Cajuner er en etnisk gruppe som lever i delstaten Louisiana i USA.
De er opprinnelig fransktalende, mens det i nyere tid foregår et språkbytte til engelsk. Denne folkegruppen har hatt en stor innflytelse på Louisianas kultur.
Cajunmaten er særlig kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Eksempler på kjente matretter er Jambalaya og Gumbo, og sterke sauser som tabascosaus og andre sauser basert på chilipepper.
Til 6 porsjoner trenger du:
Cajun poteter
- 10-12 poteter skåret i båter
- 1 stk sitron i båter
- 2 stk rødløk i båter
- 4 stk laurbærblad
- 3 ss sitronsaft
- 4 ss vann
- 1 ss tomatpuré
- 2 ts hvitløk, Gourmet Garden
- Salt og pepper
- 1 ts paprikapulver
- 1 ss rød chili i ringer
- 1 ts tørket provencekrydder
- 4 ss olivenolje
- Legg potetbåtene i en langpanne sammen med sitronbåtene, rødløk og laurbær.
- Bland sitronsaft, vann, olje og tomatpuré i en liten bolle.
- Tilsett krydder og urter og bland godt sammen.
- Vend inn krydderblandingen i langpannen med poteter, sitron og løk slik at alt blir godt blandet.
- Stekes på 200 grader i ca 40 minutter.
- Vend på potetene under stekingen.
- Fjern sitronbåtene før servering.
- 1,2 kg karbonadedeig
- 1 egg
- 2 ss potetmel
- 1 dl fløte
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
Sånn gjør du:
- Bland alle ingrediensene i en bolle.
- Bland alt godt sammen.
- Form dem til store karbonader, de minsker ca. 25% under stekning, så du kan gjerne forme dem litt store.
- Stek karbonadene på middels høy varme, ca. 3 minutter på hver side.
- Etterstekes ca. 10 minutter på svak varme, til de er gjennomstekt.
- Steker du mange, kan du ettersteke dem i en ildfastform med folie over, nederst i stekeovnen under potetene.
Grønnsaker
- Vårløk
- Paprika
- Gulrøtter
- Squash
- Olje
- Salt
- Pepper
- Før du steker karbonadene gjør du i stand de ovnsbakte grønnsakene.
- Drypp over litt olje, salt og pepper.
- Sett de inn i ovnen 20 minutter etter potetene ble satt inn.
- Stekes på 200 grader i 20 minutter, sammen med potetene.
Sjysaus
- 5 dl vann og 1 beger Maggi FondCups (oksebuljong)
- 1,5 ss maizena
- 1 ss soyasaus
- 1 ts provencekrydder
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- Kok opp kjøttkraft.
- Tilsett maizena utrørt i litt kaldt vann.
- Tilsett soyasaus og provencekrydder.
- Smak til med salt og pepper.
Poteter ✿ |
Grønnsaker ✿ |
Ingredienser ✿ |
ღ☺☼ God Middag ღ☺☼
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar