Skinkestek med solbærsirup ✿ Surkål, saus og poteter ✿


Skinkestek med surkål er god, gammeldags tradisjonsrett i Norge.
Her har jeg gjort en liten vri og stekt den i solbærsirup !

SKINKESTEK:
  • ca. 2 kg skinkestek uten ben
  • 4 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 6 dl vann
  • 2 dl solbærsirup
  • 4 stk gulrot
  • 1 stor løk
  1. Rens løk og del den i store båter.
  2. Skrell gulrot og del i store biter.
  3. Legg grønnsakene i en ildfast form.
  4. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
  5. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken.
  6. Hell vann og solbærsirup i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 150 °C.
  7. Steken er ferdig når steketermometeret viser 72-76 °C,  det tar ca. 3 timer. Ta den ut når den er på 72 °C, temperaturen stiger, mens steken hviler.
  8. La den hvile 20 - 30 minutter, pakket inn i folie før den skjæres i skiver.
SAUS:
  • 3 ss smør
  • 5 ss hvetemel
  • 8 dl stekesjy
  • 2 ts soyasaus
  • Salt og pepper
  • 1 dråpe sukkerkulør
Sil sjyen.
Smelt smør, tilsett mel og rør til alt er godt blandet. Spe med sjyen.
Tilsett soyasaus og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
Smak til med salt og pepper.

Hvis du ønsker en saus med litt mindre kalorier :
  • 8 dl stekesjy
  • 2 ss maisenna
  • 2 ts soyasaus
  • Salt og pepper
  • 1 dråpe sukkerkulør, kun få fargens skyld
Sil sjyen, rør ut maisenna i litt kaldt vann før du tilsetter den i sjyen.
Kok opp og la den trekke ca. 10 minutter.
Smak til med salt og pepper.

SURKÅL:
  • 1 kg hodekål
  • 2 epler
  • 2 ts salt
  • 1 ss karve
  • 2,5 dl vann
  • 2 ss 7% eddik
  • 2 ss sukker
Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele.
Tilsett vann.
Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min.
Rør godt innimellom.
Smak til med eddik og sukker.
Rør gjerne inn litt kraft fra skinkesteken.
Surkål kan lages noen dager før den skal serveres og oppbevares i kjøleskapet.
Den kan også fryses, hvis du får igjen rester.

Serveres med kokte poteter, tyttebær og flatbrød



Klar til steking !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF