Ovnsbakt bacalao med cherrytomater og bacon ♪


Bacalao er ett spansk ord og betyr rett og slett : TORSK
Bacalao er på norsk en klippfiskrett, ofte tomatbasert med opprinnelse i Portugal.
Portugal konsumerer over en tredel av den totale norske klippfiskproduksjonen, og portugiserne spiser i gjennomsnitt sju kilo klippfisk pr år.
Tradisjonen forteller at den ble introdusert i Kristiansund av fiskeoppkjøpere fra Baskerland i
Spania på begynnelsen av 1800-tallet.

I dag brukte jeg "Bacalao-klippfisk", den var i ganske små biter og skulle kun utvannes i 6 timer, med 1-2 utskiftinger av vann.
Jeg måtte på jobb så jeg vannet den ut i 7 timer, skiftet vann og lot den stå i 30 minutter til.
Helt grei til gryter og supper, men litt vel små biter synes jeg.

Det finnes utallige oppskrifter på Bacalao, her er en enkel utgave med bacon og cherrytomater.
Denne legges lagvis i en ildfast form og stekes i stekeovn.

I glasset: Niepoort Fabelaktig Douro 2014



Du trenger til 4-6 porsjoner:
  • 800 g klippfisk til bacalao (ble ca. 1100 g ferdig utvannet)
  • 6-8 stk potet
  • 2 fedd hvitløk
  • 1-2 stk løk
  • 2 stk hermetisk røkt paprika
  • 1 stk chili
  • 20 stk cherrytomat
  • 140 g bacon
  • 2 dl olivenolje
  • Oliven, svarte uten stein
  • Pepper, grovmalt 
  • Basilikum
Sånn gjør du:
  1. Sett stekeovnen på 200 °C.
  2. Skjær utvannet klippfisk i litt store biter, hvis den ikke er delt opp i biter fra før.
  3. Skrell potet, skjær dem i skiver på 0,5 cm gjerne ved hjelp av en mandolin -og kok dem i 10 minutter, sil godt av vannet.
  4. Finhakk hvitløk og chili.
  5. Skjær løk i skiver, paprika i biter og del cherrytomatene i to.
  6. Skjær/klipp baconskivene i litt store biter.
  7. Varm opp olivenolje sammen med hvitløk og chili i en kjele og hell halvparten av oljen i en ildfast form slik at den dekker bunnen.
  8. Legg potet, klippfisk, løk, paprika, cherrytomat, bacon og oliven lagvis i formen. 
  9. Dryss litt pepper mellom hvert lag.
  10. Hell over resten av hvitløksoljen, dekk til med stekefolie og stek i stekeovnen i ca. 20 minutter. Ta av folien og stek videre uten tildekning i ytterligere 20 minutter.
  11. Dryss over frisk grovhakket basilikum ved servering.
Tips:  
Du kan gjerne lage den på forhånd og oppbevare den i kjøleskapet noen timer før den skal stekes, men da må alle ingrediensene være kalde før du setter retten sammen.

Vin til bacalao:
Ønsker du hvitvin er denne perfekt: Pazo de Villarei Albariño fra Spania.


Til bacalo passer det også med en god rødvin med frisk syre og ikke alt for regressive garvestoffer.
Barbera viner fra Italia passer godt til bacalo, men det finnes også noen gode fra Portugal.
Det passer godt med en med litt ekstra fylde og sødme, spesielt hvis du bruker chili i retten
-og da er denne perfekt:



Niepoort Fabelaktig Douro 2014


Dyp rubinrød mot fiolett. Fin duft av røde og mørke bær med hint av lim, urter og krydder.
God fylde med rik og sødmefull frukt, moderat syre og en ikke verst lang ettersmak med fine tanniner.
  • Varetype:Rødvin
  • Land/distrikt:Portugal, Douro, Øvrige
  • Årgang: *)2013/2014
  • Passer til:Storfe   Lam og sau   Storvilt  








  • Karakteristikk:Fylde:Friskhet:Garvestoffer:
  • Farge:Mørk blårød.
  • Lukt:Aroma med fint preg av modne mørke skogsbær, streif av krydder og fat.
  • Smak:Ung og saftig, preg av modne mørke bær og krydder, fast ettersmak.
  • Råstoff:Tinta Roriz 20%, Touriga Franca 20%, Tinta Barroca 10%, Touriga Nacional 10%, Tinto Cão 5%
  • Metode:20% av vinen i 12 md. på 2 og 3 år gamle franske eikefat. 80% i
  • Innhold:Alkohol 13,00%Sukker: 2,00 g/lSyre: 4,70 g/l
  • Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres
  • Produsent:Niepoort
  • Grossist:Winetailor as
















Bom jantar ♡ღ Divirtam-se  ☆҉.¸.••♪♫⁀°♡ღ

Utvanning av klippfisk 
Klar til montering av ovnsbakt bacalao 
Klar til steking !
Klar til servering  ♪

SPIS & NYT ♪
Ingredienser 
Niepoort Fabelaktig Douro 2014 ♪♪

Det er 'inn' og bruke opp rester
 -og her må jeg si at Dybvik har brukt opp rester av klippfisk og puttet det i en pose !!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar