Lam - en smak av norsk natur 🍂
Norsk lammekjøtt er av ypperste kvalitet, ikke rart da de fleste beiter i utmark, smaken varierer, sies det, om det er lam som har beitet på fjellet, ved kysten eller spist lyng på innlandet.
Filetene, som jeg skulle legge i fryseren fikk jeg vakumpakket av den hyggelige betjeningen.
Det er ett godt tips når man handler,
be om å få varene vakumpakket, hvis du ikke har vakumpakker selv.
Det gir en mye bedre holdbarhet på produktene både i kjøleskap og i fryseren.
Marinert ytrefilet av lam ♫♪ Servert med sopp, sjalottløk, cherrytomater & babyspinat, ovnsbakte små poteter og grønn peppersaus 🍂
- 800 g ytrefilet av lam, gjerne marinert med rosmarin & hvitløk
- Ovnsbakte småpoteter
- Olje
- Rosmarin
- Babyspinat
- Sopp
- Små tomater
- Grønn peppersaus *
- Salt
- Pepper
Ytrefilet av lam
Du kan gjerne bare steke lammefilet i stekepannen, men skal du steke til mange personer kan du ettersteke den i stekeovnen på 125°C i ca. 15 minutter, eller til termometeret viser 60°C.
Du kan gjerne bare steke lammefilet i stekepannen, men skal du steke til mange personer kan du ettersteke den i stekeovnen på 125°C i ca. 15 minutter, eller til termometeret viser 60°C.
- Krydre lammefilet godt med salt og pepper, hvis kjøttet ikke er marinert.
- Stek kjøttet i en varm stekepanne med smør, i 3 minutter på hver side. Stek fileten vider i stekeovn eller skru litt ned på varmen og etterstek lammet i ca. 5 minutter.
- La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver.
Marinade med rosmarin & hvitløk
- 1 dl olje
- 1 dl hakket frisk rosmarin
- 1/2 sitron, saften og skallet
- 1 ts pepper
- 1 fedd hvitløk
Sånn gjør du:
- Finhakk rosmarin fint og bland den med olje, pepper, sitronsaft og sitronskall.
- Knus hvitløkbåten med den brede siden av kniven og legg den i marinaden.
- Legg ytrefilet av lam i en bolle og hell marinaden over.
- Bland marinaden godt sammen med kjøttet.
- Mariner kjøttet minst 2 timer, gjerne natten over i kjøleskapet.
- Ta kjøttet ut av marinaden og la den ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før den skal tilberedes.
- 100 g frisk babyspinat
- 200 g sopp
- 4 stk sjalottløk
- Små tomater
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper
Sånn gjør du:
- Skrell sjalottløken og del den i fire på langs.
- Rens soppen og skjær den i skiver.
- Brun soppen i olje. Tilsett løk og en god slump smør i stekepanna, la det steke ferdig.
- Vend inn spinaten og små tomater de siste 2 minuttene av stekingen.
- Krydre med salt og pepper.
- 4 dl kjøttkraft, eventuelt vann og en kjøttbuljongterning eller ett beger kjøttfond
- 2 ss hvetemel
- 1 ss grønn pepper
- 1 dl kremfløte
- 1-2 ss soppsoya eller mørk soyasaus
- Litt salt, smak på sausen først for soyasausen kan være veldig salt
Sånn gjør du:
- Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft -eller litt av vannet.
- Kok opp resten av kraften og visp inn meljevningen.
- Knus grønn pepper grovt i en morter.
- Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
- Tilsett fløte og smak til med soppsoya, som også setter farge på sausen og eventuelt litt salt hvis nødvendig. Har du ikke Mrs Chengs soppsoya, kan du tilsette noen dråper sukkerkulør hvis du ønsker en litt mørkere farge på sausen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar