Paskha a'la Libbe ✿


Paskha, Pascha, Pashka eller Pasha, betyr på russisk PÅSKE.

Paskha er en dessert, som opprinnelig ble laget i ortodokse land.
Den blir laget i løpet av Holy Week, uken før påsken og siste uken i fasten og deretter brakt til kirken for å bli velsignet på den første offisielle feiringen av Jesu oppstandelse, mellom solnedgang på påskeaften og soloppgang på første påskedag.

Paskha er laget av bøndenes meieriprodukter, som er hvite og symboliserer renhet.
Den er laget i pyramideform, som ett symbol på kirke 💛

Jeg har fått den servert av min finske svigerinne, hver påske i mange år.
Det blir ikke påske uten Pasha i Finland !


Her er min utgave av 'Libbes Pasha' 💚💛
Bildene er tatt av Libbe Sumelius.

Du trenger:
  • 4 dl kesam (eller kvark, som de bruker i Finland)
  • 1 eggeplomme
  • 1,5 dl sukker
  • 1 dl crème fraîche  (eller smetana, som de bruker i Finland)
  • 100 g meierismør, la det stå fremme en stund så det blir mykt
  • 3 ts vaniljesukker
  • 1 dl finhakket mandler
  • 1 dl finhakket rosiner, legg dem gjerne i fryseren en stund og hakk dem sammen med mandlene
  • Saften av 1/2 sitron
  • Revet skall av 1 sitron
  • 1 dl kremfløte, vispes til krem
Sånn gjør du:
  1. Visp sammen kesam, sukker, eggeplomme og smør.
  2. Tilsett crème fraîche, vaniljesukker, mandler, rosiner, sitronsaft og sitronskall.
  3. Bland alt godt sammen.
  4. Rør kremen forsiktig inn.
  5. Fordel blandingen i kaffefiltre, la de stå og dryppe av seg overflødig væske.
  6. La desserten stå i kjøleskapet over natten.
  7. Server paskha pyntet med litt søtt godteri.
Finhakket mandler og rosiner
Blandingen fordeles i 3 kaffefilter
Her har de dryppet av seg overflødig væske.
Mämmi er annen dessert, som spises rundt påsketider i Finland.

Mämmi er hovedsakelig laget av rugmel, maltekstrakt og sirup.
Den har en veldig karakteristisk klebrig tekstur, samme konsistens som grøt og mørk brun farge med en rik og søt lukt.


Libbe serverer den med sukker og kremfløte.
Oppskrift finner du 👉 her

Mämmi 

Libbe's Paskha

GOD PÅSKE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar