Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+

fredag 7. oktober 2016

Elggryte med sopp ✿ Naturen i en gryte !!


Elgjakta er nå i gang i Hedmark og Oppland -og sikkert andre deler av landet også.
Mens vi venter på ferskt elgkjøtt får vi klare oss med fjorårets fangst !

Reinskav eller finnbiff har vel alle hørt om, men i dag fant jeg elgskav.
Skav - er rett og slett strimlet kjøtt, som er en urgammel måte og tilberede kjøtt på.
Det gjør det enklere å mørne, tørke, salte og eventuelt fryse kjøttet. Metodene er mest brukt av samefolket -og det var i hovedsak reinkjøtt, som ble behandlet på denne måten, men nå lages det også skav av elgkjøtt.

Måtte testes -og resultatet ble en kjapp, varmende og smakfull viltgryte !
Herlig høstmat, som passer både til hverdag og fest !
Bruk den soppen du liker best, gjerne forskjellige typer, men smak og behag.
- Og selvsagt kan du bruke en bedre strykningsdel på elgen enn skav altså !
Jeg serverte viltgryten med en god, enkel, rustikk potetstappe og tyttebær.
God middag 


Du trenger til 6 porsjoner:
  • 800 g elgskav
  • Smør/Olje
  • 200 g kantarell
  • 150 g sjampinjong
  • 100 g aromasopp
  • 1 stk gul løk
  • 3 stk gulrøtter
  • 4 dl vann 
  • 3 dl kremfløte
  • 4 ss Crème Fraîche Lett
  • 5 skiver brunost
  • 6 stk knuste einebær 
  • 1 ts tørket timian
  • Salt
  • Pepper
  • (Sukkerkulør)
  • Tyttebærsyltetøy
  • Persille

Slik gjør du:
  1. Halvtin elgskav i romtemperatur i ca. en time.
  2. Stek litt og litt av kjøttet i en varm stekepanne med olje eller smør.
  3. Legg kjøttet over i en gryte.
  4. Grovhakk løk og stek det lett i godt smør før du legger det over i gryta.
  5. Skjær sopp i skiver og stek den i olje/smør i flere omganger, før du legger den over i gryta.
  6. Tilsett vann, fløte, 1ts salt og 1ts pepper, la det koke opp. 
  7. La det deretter trekke i 20 minutter, sammen med gulrøtter skåret i skiver.
  8. Tilsett Crème Fraîche, brunost, knuste einebær og timian. 
  9. La det trekke i ytterligere ti minutter. 
  10. Smak til med mer salt og pepper. Hvis du ønsker en litt mørkere farge tilsetter du litt sukkerkulør.
  11. Serveres med tyttebærsyltetøy og ett dryss frisk persille.
Potetstappe:
  • 12 stk poteter
  • 3 dl matfløte
  • 4 ss smør
  • Salt
  • Hvit pepper

Fremgangsmåte:
  1. Skrell poteter. Del potetene i to hvis de er store.
  2. Kok poteter i usaltet vann i 15-20 minutter, til de er møre. 
  3. Sil av vannet på potene og la de dampe seg tørre.
  4. Bruk en potetmoser eller gaffel og mos dem grovt.
  5. Rør inn smør og fløte, litt og litt omgangen til konsistensen er passe.
  6. Smak til med salt og pepper.

EL COTO - RIOJA CRIANZA 2012
Krydret duft med fat karakter, hint av mørk kirsebær, jordbær, kanel og vanilje
100% Tempranillo 


Crianza dyrkes på eiendom og andre vingårder primært i Rioja Alta, samt flere kilder i Rioja Alavesa og Rioja Baja.
Vinen er oppmalt og gjæret i rustfritt stål kar i 20-25 dager med utvidet tid på skinnene for å trekke ut smak og kompleksitet, etterfulgt av 12 måneder aldring i en kombinasjon av nytt og brukt amerikansk eik og seks måneder i flaske.

El Coto de Rioja Crianza er en av de mest populære vinene i hele Spania og en av de mest solgte Rioja'er i verden. År inn/år ut denne vinen viser karakter, kompleksitet og verdi uten sidestykke i kategorien.

ELGSKAV !
Steker sopp !
Nå skal gryta trekke på svak varme i 20 minutter.
Lager potetstappe !

Klar til servering !
Middagen er servert !
Spis & Nyt !

Ingredienser ! (Mangler brunost )

Heggsetra - Sør Fron - Gudbrandsdalen ! Elgen har jeg ikke sett, men 'elgbæsj' er det mye av her !

((¯`´¯) Spis & Nyt
`*.¸.*.✿✿¸.•*¨`*•..¸✿ღ¸.•*¨`*•..¸✿✿

2 kommentarer: