Sponset innlegg i samarbeid med Acreto AB / CROCK-POT
Koke grøt i Crock-Pot, jada.... det går bra det !!
Veldig bra egentlig ❤
Koke grøt i Crock-Pot, jada.... det går bra det !!
Veldig bra egentlig ❤
Crock-Pot kjelen har varmeelementer rundt sidene, ikke i bunn så grøten svir seg ikke.
Den passer seg selv. Gå en tur i frisk luft -eller finn på noe morsomt. Hvis du har mulighet kan du røre litt i kjelen etter 2-3 timer -og hver halvtime til den er ferdig.
Det lukter helt nydelig av julens varme gode krydder.
Julekrydder, som blir brukt i Norge er alle eksotiske krydder fra østen.
Muskat, kanel, kardemomme, ingefær og kryddernellik er de mest brukte.
Da passer det godt med frukt fra Kakitreet, som man finner mange av i Kina og Japan.
Jeg bruker jasminris i denne oppskriften.
Vanlig norsk 'grøtris' er rundkornet ris, med klebrig konsistens.
Det gjelder også jasminrisen, men den har mye bedre smak, som passer godt sammen med de varme krydderne. Jasminris er en thailandsk ris, som vokser i samme jord som jasminplantene, derav smaken og navnet 🌾
Denne risgrøten er faktisk best når du serverer den kald, som dessert😋
Denne risgrøten er faktisk best når du serverer den kald, som dessert😋
med jordbærcoulis, som du finner oppskrift på 👉 her.
Du trenger til 4-6 porsjoner:
Du trenger til 4-6 porsjoner:
- 1,8 liter lettmelk
- 2,5 dl ukokt jasminris
- 2 dl sukker
- 1/2 ts salt
- 1 ts malt kardemomme
- 1 stk kanelstang
- 1 stk vaniljestang
- Matlagnings spray eller smeltet smør
- Persimon
- Malt kanel
- (1 stk skåldet mandel og 1 stk marsipangris)
Sånn gjør du:
- Spray innerkjelen i Crok-Pot'n med matlagnings spray/fett -eller pensle den med smeltet smør.
- Tilsett melk, ris, sukker, salt, kardemomme, kanelstang og vaniljestang. Vaniljestangen skjærer du i to på langs, skrap ut frøene og tilsett både frø og vaniljestangen i blandingen.
- Rør alt godt sammen. Bruk kjøkkenredskap i plast så du ikke skader belegget i kjelen.
- Sett på lokk og kok på LOW i 5 timer. Hvis du har mulighet kan du røre i grøten etter 2-3 timer -og en gang hver halvtime til grøten er ferdig. Hvis du ikke rører kan den muligens bli litt brun rundt kantene.
- Ta ut vaniljestangen og kanelstangen og rør godt i grøten før servering.
- Legg i en skåldet mandel, den som finner mandelen i grøten sin vinner en marsipangris (Norsk juletradisjon)
- Server med persimon skåret i skiver og ett dryss med kanel.
Finsk rørkardemomme
Vi bruker svært lite kardemomme i Norge -og den vi bruker smaker visst nok ingenting i følge min finske svigerinne. Jeg har fått rørkardemomme fra Finland, den er ikke så finmalt, som den vi bruker i Norge -og mye sterkere på smak. Men, ikke fortvil 'vanlig' kardemomme kan fint brukes altså.
Retten minner litt om Finsk Risgrynsgrötlåda ♫♫, som dere finner oppskrift på 👉 her.
Sharon /Persimon/Kaki frukt
Sharon ser ut som en liten, oransje tomat og hører til i persimonfamilien.
Persimon, eller kaki som den også blir kalt er en populær frukt i Kina og Japan, hvor også mesteparten av disse fruktene dyrkes.
Kakitreet kommer fra Kina og hører til ibenholtfamilien. Kaki er en av de eldste artene av dyrkede frukttrær, i Kina har arten vært dyrket i mer enn 2000 år. Treet kan bli opp til 10 meter høyt og minner i form om epletrær.
Sharonfrukten er en av de mange persimonsortene som finnes.
Sharon har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel.
Vi bruker svært lite kardemomme i Norge -og den vi bruker smaker visst nok ingenting i følge min finske svigerinne. Jeg har fått rørkardemomme fra Finland, den er ikke så finmalt, som den vi bruker i Norge -og mye sterkere på smak. Men, ikke fortvil 'vanlig' kardemomme kan fint brukes altså.
Retten minner litt om Finsk Risgrynsgrötlåda ♫♫, som dere finner oppskrift på 👉 her.
Sharon /Persimon/Kaki frukt
Sharon ser ut som en liten, oransje tomat og hører til i persimonfamilien.
Persimon, eller kaki som den også blir kalt er en populær frukt i Kina og Japan, hvor også mesteparten av disse fruktene dyrkes.
Kakitreet kommer fra Kina og hører til ibenholtfamilien. Kaki er en av de eldste artene av dyrkede frukttrær, i Kina har arten vært dyrket i mer enn 2000 år. Treet kan bli opp til 10 meter høyt og minner i form om epletrær.
Sharonfrukten er en av de mange persimonsortene som finnes.
Sharon har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel.
Ingredienser |
Klar til koking ! Ikke bry dere om klokken på bildet, ferdig etter 5 timer |
Klar til servering ! |
Spis & Nyt ! |
Nom Nom |
Servert kald med jordbærcoulis 🍓 |
Oppskriften finner du også på Crock-Pot.no
Prøvde dette . Men følte grøten ble tørr . Hva gjør jeg feil da
SvarSlettDu har sikkert ikke gjort noen feil, men alle slowcookere er forskjellige. Kanskje din er varmere enn min. Hvis man tar lokket ofte av og på vil det dampe ut væske. Du kan bruke litt mer melk hvis den blir for tørr.
Slett