Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+

søndag 24. januar 2016

KÅL ✿ Husmannskost fra Sør Fron !


KÅL er en tradisjonsrett fra Gudbrandsdalen. KÅL er egentlig en kjøttsuppe med erter !
Min mormor vokste opp på gården Haverstad Søre, som min oldefar Karl Iversønn Gyttingslien kjøpte i 1902, han tok da navnet etter gården Karl Haverstad.
Regner med at mormor spiste mye KÅL i løpet av sine 98 leveår

Sitat fra Fron Historielag:
”Kål” er ein tradisjonsrik matrett som har røter langt attende i tid.
Dei kokte kål av kjøt og flesk, dei tilsette også erter og gryn frå eigen kålhage,
samt potet mot slutten av koketida.
Ofte måtte karfolka hjelpe til med å hogge opp kjøt- og beinstykka som skulle i kålen.
Av og til laga dei kålstappe ved å fløyte av feittet i kålgryta og knuse poteter i.
Kål var ein svært vanleg rett her i distriktet, og vart ofte kokt ein gong i veka på gardane.
Dette var gjev kost.
Somme meiner denne retten har fått namnet sit frå at dei sa dei skulle ”gjere kål” på gamle skankar og andre matrestar.

Det finnes sikkert utallige oppskrifter, dette ble min utgave: En blanding av oppskriften til
Fron Historielag og tips fra 'Kål -elskere' fra Gausdal, samt litt sunn fornuft !



Du trenger til 8 porsjoner:
  • ca. 3 kg lettsaltet skinkeknoke
  • 250 g hel byggryn
  • 250 g gule erter
  • 5 stk gulrøtter
  • 10 poteter
  • 4 liter vann
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Vann ut byggryn og erter i lettsaltet vann, over natten. Sil av vannet og skyll dem.
  2. Kok opp vann og skinkeknoker i en stor kjele og skum av på toppen for å få en så klar suppe, som mulig. Når du har skummet av, skru ned varmen og tilsett byggryn og erter.
  3. La dette koke på svak varme, det skal bare såvidt boble i vannet, til kjøttet er kokt, det tar 2-3 timer. 
  4. Ta kjøttet opp av gryten og legg det til side.
  5. Skrell og skjær opp gulrøtter og poteter i biter og tilsett grønnsakene i suppen. Noen koker potetene hele i suppen og serverer dem sammen med kjøttet etter at de har spist suppen.
  6. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. 
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Rens svineknokene fri for 'fett og slintrer'.  Det ble  igjen 650 g rent kjøtt etter at 2,7 kg svineknoker var kokt og renset.
  9. Legg kjøttet tilbake i suppen eller server kjøttet ved siden av.
  10. 'Kål'n' serveres med godt flatbrød.

Vanner ut erter og byggryn ! Herlige skinkeknoker med masse godt kjøtt !!!

Byggryn og erter er ferdig utvannet. Svineknoker klare til koking.
Poteter og gulrøtter kan skrelles og skjæres i biter i god tid, oppbevares i en bolle med kald vann.
Kokte svineknoker, grønnsaker og suppe
Skjærer opp svineknoke c",)
Klar til servering
Spis & Nyt !
Hovedhuset på Haverstad Søre - Sør Fron - Gården er fredet av riksantikvaren !
Her bodde mine oldeforeldre Karl og Randine sammen med sine 9 felles barn. Det var skole i 2 etg.
Min Oldemor Randine Haverstad og min mor's kusine Solveig. Haverstad Søre i 1930.
Min bestemor, Olga sammen med tvillingsøsteren Inga og sin mor (Randine), far (Karl Haverstad) og sine søsken i 1915 !
De andre søskene: Ragna (min oldemors første datter, vokste opp hos min tippoldemor, Beret på Haverstadmoen)
Borghild, Karen, Anna, Maria, Ottar og Ivar. ( Den yngste, Agnes ble født i 1917 )

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar