09 mai 2015

Scottish Steak Balmoral / Biff Balmoral


I likhet med sine naboer Irland og England, har ikke Skottland satt sitt preg på den internasjonale haute cuisine, og den skotske nasjonalretten haggis faller nok inn under kategorien "for spesielt interesserte" !

Men, de kan spise godt i Skottland også !
Dette er en fantastisk oppskrift på den tradisjonelle skotske 
Steak Balmoral, med tykk soppsaus og whiskey.

Steak Balmoral serveres i hele regionen, og på den berømte 👉 The Witchery Restaurant 
Restauranten ligger i Edinburgh, på toppen av Royal Mile, nær porten til den vakre Edinburgh Castle.

Steak Balmoral er gode møre biffer flambert i Whiskey.
Når du flamberer tenner du på brennevinet, som du har helt over kjøttet i stekepanna. Tenn umiddelbart på slik at alkoholen fordamper, mens aromastoffene fra brennevinet blir igjen sammen med de andre smakene i panna.

Jeg serverte retten med bakt potet og grønne bønner ♫

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 x ca. 200g mør biff a indre eller ytrefilet
  • Stekesmør
  • Olje
  • Salt
  • Pepper
  • 0,5 dl whisky
  • 3 dl kremfløte 
  • 2,5 dl oksekraft 
  • 200 g sopp 
  • 1 ts grov sennep
  • Bake poteter
  • Kryddersmør
  • Aspargesbønner
Sånn gjør du:
  1. Begynn med bakepotetene. Pakkes inn i folie og stekes på 250 grader i en til to timer, avhengig av størrelsen.
  2. Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30 minutter før den skal stekes.
  3. Skjær soppen i skiver og stek den i en stekepanne med litt smør. Legg den stekte soppen over i en kjele. Tilsett sennep, fløte og kjøttkraft. La det koke til kraften har redusert seg til halve mengden. Tilsett litt sukkerkulør, hvis du vil ha den litt mørkere. Smak til med salt og pepper.
  4. Stek biffene i en panne på sterk varme i en blanding av olje og smør, 1-2 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Biffen skal flamberes og bør derfor ikke stekes for lenge !
  5. Tilsett whisky og flambèr. Når du flamberer tenner du på brennevinet, som du har helt over kjøttet i stekepanna. Tenn umiddelbart på slik at alkoholen fordamper, mens aromastoffene fra brennevinet blir igjen sammen med de andre smakene i panna.
  6. La biffene hvile ca. 10 minutter før servering.
  7. Kok aspargesbønner ett par minutter i lettsaltet vann, sil av vannet og vend inn godt smør og maldonsalt.
  8. Server biffene sammen med soppsausen, bakt potet med litt kryddersmør og aspargesbønner.

Marques de Rey Reserva 2010


  • Farge: Dyp rød.
  • Lukt: Aroma med fint preg av røde og mørke bær, hint av lakris og fat.
  • Smak: Ren og fint utviklet, preg av røde bær, vanilje og fat.
  • Passer til: Storfe   Lam og sau   Storvilt  
  • Land/distrikt: Spania, La Mancha
  • Årgang: 2010
  • Råstoff: Tempranillo 100%
  • Metode: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk i ståltanker, 12 md. lagring i amerikanske og franske eikefat før tapping.
  • Innhold: Alkohol 12,00%Sukker: 3,10 g/l Syre: 5,30 g/l
  • Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres
  • Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF