Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Google+

fredag 27. januar 2017

Kålruletter 'på gamle måten' ♪♫


Min mors kålruletter er ett godt barndomsminne 💗
Det var en av mine yndlingsretter. Nå er det mange år siden jeg har spist det -og det er på tide å tørke støv av denne kjente husmannskosten. Mors kålruletter blir laget med hodekål, trekt i kraft og servert med frikassesaus, kokte poteter og gulrøtter. Ser litt trist ut, men smaker smaskens !

Når jeg først er i gang så lager jeg en stor porsjon, god restemat, far kan få meg seg litt middag hjem
-og den kan også fryses.
God middag ♪♫


Kålruletter til 6-8 porsjoner/18 stk:
  • 800 g kjøttdeig
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 0,50 ts malt muskat
  • 0,50 ts malt ingefær
  • 0,50 ts allehånde
  • 5 ss potetmel
  • 4 dl melk
  • Hodekål
  • 2,5 liter vann
  • 3 beger kjøttfond eller kjøttbuljongterninger
  • Hyssing
  • Poteter
  • Gulrøtter
  • Tyttebærsyltetøy

Sånn gjør du:
  1. Lag kjøttfarse: bland kjøttdeig, potetmel, salt, krydder og melk i foodprosessor. Kjør til alt er godt blandet og deigen er jevn.
  2. Løsne kålblader fra stilken, og skjær vekk den tykkeste delen av stilken. Kok dem i ca. 2 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl i kaldt vann, og la dem renne godt av på ett rent kjøkkenhåndkle. Dette må du gjøre i flere omganger.
  3. Legg en stor skje kjøttfarse på hvert blad, og pakk dem sammen som en pakke. Bind dem sammen med hyssing.
  4. Kok opp vann og kjøttfond og kok til kjøttfonden/buljongen er oppløst. Du kan selvsagt bruke hjemmelaget kjøttkraft hvis du har det.
  5. Legg forsiktig i kålrulettene  og la dem trekke, rett under kokepunktet under lokk i 20 minutter.
  6. Ta opp kålrulettene med en hullsleiv og legg dem til side mens du lager sausen.
Saus:
  • 6 ss smør
  • 8 ss hvetemel
  • 10 dl kraft fra kålrulettene
  • 6 dl melk
  • 1 ts salt
  • 1 ts hvit pepper

Sånn gjør du:
  1. Smelt smør i en kjele, rør inn hvetemel og spe med kraft, litt og litt om gangen.
  2. Tilsett melk, salt og pepper.
  3. La det koke i 5-10 minutter, til melsmaken er borte. Smak til med mer salt og pepper hvis nødvendig.
  4. Server kålrulettene med sausen ved siden av eller legg kålruttene i sausen, som jeg gjorde i dag.
  5. Nå kan de gjerne trekke i sausen, på svak varme i alt fra 10-60 minutter, hvis du bruker hodekål. Rist litt på kjelen inni mellom. 
  6. Server kålruletter og sausen, sammen med kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.
Kjøttdeig kjørt i foodprosessor med melk, potetmel, salt, pepper, muskat, ingefær og allehånde ♪♫
Det ble i hvert fall nok kål  ♪♫ Hvis det er vanskelig å få av bladene hele kan det lønne seg og skylle kålen i varmt vann !
Forveller kålblader  ♪♫
Noen bruker kinakål, den er lettere å jobbe med, men tåler ikke like mye koking -og det fantes ikke i gamle dager !! 
Under arbeid ♪♫
Tar litt lang tid men...... den som venter på noe godt ♪♫
Klare til trekking i kjøttkraft  ♪♫
Noen heller kjøttkraft rett i formen og damper dem under folie i stekeovnen, men det gjorde ikke mor !
Damper kålruletter i kjøttkraft  ♪♫
Lager saus av kjøttkraften og melk ♪♫
Middagen er klar ♪♫
Klar til servering  ♪♫


SPIS & NYT  ♪♫
Ingredienser  ♪♫

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar