 time eller til kjøttet begynner og bli mørt.
  6. Skyll, rens og skjær opp grønnsakene.
  7. Ha i resten av ingrediensene og la retten småputre videre på svak varme til potetene er møre, ca. 20 minutter. 
  8. Smak til med mer krydder hvis nødvendig, salt og pepper.
  9. Serveres rykende varm, dryss over hakket bladpersille og legg på en skje rømme ved servering.
Ingredienser

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar