Skinkestek med smak av Middelhavet ✿
En liten vri på den vanlige norske "skinkesteken", med provencekrydder og hvitvin.
Litt forskjell fra "mors skinkestek" med surkål, men like god, hvis ikke bedre !
Provencekrydder er en klassisk fransk krydderblanding som brukes til både fisk- og kjøttretter.
Herbes de Provence er en krydderblanding som består av tørkede urter typiske for Provence.
Innholdet varierer, men timian, oregano, rosmarin, sar, basilikum, merian og fennikelfrø er vanlig
Krydderet brukes under tilberedningen av mat, og strøs sjelden på maten etter servering.
Skinkestek:
- 2 kg surret skinkestek
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 4 stk gulrot
- 2 stk løk
- 1 stk liten sellerirot
- 2 fedd hvitløk
- 2 dl hvitvin
- 2 ts provencekrydder
Sånn gjør du:
- Skjær gulrøtter, løk og selleri i biter.
- Finhakk hvitløken.
- Legg grønnsakene i bunnen på en ildfast form eller liten ovnspanne.
- Plasser steka oppå grønnsakene, strø på salt og krydder og hell over vinen.
- Sett inn steketermometer.
- Legg lokk på formen eller dekk den med aluminumsfolie, og stek på forvarmet ovn på 225 °C. Steken er ferdig når steketermometeret viser 72-76 °C, det tar ca. 2 timer. Ta den ut når den er på 74 °C.
- Fjern 'strømpen' og bruk en skarp kniv til å skjære 'strimler' i svoren. Sett skinkesteken under grillelementet i ovnen i 10 minutter så svoren blir sprø.
- La steken hvile i 30 minutter før den skjæres opp i skiver.
- Sil av skyen som er i pannen, den skal brukes til saus.
Til 6 porsjoner
- 1 rød paprika
- 1 gul paprika
- 1 rødløk
- 2-3 gulrøtter
- 1 squash
- 150 g sopp
- 1 dl hvitvin
- Olje
- Salt
- Pepper
Sånn gjør du:
- Del grønnsakene i passende store biter.
- Ha grønnsakene i en ildfast form, krydre med salt og pepper.
- Drypp over litt olje og bland alt godt sammen.
- Hell over hvitvin.
- Stekes ved 200 °C i ca. 20 minutter.
- Poteter
- Rapsolje
- Salt
- Pepper
- Provencekrydder
- Vask potetene godt og del i båter.
- Legg dem i en liten langpanne og hell på olje.
- Dryss over salt, pepper og provencekrydder.
- Bland godt sammen.
- Stek potetene sammen med grønnsakene, men de trenger litt lengre steketid, sett dem inn på 200 °C og la dem steke i 10 minutter før du setter inn grønnsakene og stek dem videre i ytterligere 20 minutter.
Til 6 porsjoner
- 2 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 3 dl stekesjy
- 3 dl vann
- 1 beger kjøttfond eller tilsvarende
- Salt og pepper
- 1 dråpe sukkerkulør
- Smelt smør, tilsett mel og rør hele tiden, fortsett til den har fått en fin brun farge.
- Spe med sjyen.
- Tilsett vann og kjøttfond kok opp og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
- Juster fargen med noen dråper sukkerkulør.
Skjær opp skinkesteken i tynne skiver |
Grønnsaker og poteter klare til steking |
Ferdig stekt skinkestek |
Skinkesteken er dampet i to timer, skjærer 'strimler' i svoren |
Skal dekkes med aluminusfolie og stekes på 225 °C. |
Bildet var i Norsk Ukeblad - Uke 2/2016 |
TIPS:
Fikk du igjen rester kan du lage disse rettene:
Lapskaus med rester av skinkestek
Skinkegryte med ris
Pastagrateng med skinke
Spis & Nyt !!! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar