Klassisk tilbehør til skinkestek, koteletter og ribbe 🍂
Retten er spesielt vanlig i Nord-Europa. Til retten benyttes finsnittet hodekål, karve, eddik, sukker, salt, smør, litt hvetemel, litt vann og gjerne et syrlig eple.
I Norge benyttes retten spesielt til julemat, som tilbehør til svineribbe og annen, tradisjonell fest- eller søndagsmat som svinestek.
Surkål kan også kjøpes ferdiglaget.
Jeg bruker ikke hvetemel og smør i min utgave, men hvis jeg har litt fet kraft fra kjøttet, som jeg serverer til kan det hende jeg tilsetter litt av den.
Enkelt å lage, men det tar litt tid før den er ferdig til servering.
Til 6 porsjoner trenger du:
Enkelt å lage, men det tar litt tid før den er ferdig til servering.
Denne utgaven kan fint oppbevares i kjøleskapet i fire, fem dager og kan fryses.
Til 6 porsjoner trenger du:
- 1 kg hodekål
- 2 epler
- 2 ts salt
- 1 ss karve
- 3 dl vann
- 2 ss 7% eddik
- 2 ss sukker
- Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i biter i en stor kjele.
- Tilsett vann.
- Kok opp og la alt trekke i minimum en time.
- Tilsett gjerne litt fett eller kraft av ribbe, pinnekjøtt, skinkestek, koteletter - eller hva du skal servere den med.
- Rør godt innimellom. Tilsett litt mer vann hvis nødvendig.
- Server den med en gang eller la den bli kald før du setter den i kjøleskapet eller fryseren.
Tilberedning av surkål. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar