Moules-frites er en rett bestående av blåskjell og pommes frites.
Retten har belgisk opphav, men er også populær i deler av Frankrike.
Navnet på retten er fransk, hvor «moules» betyr muslinger og «frites» pommes frites.
Måten blåskjellene tilberedes på varierer, men blant de vanlige variantene av retten er:
- Moules marinières: Trolig den mest anvendte og kjente varianten. Blåskjellene tilberedes i hvitvin med sjalottløk, persille og smør.
- Moules à la crème: Variant hvor skyen kremes med mel og rømme.
- Moules parquées: Variant med opphav i Brussel; rå blåskjell delt i to servert med sitron- og sennepsaus.
- Moules à la bière: Variant hvor blåskjellene tilberedes i øl (da gjerne i belgisk krydret hveteøl) i stedet for i hvitvin.
- Moules à l'ail: Variant med hvitløk.
Jeg liker litt sterk smak, så jeg bruker chili og sausen blir helt nydelig hvis du tilsetter litt fløte.
Beregn ca. 500 g blåskjell per person.
- Surr 2 -3 sjalottløk og 1 finhakket chili i litt olje i en stor kjele.
- Tilsett ca. 3 dl hvitvin og 1 dl fløte, kok opp.
- Ha i vasket, renset og kontrollerte blåskjell, kast de som ikke har lukket seg.
- La de dampe under lokk til blåskjellene åpner seg 5-7 min.
- Rist litt på kjelen noen ganger.
- Tilsett fersk hakket persille og gressløk.
Pommes frites :
Skrell potetene og skjær dem i fingertykke staver.
Bruk olje uten smak, som tåler høy varme, gjerne solsikkeolje.
Hell olje i en tykkbunnet gryte, varm oljen opp til ca. 180 grader.
Friter potetene i to omganger.
Første omgangen kan gjøres i god tid før servering, den andre skal alltid gjøres like før,
så potetene ikke blir bløte.
Første omgang: legg potetene i den varme oljen med en hullsleiv eller i en frityrkurv.
Friter ikke mer om gangen enn at det dekker bunnen av gryten.
Stek potetene til de er myke og lysegule. Ta dem opp og la dem renne av i et dørslag over en bolle eller på husholdningspapir.
Andre omgang:
Stek dem gyllebrune og sprø. Ta dem opp og la dem renne av.
Salt potetene, bruk gjerne Maldon salt og server dem umiddelbart.
♫♫♥
Lette og tørre hvitviner passer godt til blåskjell !!
-og den aller beste til blåskjell er denne franske med god aroma
og mye friskhet :
Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2010
- Karakteristikk: Fylde:Friskhet:Sødme:
- Farge: Middels dyp grønngul.
- Lukt: Aroma med fint preg av sitrus, blomst og grønne urter.
- Smak: Frisk og sitruspreget, innslag av urter og bladverk, hint av mineraler i ettersmaken.
- Passer til:
- Land/distrikt: Frankrike, Loire, Muscadet de Sèvre-et
- Årgang: 2011
- Råstoff: Muscadet de Bourgogne 100%
- Metode: Presset pneumatisk, trad. vinifikasjon, etter gjæring har vinen ligget på bunnfallet i ca. 8 md. uten omstikk.
- Innhold: Alkohol 12,00%Sukker: 2,00 g/l Syre: 6,60 g/l
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar