Det finnes mange ulike oppskrifter på Bidos 🌿
Noen foretrekker klar kjøttkraft, som den opprinnelig blir laget med og andre en tykk brun saus.
Min versjon av Bidos er med reinsdyrstek av bog, en blanding av den opprinnelig med kjøttkraft, smaksatt med litt kjøttfond og tyknet med meljevning, samt bittelitt Mrs Chengs soppsoya 🌿
🌿
Denne retten passer perfekt, under #hyttemat !
Knallgod og mettende, samt lite oppvask.
Lag gryta inne på komfyren eller kok den på bålpannen 🌿
Frankrike, Bordeaux, Côtes de Blaye
Retten regnes som samefolkets festmat og serveres alltid 6. februar, på samenes nasjonaldag 🌿
Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917.
Knallgod og mettende, samt lite oppvask.
Lag gryta inne på komfyren eller kok den på bålpannen 🌿
Jeg tilbereder gryta inne og lar den 'kose seg' ferdig på bålpannen.
Du trenger til 3 porsjoner:
Château Roland La Garde SCEA- 800g reinsdyrstek
- Stekesmør
- ca. 8 dl vann
- 2 dl vann til meljevning
- 3 ss hvetemel
- 1 beger kjøttfond
- 400 g potet
- 4 stk gulrot
- 1 stk løk
- Salt
- Pepper
- Sukkerkulør / Mrs Cheng's soppsoya
- Del kjøtt i litt store biter. Jeg fjernet også en del hinner på kjøttet og satt igjen med 600g kjøtt-
- Brun kjøttet i en stekepanne med smør i flere omganger, sånn at kjøttet får en fin stekeskorpe. Krydre godt med salt og pepper. Legg kjøttet over i en kjele.
- Kok ut stekepannen med litt av de 8 dl med vann, så du får med de gode smakene og hell det over i kjelen. Tilsett resten av vannet og la det koke med lokk i 1 time eller til kjøttet begynner å bli mørt. Tilsett mer vann hvis nødvendig.
- Hell 2 dl vann i en beholder med lokk og tilsett 3 ss hvetemel. Rist godt til en klumpfri jevning.
- Hell meljevningen over kjøttet og bland det godt inn til en klumpfri saus.
- Tilsett ett beger kjøttfond og eventuelt mer vann, hvis nødvendig.
- Skrell potet, gulrot og hakk løken. Kutt potet (jeg brukte små poteter) og grønnsaker i jevne, middelsstore biter. Tilsett grønnsakene i kjelen.
- Nå, setter jeg kjelen på bålpannen.
- Kok videre på middels varme til potet og kjøtt er helt mørt, ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
- Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør eller Mrs Cheng's soppsoya. Mrs Cheng's soppsoya gir også retten en ekstra god smak.
Ch. Roland la Garde Tradition 2018
Frankrike, Bordeaux, Côtes de Blaye
Litt utviklet, preg av mørke bær, lær, lakris og fat, god lengde.
Veldig god vin, med mye smak uten at den har voldsomt fatpreg.
Kok ut stekepannen med vann og hell det over kjøttet |
Kok reinsdyrkjøtt i ca. 1 time |
'Mitt hemmelige våpen' Mrs Cheng's soppsoya |
Ch. Roland la Garde Tradition 2018
Jeg blir mer og mer opptatt av livet, sånn som det faktisk er, ikke som det skulle ha vært Ha en fortsatt god sommer |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar