Tomatbasert bacalaogryte er skikkelig godt 🍅
Her har jeg laget en utgave, som jeg koker i kjele på bålpannen.
Smaken blir ikke bedre enn på en vanlig kokeplate, men det er så koselig 💚
Kan gjerne koke den nesten ferdig inne og sette den på bålpannen den siste halvtimen.Retten må koke i to timer, så det kan være en utfordring når man koker på rist og må fylle på med ved.
Retten trenger litt planlegging da du må vanne ut klippfisken i ett døgn, hvis du ikke bruker ferdig utvannet klippfisk.
I denne oppskriften putter jeg alt i en kjele og heller over tomater til slutt.
Det skjedde i 1872 !
Det hele begynte på Gjøvik, da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri for å sikre avsetning på poteter og bygg. I nesten tjue år ble spriten kun solgt lokalt. Gammel Opland Aquavit ble først til da brenneriet etablerte sin egen destillasjon på Vaterland i Oslo. Siden den gang har akevitten gått sin seiersgang og blitt en av klassikerne, en elsket akevitt som forbindes med høytider og tradisjon, men som også er blitt en erfaren cocktailingrediens i verdens hippe barer. En akevitt som stadig vinner nye venner, ikke bare her hjemme, men også som eksportartikkel til fjerne kontinenter. I dag er det Anora (tidl. Arcus) som forvalter resepten.
Lys brun akevitt som er modnet minst ti år på gamle sherryfat.
Lukt: Sødmefulle fataromaer som vanilje, karamell og rosin.
Smak: Rik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.
Smak: Rik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.
Du trenger til 3 porsjoner:
- 400 g tørket klippfisk
- 5 stk poteter
- 1 stk gul løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 stk rød paprika
- 1 rød chili
- 25 g soltørket tomat
- 400 g hermetiske tomater
- 1/2 dl olje
- Grovmalt pepper
- (Oliven)
- Persille
Sånn gjør du:
- Vann ut fisken i følge anvisningen på pakken, vanligvis 20-24 timer og del den i biter.
- Skrell poteter og del dem i skiver.
- Finhakk hvitløk og chili, grovhakk løk og del paprika og soltørket tomat i terninger.
- Hell litt olje i bunnen på en kjele, som du bruker på bålpannen.
- Legg i et lag med poteter, deretter klippfisk, løk, soltørkede tomater, hvitløk og chili. Krydre med pepper og drypp over litt olje.
- Gjenta prosessen og hell til slutt over hermetiske tomater.
- Kok opp og la retten småkoke i ett par timer.
- Tilsett oliven mot slutten av koketiden, hvis du ønsker det.
Klippfisk |
Ingredienser |
Bacalao |
Bacalao på bålpanne |
Bacalao & Akevitt |
Opland Jubileum
- ALKOHOLPROSENT41.5%
- SUKKER4 g/l
- GLASS50 cl
- VaretypeBrennevin - Akevitt - Akevitt, brun
- Varenummer14376102
- LuktSødmefulle fataromaer som vanilje, karamell og rosin.
- SmakRik og kompleks smak av karve, anis og lakris med innslag av sitrus og florale toner.
- FargeMørk gyllen.
- Land, distriktNorge , Viken , Nittedal
- ProdusentArcus
- MetodeRektifisert potetsprit redestillert med krydder. Modnet minst 10 år på sherryfat.
- EmballasjetypeGlass
- KorktypeNaturkork
- UtvalgBestillingsutvalget
- GrossistOplandske Spritfabrik ANS
Heggesetra, Sør Fron |
Heggesetra, Sør Fron |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar