01 mai 2016

Salt kjøtt og stappe ! Tilberedt av røkt svineknoke og servert med kålrotstappe ✿


Salt kjøtt og stappe har sine tradisjoner landet over.
Lokale variasjoner gjør at noen steder brukes kun storfekjøtt, andre steder kun lamme- eller svinekjøtt, mens andre steder brukes alle tre i kombinasjon.

Salt kjøtt blir vanligvis servert med kålrotstappe.
Jeg har brukt røkt svineknoke, som er litt mer smakfull enn saltet svineknoke.
I tillegg til kålrotstappen servere jeg salt kjøtt med kokte poteter, gulrøtter og litt av kraften med litt
frisk timian.
God, smaksrik, kraftig husmannskost på sitt beste


Til 6 porsjoner
Svineknoke / Salt kjøtt:
  • 2 røkte svineknoker
  • ca. 3 liter vann
  • 1 bunt frisk timian
  • 2 laurbærblader
  • 1 ss hel pepper
Sånn gjør du:
  1. Legg svineknokene i en stor kjele og hell over vann så det dekker kjøttet.
  2. Tilsett pepperkorn, laurbærblad, timian og kok opp. Sil av skummet som legger seg på toppen av kjelen.
  3. La det småkoke to-tre timer til svineknokene er møre og kjøttet løsner fra beinet.
  4. Rens svineknokene. Hell over litt kraft, legg på folie og hold kjøttet varm i stekeovn på 100 grader, til middagen skal serveres.
  5. Sil og ta vare på litt av kokekraften, den skal brukes i kålrotstappen og til litt ekstra sky hvis du ønsker det.
Kålrotstappe:
  • 2 stk kålrot
  • 4 stk gulrot
  • 100 g smør
  • Kraft fra svineknoke
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell og kutt gulrot og kålrot i biter.
  2. Kok det helt mørt og slå av vannet.
  3. Mos det godt eller kjør det i en foodprossesor sammen med smør og ca. 0,5 dl kokekraft.
  4. Smak til med salt og pepper.
Røkte svineknoker klare til koking !

Sil av skummet, som legger seg på toppen av kjelen
Ferdig kokte svineknoker 
Ferdig renset svineknoker / salt kjøtt !
Poteter, gulrøtter og kålrot klar til koking 
Klart til servering !

  1. Ingredienser 
    Bildet finner du også på INSTAGRAM, følg meg gjerne der også !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF