KAKTUSFIKEN / PRICKLY PEAR


Kaktusfiken, Kaktusfrukt, Prickly pear - er bær/frukt fra fikenkaktus 🌵

Kaktusfiken er en frukt som opprinnelig kommer fra Mexico. I dag dyrkes den i tropiske og subtropiske områder, samt ulike middelhavsområder. Den er oval i formen og kan i fasong ligne litt på en pære. 

Kaktusfiken finnes i flere farger og kan variere mellom gult, rødt, orange og grønt eller nyanser mellom disse fargene. Skallet er uspiselig og har mange små skarpe hår med usynlige mothaker. Vær derfor forsiktig når du tar i frukten. Fruktkjøttet er gulorange til rød i fargen og inneholder en mengde små spiselige kjerner. Konsistensen er litt grynete og kan minne om en blanding av vannmelon og sorbet. Smaken er forfriskende og mild, men litt syrlig.


Jeg kjøpte kaktusfiken på Nye Grønt & Godt i Hamar 
🌵
''Del den opp i to og spis fruktkjøttet med skje -eller skjær av skallet med en kniv og spis innmaten". Jeg prøvde og spise den men den var full av små harde steiner, så det gikk dårlig 😅

Da lager jeg juice tenkte jeg. Ideen utviklet seg til sorbet, som ble til slush. 
Kanskje det er sorbet i morgen 🌵😅 Nei, det var ikke det. Det var granita.

Sorbé eller sorbet
er en frossen matrett som blir brukt både som mellomrett og dessert. 
Den vanligste måten å lage sorbé, er med sukkerlake, smak og eggehvite. 
Det sies at sorbeten oppsto i det første århundret da keiser Nero sendte mange slaver til fjells for å hente snø, som ble blandet med honning eller vin.


🌵 KAKTUSFIKEN JUICE 
  1. Fjern skallet, det kan du gjøre med en skarp kniv eller dele frukten i to og ta ut innmaten med en skje. Det siste alternativet er det beste !
  2. Kjør kaktusfiken raskt i en blender så ikke steinene blir most.
  3. Sil juicen med en finmasket sil.
Juice
Smak til med litt søtning, som 1-2 ts flytende honning eller lignende hvis du ønsker det. 
Det er også godt med litt lime eller sitronsaft i juicen. Jeg hadde bare sitronsaft på flaske, men det ble helt grei smak, brukte 2 ts. 

🌵 KAKTUSFIKEN Sorbet / Slush / Granita
  1. Skyll blenderen og hell 4 dl smakstilsatt juice i blenderen.
  2. Tilsett 2 ts melis og ett egg. Kjør det godt sammen og hell det over i en egnet bolle, som kan fryses. Sett bollen i fryseren.
  3. Det sier at man skal røre i den hver halvtime for å unngår iskrystaller, men for å unngå det må man bruke masse sukker. 25-30% av totalvekten må være sukker hvis du skal unngå iskrystaller. 
Hvor lang tid det tar å fryse den, kommer an på størrelsen på bollen. Den bør fryses natten over, noe jeg ikke hadde tid til - så det var mer slush enn sorbet, men veldig god på smak.

Slush er en iskald og smakfull halvfrossen vannis, som spises med stort sugerør.

Granita er en italiensk halvfrossen dessert med opphav på Sicilia. Ofte blander man bær eller frukt, væske og en smaksetter som man siden fryser inn i små porsjoner.

Den kan selvfølgelig kjøres i iskrem maskin, hvis du har det.

Basilikum er en av de mest populære og mest brukte krydderurtene i det moderne kjøkken. Urten har en søtaktig og helt spesiell smak, som passer godt til kaktusfiken 🌿🌵

Kaktusfiken

Kaktusfiken

Kaktusfiken


Kaktusfiken

Kaktusfiken juice !

Kaktusfiken

Kaktusfiken sorbet


Kaktusfiken sorbet

Kaktusfiken

Bruksområde Kaktusfiken serveres som frisk frukt til dessert eller som tilbehør på et ostebord. Den kan brukes i fruktsalat eller som tilbehør til is. Kapp av endene og del den opp i to halve eller i båter. Spis gjerne fruktkjøttet med skje. Kaktusfiken er nydelig i syltetøy, i silte dessertsauser og i salater.

Egenskaper Kaktusfiken har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C og magnesium, i tillegg til å ha et høyt kostfiberinnhold. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav Kaktusfiken skal være fast og velformet uten tegn til uttørking. Den skal være fri for sprekker eller mørke flekker. Den er moden når det grønne skallet går over til gult eller rødt og den gir etter for et lett trykk.

Lagring 6 – 10°C

Kaktusfiken modnes ved oppbevaring i romtemperatur. Den modnes også ved oppbevaring sammen med etylenholdige varer som epler og bananer. Etter modning bør den legges kjølig for å bevare holdbarheten. ( Ref. frukt.no )

Bildet er fra  Hei Kanariøyene 's hjemmeside 

Kaktusfiken har blitt brukt til medisinske formål siden den reduserer glukoseinnholdet i blodet og dermed regulerer opptaket av sukker i tarmen. Den er også et effektivt middel mot gulsott. Dessuten hevder doktoravhandlingen til forskeren Juan Francisco Loro Ferrer, publisert av Universitetet i Las Palmas på Gran Canaria, at kaktusfiken er et effektivt behandlingsmiddel mot mage-/tarmsykdommer og leversykdommer. I tillegg brukes den mot hoste, problemer i bronkiene og astma.

Fikenkaktusen kom altså til kanariøyene fra det amerikanske kontinent, tilpasset seg de tørre områdene i øygruppen og har blitt benyttet i folkemedisinen siden.

Det å spise kaktusfiken kan selvsagt ikke helbrede eller forebygge en sykdom på egen hånd. Sammen med andre sunne vaner og kombinert med et balansert kosthold kan den imidlertid ha svært positiv effekt på kroppen vår.

Faktisk regnes kaktusfiken som supermat på grunn av næringsinnholdet. Den gir kroppen mye mer kalium, vitamin E, magnesium, kalsium og vitamin K enn for eksempel bananer eller dadler. De to sistnevnte har mer vitamin C, men kaktusfiken overgår dem i innholdet av alle andre mineraler og vitaminer.

Fra bruk i den lokale folkemedisinen har den skaffet seg en plass i kokebøkene til profesjonelle kokker på Kanariøyene. Du kan faktisk finne kaktusfiken på menyen i restauranter på alle nivåer, fra enkle spisesteder til eksklusive etablissementer med Michelin-stjerner. 
Det kan være i form av en enkel juice eller syltetøy, en mousse eller en forfriskende og sursøt kald suppe med fiken og eplesorbé. Kaktusfiken er en ingrediens som gjør hvilken som helst rett til en kanarisk delikatesse.

Kaktusfiken brukes også til å lage noen av de mest typiske produktene på Kanariøyene. For eksempel brukes den til å sette farge og smak på enkelte nyutviklede oster. Dessuten smøres den på utsiden av osten, på samme måte som gofio eller olivenolje på mer tradisjonelle oster.

Når det gjelder drikke, har Alexis Álvarez (som har 1 Michelin-stjerne) brukt den som erstatning for tomat i cocktailen Bloody Mary, men den er også brukt på mange andre måter som utnytter fruktens antioksiderende, diuretiske og fordøyelsesfremmende egenskaper. For eksempel brukes den i likør (som aperitiff, dessert eller i en cocktail), i urtete og i kanarisk håndverksøl laget av lokale frukter som varierer fra sesong til sesong: mango, avokado, banan og selvsagt kaktusfiken. Kaktusfiken er uten tvil en svært original måte å sette farge og smak på en hvilken som helst rett med et produkt som er sunt og 100 % kanarisk.
( Ref 👉 Hei Kanariøyene )

Kaktusfiken / Prickly pear



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar