Salt kjøtt er tradisjonsrik husmannskost,
som ofte serveres med rotgrønnsaker 🌿
Salt kjøtt blir laget av fårekjøtt, oksekjøtt eller svinekjøtt.
I dag har jeg brukt salt lammekjøtt fra bogen.
Du kan servere retten med hvit saus eller sursøt løksaus, men da rotstappen er veldig kremet droppet jeg sausen i dag. Hvis du bruker ovnsbakte rotgrønnsaker er godt med saus til.
Du kan servere retten med hvit saus eller sursøt løksaus, men da rotstappen er veldig kremet droppet jeg sausen i dag. Hvis du bruker ovnsbakte rotgrønnsaker er godt med saus til.
Salt kjøtt trenger lang koketid, 2-3 timer.
Her har jeg kokt kjøttet i trykkoker. Sparer en time eller to 😊
Du får ikke testet om kjøttet er for salt, men kjøttet jeg brukte i dag smakte veldig godt.
Fremgangsmåten gjelder ved bruk av Crock-Pot® Express Multi-CookerDu får ikke testet om kjøttet er for salt, men kjøttet jeg brukte i dag smakte veldig godt.
Server retten med kokte poteter og kålrotstappe
- og/eller stappe av knutekål, for dem som ønsker en rett uten altfor mange karbohydrater.
Knutekål inneholder kun 3 g karbo per 100 g,
Den minner veldig mye om kålrot, men har litt mildere smak.
Knutekål inneholder kun 3 g karbo per 100 g,
Den minner veldig mye om kålrot, men har litt mildere smak.
Du trenger til 4 porsjoner:
- 2 kg salt lammekjøtt
- ca. 1,2 liter vann
- Kålrotstappe *
- Poteter
- Tyttebærsyltetøy
- (Knutekålstappe) *
Sånn gjør du:
- Legg salt lammekjøtt i innerkjelen og fyll opp med vann, til det så vidt dekker kjøttet.
- Sett på lokket.
- Lukk trykkventilen.
- Sett på funksjonen MEAT/STEW, still den inn på 50 minutter og trykk på START. Trykkokeren varmes opp og det lyser HEAT, det tar ca. 20 minutter. Når den er varm starter nedtellingen på klokken. Når tiden er ute, går trykkokeren automatisk over på funksjonen KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter.
- Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
- Ta kjøttet forsiktig ut av kjelen med hjelp av en hullsleiv.
Legg kjøttet i kokende vann og kok opp.
Ta av skummet og la kjøttet trekke til det løsner fra beina, 2-3 timer.
Smak på vannet etter ca 30 minutter, er det for salt byttes vannet med friskt vann. Kok opp på nytt.
Til 4-6 porsjoner
- 1,5 kg kålrot
- 3 stk gulrøtter
- Vann
- 1 ss salt
- 1/2 ts pepper
- 1,5 dl fløte
- 5 ss smør
Sånn gjør du:
- Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
- Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
- Hell av kokevannet.
- Mos grønnsakene sammen med smør og litt av fløten med en stavmikser.
- Spe med fløte til riktig konsistens -og kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri mos.
- Smak til med salt og pepper.
- Hold den varm på svakeste temperatur frem til servering -eller varm den opp igjen rett før servering.
KNUTEKÅLSTAPPE
Til 3 porsjoner
Inneholder 532 kcal, 19,7 g karbo / 177 kcal, 6,6 g karbo per porsjon
Inneholder 532 kcal, 19,7 g karbo / 177 kcal, 6,6 g karbo per porsjon
- ca. 600 gram knutekål uten skall
- Vann
- 0,5 dl fløte
- 2 ss smør
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
Sånn gjør du:
- Skrell og skjær knutekål i biter og kok den i vann til den er mør.
- Hell kokevannet godt av.
- Mos knutekål sammen med smør og fløte med en stavmikser.
- Kjør det til en fløyelsmyk, klumpfri mos.
- Smak til med salt og pepper.
- Den kan lages på forhånd og varmes opp igjen.
Ingredienser |
Poteter og rotgrønnsaker |
Salt lammekjøtt i trykkoker ! |
Kålrotstappe ! |
Knutekålstappe ! |
Klar til servering ! |
Knutekålstappe til 3 porsjoner ! |
Innerkjele i rustfritt stål til Crock-Pot Express
Da kan man bruke stavmikser -rett i kjelen og vaske den i oppvaskmaskinen 👍
Innerkjelen, som følger med maskinen er belagt med Non-stick-belegg, som ikke tåler skarpe kjøkkenredskaper.
Det kan gjøre at lokket er litt tungt å få opp -og silikonringen må settes på plass igjen når du vasker lokket !
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar