Gulasjsuppe - Gulyás / Gjetersuppe fra Ungarn !

​​
Gulyás, betyr gjeter.
Den opprinnelige gulasj er en suppe som ble satt sammen etter prinsippet man-tar-hva-man-har.
I dette tilfelle var det gjeterne, som kokte kjøttstykker og ville krydderurter, i store kar over åpen ild.

Ungarn er et utpreget jordbruksland, hvilket man også tydelig merker i landets kost, som gjennomgående er kraftig. 
Når maten likevel ikke virker tung, er det fordi befolkningen har utpreget sans for god sammensetning og gjøre det beste ut av hver enkelt ingrediens.

Jeg har brukt mørbrad av storfe i denne oppskriften, men du kan gjerne bruke rundstek eller høyrygg av storfe eller lammekjøtt 🌿

Gulasj kan tilberedes i slowcooker, trykkoker eller vanlig kjele !

En crock-pot er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Når lokket er på under hele kokeprosessen vil kraft fra kjøtt og grønnsaker bli i gryten. Så du trenger ikke være redd for at den skal koke tørr. Crock-pot har kun varme på sidene under koking, så maten vil ikke bli brent under koketiden. 

Pass på at du bruker riktig mengde kjøttkraft, 8 dl i vanlig kjele / 3 dl i Crock-Pot !


Til 4-6 porsjoner trenger du:
  • 1 kg mørbrad av storfe eller lammekjøtt i biter på ca. 2 x 2 cm.
  • 2 løk, grovhakket
  • Stekesmør
  • 8 dl kjøttkraft, vann + kjøttfond eller 2 kjøttbuljongterninger * Bruk 3 dl vann og 1 buljongterning ved bruk av Crock-Pot.
  • 2 ts paprikapulver
  • 1 ts karve
  • 2 ts oregano
  • 3 gulrøtter
  • 400 g hakkede, hermetiske tomater
  • 1 rød paprika, i terninger
  • 6-8 poteter, i terninger 
  • Salt
  • Pepper
  • Lett rømme
  • Bladpersille
Sånn gjør du ved tilberedning i vanlig kjele:
  1. Del kjøttet i biter og brun det i en varmpanne med litt smør, i flere omganger.
  2. Stek løken gyllen og myk i godt smør.
  3. Legg kjøtt og løk over i en gryte.
  4. Tilsett kjøttkraft.
  5. La det småkoke i 1,5 time eller til kjøttet begynner og bli mørt.
  6. Skyll, rens og skjær opp grønnsakene.
  7. Ha i resten av ingrediensene og la retten småputre videre på svak varme til potetene er møre, ca. 20 minutter. 
  8. Smak til med mer krydder hvis nødvendig, salt og pepper.
  9. Serveres rykende varm, dryss over hakket bladpersille og legg på en skje rømme ved servering.
Tilberedning i slowcooker:
  1. Del kjøttet i biter og brun det i en varmpanne med litt smør, i flere omganger eller direkte i kjelen,  hvis du har slowcooker, som er egnet til bruning direkte i kjelen.
  2. Stek løken gyllen og myk i godt smør.
  3. Legg kjøtt og løk over i slowcooker sammen med poteter, grønnsaker og tomater. 
  4. Tilsett 3 dl kjøttkraft.
  5. Kok på LOW i 6-7 timer.
  6. Smak til med mer krydder hvis nødvendig, salt og pepper.
  7. Serveres rykende varm, dryss over hakket bladpersille og legg på en skje rømme ved servering.
Tilberedning i Crock-Pot Express :
  1. Følg oppskriften til slowcooker, punkt 1 til 4, og legg alle ingrediensene i innerkjelen. 
  2. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 30 minutter. Først varmes den opp, det tar ca. 15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  3. La enheten naturlig slippe ut trykket i 10-15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  4. Smak til med mer krydder hvis nødvendig, salt og pepper.
  5. Serveres rykende varm, dryss over hakket bladpersille og legg på en skje rømme ved servering.
'Noen' påstår at man ikke kan bruke mørbrad i gryteretter og lapskaus, det stemmer ikke !
Trenger lang koketid -og er den seig, så har du kokt den for lite. Den blir mør og faller nesten fra hverandre, hvis du koker den lenge nok.


Ingredienser


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar