Cioppino er en fiskegryte, som er sammensatt av fisk og skalldyr med rikt følge av hvitløk, tomater og hvitvin.
Fiskegryten har sin opprinnelse i San Francisco, California. Den ble gjort kjent i 1850-årene av den genovesiske innvandreren Giuseppe Bazzuro på hans restaurant.
Den er ansett som en italiensk-amerikansk rett, laget i California av en Italiener !
Den er ansett som en italiensk-amerikansk rett, laget i California av en Italiener !
Dette er min utgave av den italiensk-amerikanske fiskegryten, opprinnelig blir den som regel laget med hele skalldyr 😊
Jeg tilberedet gryten i Crock-Pot, hvor basisen til Cioppino skal koke i 4-5 timer, slik at smakene virkelig får utviklet seg.
Jeg kokte den i 3 timer på HIGH og 1 time på LOW før jeg tilsatte fisk og reker.
Du kan koke den i en vanlig kjele hvis du ikke har Crock-Pot.
Lukter helt herlig og smaker fantastisk !
Dagens vin : Pieropan Soave Classico 2016
Du trenger til 6 porsjoner:
- 800 g hermetisk tomat
- 1 gul løk, hakket
- 2-3 stenger stangselleri, i tynne skiver
- 2,5 dl fiskekraft, jeg brukte vann og 1 stk knust fiskebuljongterning
- 1,5 dl tomatpuré
- 1,5 dl hvitvin
- 5 fedd hvitløk, hakket
- 1 ss rødvinseddik
- 1 ss olivenolje
- 1 ts tørket oregano
- 1 ts tørket basilikum
- 1 stk laurbærblad
- 1 ts sukker
- 1 ts salt
- 600 g steinbit -eller annen hvit fisk
- 400 g rå store reker. Jeg brukte vannamei reker fra Vietnam.
- 200 g blåskjell, ferdig renset. Kok dem gjerne levende blåskjell selv. Jeg brukt frosne, som har tint i kjøleskapet -de er mye bedre enn dem som ligger i lake !
- En neve hakket frisk persille
- En neve hakket frisk basilikum
- Hvitløksbrød
- Kokt ris (Hvis du ønsker)
Sånn gjør du:
- Bland sammen de første 14 ingrediensene i kjelen og rør det godt sammen.
- Sett på lokk og kok på LOW/lav i 4-5 timer -eller på HIGH/høy i ca. 3 timer. Kan gjerne koke lenger, men pass på at den ikke koker for lenge etter du har tilsatt fisk og skalldyr.
- Etter at koketiden på basisen er oppnådd, tilsettes steinbit, skjært i biter og store rå reker uten skall -og tarmen fjernet.
- Ta laurbærbladet ut av kjelen.
- Sett på lokket og la gryta trekke videre på LOW i 10 minutter.
- Tilsett blåskjell og kok videre i ytterligere 10 minutter, til fisken er kokt og rekene har blitt fine og rosa.
- Dryss over persille og basilikum og server cioppino med godt brød. Jeg serverte også retten med kokt ris, ikke helt Italiensk, men veldig godt !
I vanlig kjele kan du småkoke basisen til sausen i 30-60 minutter.
Tilsett fisk og reker - og la det trekke i sausen i ca. 10 minutter.
Tilsett blåskjell og la gryten trekke videre i 5 minutter, til fisken er kokt og rekene har blitt fine og rosa.
En liten videosnutt av bildene 🎵
Ung og saftig, preg av moden frukt, eple og sitrus, god lengde.
Les mer om vinen nederst i innlegget.
Nå skal basisen til fiskegryta koke på HIGH i ca. 3 timer ✿ Jeg brukte Wongraven hvitvin i gryta, hadde igjen en rest i kjøskapet ✿ |
Basisen til gryta er klar, skal tilsette reker og steinbit -og etterhvert blåskjell ✿ |
Klar til servering ✿ |
Ingredienser ✿ |
Pieropan Soave Classico 2016 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar