Skinkestek med surkål er god, gammeldags tradisjonsrett i Norge.
Her har jeg gjort en liten vri og stekt den i solbærsirup !
SKINKESTEK:
- ca. 2 kg skinkestek uten ben
- 4 ts salt
- 1 ts pepper
- 6 dl vann
- 2 dl solbærsirup
- 4 stk gulrot
- 1 stor løk
- Rens løk og del den i store båter.
- Skrell gulrot og del i store biter.
- Legg grønnsakene i en ildfast form.
- Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
- Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken.
- Hell vann og solbærsirup i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 150 °C.
- Steken er ferdig når steketermometeret viser 72-76 °C, det tar ca. 3 timer. Ta den ut når den er på 72 °C, temperaturen stiger, mens steken hviler.
- La den hvile 20 - 30 minutter, pakket inn i folie før den skjæres i skiver.
- 3 ss smør
- 5 ss hvetemel
- 8 dl stekesjy
- 2 ts soyasaus
- Salt og pepper
- 1 dråpe sukkerkulør
Smelt smør, tilsett mel og rør til alt er godt blandet. Spe med sjyen.
Tilsett soyasaus og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Hvis du ønsker en saus med litt mindre kalorier :
- 8 dl stekesjy
- 2 ss maisenna
- 2 ts soyasaus
- Salt og pepper
- 1 dråpe sukkerkulør, kun få fargens skyld
Kok opp og la den trekke ca. 10 minutter.
Smak til med salt og pepper.
- 1 kg hodekål
- 2 epler
- 2 ts salt
- 1 ss karve
- 2,5 dl vann
- 2 ss 7% eddik
- 2 ss sukker
Tilsett vann.
Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min.
Rør godt innimellom.
Smak til med eddik og sukker.
Rør gjerne inn litt kraft fra skinkesteken.
Surkål kan lages noen dager før den skal serveres og oppbevares i kjøleskapet.
Den kan også fryses, hvis du får igjen rester.
Serveres med kokte poteter, tyttebær og flatbrød ✿
Klar til steking ! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar