Langtidsstekt ribbe - 20 timer - 70ºC ༺♥



Ribbe kommer fra siden av grisen, og er et stykke kjøtt med fett og ribbein. 
🐷  Derav navnet ribbe !
Det er fettet, som gjør at ribben oppleves saftig og med mye smak.

Tynnribbe: Tynnribbe er den tradisjonelle ribba. Ifølge kokkene bør minimum halvparten av stykket ha bein. Det skal være god fettmarmorering, og godt med fett under svoren.

Familieribbe: Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er mye magrere enn resten av ribba som er mer marmorert.

Juleribbe: Juleribbe er en mellomting mellom familieribbe og tynnribbe. Her sitter ytrefileten på, men kotelettbeina er skåret av.

Edels vilt gode gryte med elg, bacon & kantareller / Elggryte !



Jeg kjøpte en kilo med årets grytekjøtt av elg på Annis Pølsemakeri i begynnelsen av november, som har hatt ett lite opphold i fryseren. Årets kantareller fra de dypeste bjørkeskoger i innlandet ble frosset ned i høst, nærmere bestemt september. 

I tillegg til elgkjøtt og kantareller tilsettes bacon, kraft, sjalottløk, gulrøtter, sellerirot, viltkrydder, rødvin og fløte. Ekte kremfløte gir helt klart best resultat.

Knallgod viltgryte med kantareller i en fyldig, smaksrik saus 🍷
Serveres med hva du måtte ønske av kokte poteter, potetstappe, kokt ris eller godt brød -og tyttebærsyltetøy eller gele av bær.

Jeg serverer elggryte med poteter, stekt rosenkål med honning og tyttebær 🍂

Dadler med bacon / Servert med gløgg !

 

Dadler er skikkelig snadder, jeg elsker de nye posene med dadler med smak. Lakris er favoritten, men naturelle dadler, som selges rundt juletider er også knallgodt ! 

🍂 Baconsurret dadler er ett naturlig innslag på tapasbordet.
Og en perfekt liten smaksbombe, når du har lyst på litt småsnacks.

Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India. Dadler er en frukt som ble dyrket for over 8000 år siden. I dag dyrkes det mest dadler i Nord-Afrika og i Midtøsten. Frukten vokser på palmer, der dadlene henger under palmebladene i store klaser. Hver klase kan inneholde mer enn 2000 dadler.

Grønnsakssuppe med pinnekjøtt & estragon !



I fryseren hadde jeg igjen en pakke pinnekjøtt. Det var pinnekjøtt av lammesadel, med masse kjøtt og mindre bein enn ordinært pinnekjøtt. 
Nå er det pinnekjøttet i butikken igjen, så det er på tide å spise opp fjorårets. 

Jeg vannet ut kjøttet natten over og dampet pinnekjøttet i ➡ trykkoker .
Spiste en vanlig pinnekjøtt'middag før restene gikk i suppegryta. 

Grønnsaksskuffen var stappfull, da var det på tide med en opprydding der også. 
Vi tar det vi har og lager en suppe !

Ovnsrett med kylling & konjakk. Servert med jasminris og pak choy !


Enkel og god ovnsrett med kylling i en kremet smaksrik saus. 
Jeg kjøpte Pay Choy og fullkorn Jasminris på Nye Grønt & Godt 
Det passer perfekt, som tilbehør til denne litt kraftige ovnsretten 🌾

Pak Choy er kjempegodt og billig, kalles også for Paksoi, Bok choy og Tai tsai.
Choy og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk. Det er en kålvekst som blir brukt i enorme mengder i hele Asia. 


Ovnsbakte kastanjer ♫♪ Chestnuts !


Fra bror' Morten i Danmark har jeg fått kastanjer, som han har høstet fra kastanjetreet.

Når kastanjene blomster i Bygdø Allé ♫♪
Det er ikke kastanjer fra Bygdø Allé, de fleste 'kastanjene', som vokser i Norge kalles for 'Hestekastanjer', men de er ikke i familie med spiselige kastanjer.
Hestekastanje er ett løvtre, som inngår i lønnefamilien.

Vestlige besøkende i Istanbul på 1500-tallet la merke til disse trærne og opplyser at de ble kalt «hestekastanje» fordi nøttene ble gitt som medisin til syke hester. 

Edelkastanje🍂 (Ja, faktisk ) Fra bøkefamilen.
Spiselige kastanjer vokser på trær og er en planteslekt i bøkefamilien med om lag 20 arter.
Edelkastanje er den mest kjente. Den blir opptil 40 m høyt med en stammediameter på 1,5 m. Treet er bredt og majestetisk, med gråbrun bark og etter hvert ganske dype furer i stammen. Stammen er ofte innhul på eldre trær. I Norge finnes det Edelkastanje langs kysten i Sør-Norge, der store eksemplarer eksisterer blant annet i Nygårdsparken i Bergen.  

Oksehaleragù med pappardelle !


Jeg kjøpte en kilo med oksehaler av storfe på Annis i Ringebu🐂
For bare et par generasjoner tilbake var det vanlig å utnytte og spise hele dyret, men nå for tiden lager vi lite mat av blod, innmat og enkelte av stykningsdelene. Dersom du lager blodpudding, lungemos, levergryte eller oksehalesuppe oftere til middag hjemme, så har du samtidig bidratt til at din husholdning spiser mer bærekraftig, fordi hele dyret blir utnyttet. Ikke la deg skremme av navnet på maten eller råvarene. Dette er faktisk god mat som smaker! (Matprat)

Oksehaler bør småkoke i 4 timer før man fjerner beina og renser kjøttet.
Det er veldig billig, men det er ikke mye kjøtt per kilo og oksehale trenger, som sagt lang koketid før kjøttet blir spiselig. Men, når det endelig er ferdig kokt og renset er det supemørt.

Jeg bruker trykkoker til å koke oksehalene i, det kan anbefales. I en Crock-Pot Express kan man brune kjøttet direkte i kjelen, så man beholder alle de gode smakene.

Her får du oppskriften på en nydelig ragù i tomatsaus.
Navnet Ragù, kommer av det franske ordret ragoûter, som betyr: gi appetitt'. 
Ragù er en matrett av kokte eller stekte kjøttstykker som vanligvis serveres med pasta.

Jeg serverer oksehaleragu med pappadelle🍝
Navnet, pappardelle er avledet av verbet pappare, som betyr å sluke mat.

All'arrabbiata 'Pulled turkey' !



All'arrabbiata er en rød italiensk saus, som har en ekstra krydret smak ved å tilsette masse chili. Sausen blir ofte servert til pasta penne, men andre typer pasta kan selvsagt benyttes.

Jeg lager en stor porsjon med 'revet kalkun', oppskrift ⇾  her,
som jeg fryser ned i passende porsjoner. 

Rask, enkel og smaksrik italiensk klassiker, med en ny vri🍅
All'arrabiata med revet kalkun !

Pulled Turkey / Revet kalkun !


I frysedisken på Kiwi fant jeg frosne kalkunskiver i pakke på 1,5kg.
Jeg lager en stor porsjon med 'revet kalkun' av kalkunskiver.
Av 1,5 kg kalkunskiver blir det ca. 2 kg pulled turkey. 

Denne utgaven er smaksatt med løk, honning, soyasaus, tomatketchup og paprikakrydder,
som gir en god smak på kalkunkjøttet og sausen. Kalkunkjøtt inneholder svært lite fett, så saftig kjøtt blir det ikke, men sammen med den gode sausen blir det ganske digg !

Pulled turkey kan brukes til pasta, pizza, baguetter, på tortilla og fajitas.

Frys 'pulled turkey' i passende porsjoner. Da har utgangspunkt for mange gode smaksrike middager. Tilsett gjerne grønnsaker og mer krydder når du tilpasser kjøttet til retten du vil lage. 

Har du ikke tilgang til kalkunskiver kan du selvsagt bruke kalkunfilet eller bytte ut kalkun med kyllingfilet 🐔 Pulled turkey kan tilberedes i slowcooker, trykkoker eller i stekeovn. 

Slowcooker Ukemeny - Knallgode, smaksrike oppskrifter !



Her kommer den andre ukemenyen tilberedt i slowcooker, den første finner du ⇾ her  !
Middagsrettene må forberedes på morgenen eller dagen før, men det er det verdt !

Året er 1936, og oppfinneren Irving Naxon søker patent for et bærbart husholdningsapparat, som snart skulle snu markedet på hodet. Den lille innretningen som så veldig liten og beskjeden ut, skulle snart revolusjonere de amerikanske husholdningene.

Crock-Pot er det offisielle merkenavnet på slowcooker, som kom på markedet i USA på 1970 tallet. I ettertid har det kommet mange forskjellige utgaver og etterligninger på 'elektriske kjeler, som koker mat på svak varme over lengre tid' !

2010 Crock-Pot kommer endelig til Norden og de andre nordiske landene! Nå oppdager hele Skandinavia fordelene med å lage mat med langkoking.

2018 Crock-Pot Express lanseres i Skandinavia. Dette er en multicooker med trykkokingsfunksjon, som gjør det mulig å velge om man vil tilberede maten raskt eller langsomt.

Jeg har to utgaver, den tradisjonelle 'slowcooker', som du kan lese om → her -og Expressen, som kom i 2018 med funksjonen trykkoker. Den kan du lese om ⇾ her.

Link til oppskriften finner du i navnet på retten.
God middag 🍅

Reinsdyrfilet med kantareller og nydelig tilbehør !


På den lokale Kiwi'n fant jeg reinsdyr medaljong og ytrefilet av rein til en overkommelig pris.

Reinsdyr medaljong - kommer fra den indre delen av baklåret. Den er nesten like mør, som ytrefileten, men har mer smak. Pakken på 300g var delt i 3 små fileter. 

Jeg valgte ytrefilet av rein. I 300g pakke med to fileter a 150g.
Ytrefileten sitter på utsiden av ryggraden. Den er supermør og har en mild viltsmak.

Jeg har ⇾ 
kantareller i fryseren. De må nytes innen 2-3 måneder etter nedfrysing, da de ikke er forvellet. Kantarellene tiner jeg i kjøleskapet.

Inspirerende ukemeny med høstens farger og smaksrike middager

 
Denne uken har jeg noen av de nyeste oppskriftene på menyen !
Felles for alle rettene er at de ser fargerike ut, har masse gode smaker og spennende kombinasjoner.

Det er bare å glede seg !
Oppskriften finner du i navnet på retten.

God middag 🍂🖤


Mandag

LAUP / LAUPER / TRØNDERBOLLE med rugmel og anis

Hva laup er ....

Det er en bolle, som i tillegg til hvetemel blir bakt med rugmel og krydret med Anis 🍂 Bollene skal være stor og flate, og serveres i halvdeler med påsmurt ekte godt smør og brunost 🍂

Anisfrø er et av de eldste krydderplantene fra middelhavsområdet. Anis er mye brukt i Spania, Italia og Nord-Afrika. Anisfrø har i uminnelige tider blitt brukt til å krydre bakst, slikkerier, snaps og vin. Anis er frøene fra en ett-årlig skjermplante. De inneholder ett stoff, som heter anetol, og det er dette som gir den lakrislignende smaken. Anis er en av de aller eldste krydderplanter og er velkjent for sin gunstige effekt på fordøyelsen. I tillegg kan anisfrø brukes til å smaksette teer, safter og varme drikker.

Stjerneanis er ikke nært beslekta med anis, men krydderne inneholder noen av de samme aromatiske stoffene, blant annet anetol. Stjerneanis brukes hovedsakelig i Østen og India. Stjerneanis har en strammere smak og har ikke vanlig anis sin gode lukt og aroma.

Laup er velkjent i Trøndelag, Trønderbolle !
Lauper blir ofte servert med smør og brunost, og gjerne sammen med en god kopp te

OnePot slowcook svinekjøtt, grønnsaker, potet & saus !


Enkel, god, rustikk og ganske billig middag, som passer seg selv.
Passer til en travel hverdag eller søndagsmiddag etter en lang dag ute i frisk luft.

Forbered gjerne retten dagen før servering -og sett den på kok, i en slowcooker når du står opp.
Retten blir best i slowcooker, men kan stekes i en ovnspanne i stekeovn i alt fra 2-7 timer.
Uten poteter i 'potten' kan svinekjøttet tilberedes på trykkoker funksjon i 20 minutter.

Jeg bruker svinestek av bog, som jeg fjerner svoren på og deler i store biter i denne oppskriften. Svinekam passer også godt og alle stykningsdeler, som kan deles i store biter. 
Hvis du vil benytte svoren kan du lage hjemmelaget ⟶ baconcrisp  🐽

Du kan bruke koteletter, men de er så tynne så kjøttet faller fort fra hverandre.
Indre og ytrefilet passer bedre i stekepannen, som jeg har gjort ↠ her -og ikke i gryte.

Baileys Crème Brûlée med jordbærsaus !


Jeg kjøpte Baileys til jul, som jeg gjør hver jul -og ofte blir den stående i kjøleskapet frem til påske, men i år har glemt å tømme den ut 😅 Nå går den i desserten 2 måneder før jul.

Jeg bruker Baileys med salt karamell, men den blir like god med vanlig Baileys.

Denne oppskriften minner mye om  ⟶  Crème Brûlée ,
som er en kjent Fransk dessert -og betyr brent fløte.
Den består av en knaskende karamellisert topping, som vi går glipp av i denne utgaven. 

SMASH BURGER TACOS / Tortilla burger med knallgod dressing


Saftig og knallgod tortilla smashburger 🌿🍅
Her sender vi 'Taco's til nye høyder uten spisskummin !
Skikkelig kliss, men veldig godt !

Tacoen, som vi kjenner i dag kom i 1973, men de første meksikanske produktene kom allerede i 1965. Det var Stavanger-kjøpmannen Allert Middelthon, som først begynte å importere enkeltvarer av taco på hermetikk i da amerikanere kom til Norge for å utvinne olje i Nordsjøen.

Mine barn og bonusbarn vokste opp midt i storhetstiden !
Her i huset var det 'fredagstaco' fra år 2000 til 2014. 14 år med taco til 4 barn og vennene deres ! Ikke rart man blir litt lei lukten og smaken av spisskummin.

Smash burgere er tynne burgere, som opprinnelig kommer fra USA,
De heter smash burgere, på grunn av stekemåten. Former dem som boller, legger dem på en varm grill eller stekepanne og smasher dem flate med en stekespade.

SMASH BURGER TACOS 
med ekstra god smak av hjemmelaget dressing kan jeg gjerne spise hver fredag i noen uker.

Rødvinsbraisert svinenakke med rustikk potet & fennikelstappe !


Knallgod klassisk middag, som passer godt på kalde høstdager 🍂

Supermøre rødvinsbraiserte skiver av svinenakker 🐷🍷🍃
Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunet råvarer i en gryte sammen med kraft.

Skiver av svinenakke høres fancy ut, men vi har spist det siden tidenes morgen.
Det er rett og slett nakkekoteletter uten bein.
Svinenakke selges i skiver og hel. Hel svinenakke uten bein kalles for svinefilet.

CHILI (gryte) med kylling & ukrainsk øl !


Smaksrik varmende gryte, som passer perfekt på middagsbordet i ett vennelag eller til familiemiddag med voksne uten magesår 😊 Kanskje litt vel mye krydder for familiens yngste -og eldste, det kommer litt an på hva de er vant med. 

CHILI ' pot / CHLI ' stew / CHILI ' pan 🍃
Chili er en gryte, som inneholder løk, paprika, chilikrydder og kvernet kjøtt i en krydret saus. Gryten inneholder i mange oppskrifter også bønner og tomater. Chili er inspirert av den mexicanske retten 'Chili Con Carne' men hører definitivt med i tex-mex tradisjonen. 
Tex-mex, sammensatt av ordene Texas og Mexico, er matkultur fra USA med kulinariske tradisjoner i Mexico.

Her ⇽ er en god utgave med Chili Con carne laget med elgkjøtt og krydret med kanel og sjokolade. 

🍲 Kok retten med trykkoker, slowcooker eller i en vanlig kjele.
Jeg kokte gryten på slowcook i dag. Da kunne jeg gå en lang tur i det flotte høstværet imens middagen passet seg selv 🍂

Kantarellsuppe !


Kantarellsuppen er nydelig, fløyelsmyk og smakfull 🍄
Du kan lese om kantareller → her 

En av verdens beste supper 🍂💛 Denne utgaven kommer fra Hedmarken !
Navnet Hedmarken kommer trolig av ordet heidnir, som var fellesnavnet på de menneskene som bodde på østsida av Mjøsa.
Så da vet vi det 💦💙

Du kan doble eller 3'doble oppskriften etter antall porsjoner den skal serveres til. 
Dryss gjerne over sprøstekt spekeskinke eller bacon, det er knallgodt.
Jeg kjører vegetarutgave i dag.
Sitronsaft kan byttes ut med en skvett hvitvin hvis du ønsker det. 

Server den til forrett eller spis den til lunch med litt godt brød.
🍂🍄  Smaker gull - Skogens gull 💛

Indrefilet av lam med grønnsaker og saus med klementin & rosmarin


Indrefilet av lam 🐑 Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk.

Her har jeg brukt indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Lammefilet smaker godt naturell, så den trenger ikke være marinert. 

Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge, kun noen minutter.
I denne oppskriften bruner jeg lammet litt -og la det tilbake i pannen, 
så det kunne kose seg litt i sausen sammen med grønnsakene.


Kjøtt, grønnsaker og saus i en panne 🍂 

Eplekake med vaniljekrem / Rustikk dessert eplekake !


Nydelig, luftig eplekake med vaniljekrem, som smelter på tungen.

Rustikk betyr landlig og enkel, og det ordet passer perfekt på denne gode, men enkle kaken.

Kaken inneholder også sunne ingredienser, i tillegg til sukker og hvetemel.

🍎  Epler = Fiber, vitaminer og antioksidanter
🥚  Egg =  Protein og essensielle vitaminer
🍶  Melk = Kalsium og vitamin D

Ikke dermed sagt at kaken er sunn altså, langt derifra, men god er den - det er garantert !

Server eplekaken kald eller lunken -og gjerne med litt is eller krem. 
 🍎🍏  Nydelig dessert etter søndagsmiddagen 🍂

Kjøtt- og tomatgryte med kanel, servert med pappardelle !


Jeg lager kjøttdeigsausen med karbonadedeig, som inneholder 5% fett i stedet for kjøttdeig av storfe, som inneholder 14% fett. Du kan selvsagt bruke kjøttdeig av svin eller kylling. Det er godt det også, men det blir en helt annen rett.

Kanel setter en god, varmende smak på kjøttsausen 🍅 
Knallgod gryte full av masse smak !

Jeg serverer gryten med pappadelle, som er den største utgaven av båndpasta 🍝
Du kan selvsagt bruke en annen type pasta eller ris, couscous, potetstappe etc.
God middag 🌿

Syltet kantareller a'la Edel !


Jeg er så heldig. Har fått masse kantareller i høst 🍂
Kantareller kalles for 'Skogens gull' og det er ikke uten grunn.
Det er den beste matsoppen vi har i Norge etter min smak. 

Kjempegod smørstekt og krydret med salt og pepper til stekt kjøtt og hvit fisk.
Du kan også lage knallgod ⟶ soppsuppe eller  ⟶  soppsaus  🍄.

Kantareller kan du lese mer om ➡ her .

Omelett med gul traktkantarell !


Helt herlig på fjellet i dag 🍂
Lager en god solid frokost så vi holder ut lenge på fjelltur.

Gul trompetkantsrell hadde jeg med meg i sekken. Det vokser svært lite sopp her i høyden.
Det eneste jeg har funnet er ⇾ Brunsopp , under ett gammelt furutre.

Omelett er egg som er pisket sammen og stekt med smør eller olje i en stekepanne,
mye forskjellige tilbehør kan brukes, fisk, kjøtt eller bare grønnsaker - og ost selvfølgelig !

I denne oppskriften bruker jeg 'Gul traktkantarell og mozzarella 🍂 
Kantareller kan du lese om ➡ her  🍄

Kantareller - Skogens gull !


Kantarell er en sopp, som lever i et samspill med røttene til bar- og løvtrær.
Samspillet heter Mykorrhiza* og er samarbeid om utveksling av næringsstoffer mellom sopp og trerøtter. Derfor er det ikke mulig å dyrke kantareller, slik man dyrker for eksempel sjampinjong.

* Mykorrhiza er en symbiose mellom sopp og planterøtter. Mykorrhiza er svært vanlig hos de fleste plantearter, og er naturens måte å skaffe planter næring på. Soppen blir et organ som vokser på røttene og fungerer som en forlengelse og fin forgrening av disse.

🍂 Den ekte kantarellen er en av Norges beste og mest gjenkjennelige matsopper. 
Den vokser i hele landet og har lang sesong.

Ekte kantarell har eggegul farge med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten, som er 3-12cm er trakt-formet og med en bølget rand. Stilken er 3-10cm lang. Innvendig er kantarellen hvit i fargen.

Potet og pølseform med nykål !


Jeg er i overkant begeistret for nykål og når den ikke er i sesong bruker jeg spisskål.
Nykål og spisskål har en mild smak, med sprø, løst knyttede og saftige blad.

Noen av mine beste oppskrifter med favorittgrønnsaken finner du ➡ her 🌿

Dagens nykål -er en ovnsrett med røkte kjøttpølser og poteter.
Her kan du gjerne bruke rester av kokte poteter.
Jeg bruker røkte kjøttpølser fra Annis på Ringebu. 

God og mettende husmannskost, perfekt hverdags-middag  🌿

Ovnsbakt hvalkjøtt med gulrot & vårløk i sennepssaus med fløte !


Hvalkjøtt smaker litt søt, litt vilt, et hint av sjømat og tar dessuten opp smak fra marinader, eddik, soyasaus og andre ting du tilsetter retten. 

I tillegg er hvalkjøtt sunt og miljøvennlig 🌿 
Hvalkjøtt inneholder mindre mengde mettet fett og mer av det sunne umettede fettet. Kjøttet inneholder en god mengde vitamin A og D. Kjøttet er en god kilde til Omega-3 fettsyrer.
Hvalkjøtt inneholder masse jern, hele 3-4 ganger mer enn storfekjøtt !

Hval er en av de mest miljøvennlige kjøttråvarer du kan få tak i. Hvalen lever fritt i naturen uten noen form for oppfôring, vannforbruk eller kjemikaliebruk. Fangsten foregår med små båter, som forurenser lite. Hval er dessuten kortreist, lokal mat, hvor hvalkjøttet gir arbeidsplasser i lokalsamfunn i Norge.

Hvalkjøtt inneholder en del, noen mener for mye miljøgifter -og det gjør det sikkert også.
Men, av alt jeg tilfører kroppen, både gjennom luft og mat, tror jeg neppe det er hvalkjøtt, som har størst negativ påvirkning på helsen min. 

🌿  I denne oppskriften bruker jeg Ravigotte-saus.

Squash'spaghetti med pesto og parmesan



Rå, strimlet, revet, i terninger eller skiver, squashen er like anvendlig i alle farger, fasonger og kombinasjoner. Squash er rik på kostfiber, men fattig på kalorier. Den er en fin kilde til B-vitamiet folat, vitamin C og mineralet kalium. Squash inneholder kun1,8g karbohydrater per 100g.

Squash har en fantastisk evne til å trekke til seg smaker -og i dag er det pesto av basilikum og parmesan, den skal dele tallerken med 🌿


Enkel og god grønnsaksrett med få ingredienser 🌿
Server den, som vegetarrett eller som tilbehør til stekt kjøtt, kylling, fisk eller skalldyr.

Paprikagryte med kjøttdeig & ris !


Herlig smaksrik, enkel og god gryte, som er ett perfekt måltid ved bålpannen 🔥

Den har alle smakene til en klassisk fylt → paprika, men i gryteform. 
Forbered gjerne gryta inne og kok den nesten ferdig før du setter den på bålpannen.

Du kan velge mellom kjøttdeig fra storfe, kylling, svin, lam og nå har det faktisk kommet kjøttdeig av hval ! Kjøttdeig av elg, elghakk er rett rundt hjørnet, den er veldig sesongbetont, med du kan ofte få tak i fryst elghakk på Brovold i Stange.


Det samme med ris... velg din favoritt 🌾

FLETTEPIZZA / Ragu Bolognese RESTEPIZZA !

På fredag kveld spiste vi gratinerte ➡ Hyttepølser
da fikk jeg rester av tomatsalsa, mais, parmesan og mozzarella 🌽

Jeg hadde lunchgjester på hytta i dag - og serverte ➡ Ragù a'la Bolognese
Fikk, som vanlig - og også med vilje, igjen rester av bolognese kjøttsaus 🍅

Gjenoppskrifter 🌿
Matprisene har steget og for å ikke sprenge matbudsjettet prøver jeg å planlegge middagsretter hvor jeg kan bruke samme ingrediensene i to og her også tre forskjellige retter.

Restene ble forvandlet til en smakfull flettepizza 🍕

Ragù a'la Bolognese med pappardelle !


Pasta bolognese stammer fra byen Bologna i Emilia-Romagna regionen i Nord-Italia. 
Retten er faktisk kjent som “Ragù alla Bolognese” i Italia. Denne regionen er kjent for sin kulinariske tradisjon, og pasta bolognese er en av de mest kjente rettene herfra.

Forskjellen mellom Ragù og Bolognese ligger i navnet. Den engelske oversettelsen av den italienske "ragù alla Bolognese" betyr bokstavelig talt Bolognese-saus,

Ragù er i hovedsak en kjøttbasert saus med spor av tomat, mens Bolognese forgrener seg fra utgangspunktet i den tomatbaserte sausen, hvor sausen er viktigere enn kjøttet. 

Ragù blir servert med pappardelle, som  er den bredeste utgaven av båndpasta.
Navnet er avledet av verbet pappare, som betyr å sluke mat.
En kjent og kjær italiensk ragù er → Pappardelle alla lepre 🐰

Wok med scampi & spaghetti !


Herlig enkel og god middag 🌿
Denne retten inneholder mine favoritter skalldyr og pasta med asiatiske smaker.

Her kan du selvsagt bruke rå scampi, men hvis du skal ha en kjapp middag
 -er det greit med ferdig kokte scampi fra kjøledisken. 

Jeg brukte ingefær marinerte scampi fra den lokale Kiwi'n i dag !
Nykål byttes ut med kinakål eller spisskål, når det ikke er sesong for nykål.

Bakepoteter a'la hasselback !


Herlige, nesten litt sprø bakepoteter kuttet i halvdeler.
En blanding av ➡ hasselbackpoteter  og hele store bakte poteter 🌿

Hasselbackpoteten ble skapt i 1953 av Leif Elisson fra Värmland, som var kokkelev på restaurant Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

Perfekte poteter til både kjøtt og fisk 🌿

Stekt breiflabb med nypoteter, neper, reddiker og løk !


Breiflabb, ulke, havtaske, marulk, sjødjevel, storkjeftkonge og breikjeft 🐟
"Kjært barn har mange navn" - og den ser ikke særlig innbydende ut. 

Tidligere var breiflabben sett på som en ufisk, og ble kastet til havs om den bet på kroken.
Nå, i 2024 er breiflabben blitt en populær råvare, havets indrefilet 💦
Den er hvit og fast i kjøttet så den egner seg godt til steking og grilling. 

Neper har en lang historie her til lands, og hadde stor verdi for det norske kostholdet før poteten kom. Neper blir også kalt mainepe eller matnepe, og har en karakteristisk rund form og et hvitt, sprøtt fruktkjøtt. Grønnsaken har en pepperaktig, mild smak med litt sødme, litt som en blanding av reddik og kålrot. De bør skrelles før de brukes i råkost, kokte, stekte eller i stuing.

Reddik er en gammel kulturplante som stammer fra Kina. 
Reddik er en samling av flere rot-delikatesser hvor både form, farge og størrelse varierer.
Mest brukt i Norge er det vi kaller for sommer-reddik, hvor formen er kulerund og fargen rød.
Reddiken har en kraftig og god peppersmak, som passer til veldig mye forskjellig. 
Den spises ofte rå i salater. Ovnsbakt reddik er også kjempegodt eller stekt, som i denne oppskriften.

I denne oppskriften serverer jeg stekte neper og reddiker, som tilbehør til stekt breiflabb med kokte poteter og masse løk 🌿

Smørbrød med rosastekt kalv, parmesanmajones & bringebær !



Fra gårsdagens middag ⟶  BIFF av KALV,  var det igjen to biter marinert kalv.
Resultatet ble en smakfull lunch.

Lag gjerne  ➡  majones selv eller bruk en god ferdig majones.
Lager du den selv må du huske på å la alle ingrediensene stå i romtemperatur ett par timer før tilberedning.

Har du ikke tilgang til kalvefilet kan du erstatte kalv med indrefilet av storfe. Jeg la på noen friske bringebær -og det smaker helt nydelig sammen med kalvekjøttet og parmesanmajones.

Dette smørbrødet smaker knallgodt så du kan gjerne servere det til forrett 🌿
Spis & Nyt, skulle nesten tatt patent på dette smørbrødet 💚💛

BIFF av KALV med gratinerte poteter, asparges og en nydelig sjysaus


Kalvekjøtt er lyst, lett, mørt og delikat !
Kalvekjøtt er midlere i smaken og mye mørere enn storfekjøtt.
Kalvekjøtt er kjøttet fra storfe, som blir slaktet når de er 300 dager eller yngre.
Kjøttet produseres fra kalv av begge kjønn, men det er, som regel oksekalver, som blir kalvekjøtt, bortsett fra dem, som skal brukes til alv. Kviger blir hovedsakelig brukt til amme-kuer og melkekuer.

I denne oppskriften bruker jeg ytrefilet av kalv, kuttet til kalvebiff 🐂
'Dagens kalv' er marinert ytrefilet fra Annis Pølsemakeri
Marinaden består blant annet av olje, chili, pepper og ramsløk.
Du kan marinere kjøttet selv, se tips nederst eller bare krydre kjøttet med salt og pepper.

Jeg serverer kalvebiff med fløtegratinerte poteter, knasende sprø asparges og en nydelig ovnsbakt sjysaus med sjalottløk og rødvin ♫

Risotto med tomat, basilikum og kylling !


Hyttemiddag må være enkel, men god !
Jeg bruker en ferdig blandet risotto med tomat og basilikum, økologisk også faktisk !

Nå skal vel egentlig ikke jeg reklamere med ferdigprodukter, men den er veldig god, både på smak og konsistens. Perfekt på turer hvor det skal være enkelt, men samtidig godt,
 - og for dem, som vil lage en god risotto på en enkel måte ♫♪

Godt, enkelt og veldig lettvint🍃
Du kan selvsagt koke retten ute på bålpannen.
Smaken blir det samme, men det er så koselig å tilberede middagen ute. 

LAPPER / SVELER stekt på bålpanne !


Lapper eller sveler ? 🌿
Forskjellen er at sveler lages med smør i røren og er ofte litt større i diameter.
Sveler inneholder også kefir, natron og hornsalt.
Lapper blir ofte laget med 'vanlig' melk og bakepulver.

Sveler, fra Fjord1 på Vestlandet finner du en god oppskrift på ➡ her 
Gode lapper, som jeg har laget med kefir, finner du her ➡ her

Skal du på tur kan du lage røren hjemme, helle dem over på en flaske med tett kork og ta den og stekepannen med i sekken. Husk stekesmør 🌿

Server svelene med smør, brunost og syltetøy 🍓

Middagstips / Camping- og hyttemat - Nr. 3 !


Jeg har tidligere lagt ut to innlegg med 14 middagstips for oss, 
som elsker hytte eller campinglivet 💚
Innleggene er noen av de mest populære i oppskriftsamlingen.

Nr. 1 fra juni 2019 finner du 👉 her
Nr. 2 fra september 2020 finner du 👉 her

Det er store forskjeller på hyttestandard i Norge
Noen av hyttene har mer luksus enn det folk flest, har i ett vanlig bolighus.
Andre har verken vann, strøm eller bilvei frem til hytta. 

Det samme gjelder vel også for dere, som ferierer på campingen.
Liten eller stor campingbil eller vogn, med markise, fortelt eller stort spikertelt.

Felles for både hytte og camping er at maten skal smake godt, være enkel å tilberede, lite oppvask og ikke altfor mange ingredienser. 

One Pot oksegryte med fersk hvitløk !


Herlig smaksrik gryte med oksekjøtt, potet, løk, gulrot og fersk hvitløk kokt i en nydelig saus av kjøttkraft, tomatpure & øl 🌿

Jeg har brukt mørbrad av storfe i denne oppskriften, men du kan gjerne bruke rundstek, høyrygg eller annet kokekjøtt 🌿 Jeg er hysterisk for fett og slintrer så når jeg er ferdig med å renskjære hørygg er kiloprisen godt over prisen på mørbrad. 

'Noen' påstår at man ikke kan bruke mørbrad i gryteretter og lapskaus, det stemmer ikke !
Trenger lang koketid -og er den seig, så har du kokt den for lite. Den blir mør og faller nesten fra hverandre, hvis du koker den lenge nok.

Fersk hvitløk har en mildere smak enn tørket 🌱
Jeg bruker fersk hvitløk i denne gryten, kjøpt og dyrket på  ⟶ Fredheim gårdsutsalg i Stange.
Når man dyrker hvitløk kan du gjerne plante den på høsten. Legg hvitløksfedd 10 cm ned i jorden og med ett mellomrom på ca. 15 cm. Da vil den begynne å spire og gro på våren.
Du kan også bruke 'gresset' på hvitløk, på samme måte som vårløk.

Ut på tur med Toro rett i koppen !

Edel tester ferdigprodukter 🌿 

I dag tester jeg 'Lasagne-pasta' Toro rett i koppen.

TORO Rett i koppen Lasagnepasta gir deg en varmende pause. 
Passer perfekt når man vil ha noe raskt og enkelt, enten det er hjemme eller på farten. 
Klem sammen til en kopp, varm og nyt!

Tilberedning :
Riv av toppen Klem inn sidene Tilsett kokende vann opp til fyllelinjen.
Rør om – helt ut i kantene. Vent 5 minutter. Rør litt til. Nyt!

Ytrefilet av lam med fløtegratinerte poteter, asparges og peppersaus.


Høysesongen for lammekjøtt er naturlig nok om høsten 🍂
Jeg kjøper masse godt lammekjøtt i september, som jeg pakker godt inn og fryser.
Nå må jeg passe på og spise opp alt før det er fersk lammekjøtt i butikkene igjen.

Sau og lammeunger har kommet til Heggsetra i Sør Fron -og du skulle sett hvor små og søte lammungene er 🐑

Her har jeg, som vanlig må jeg nesten si, brukt ytrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri på Ringebu
🌿  Lammet har overvintret i fryseren min. 

Serverer herligheten med kremet fløtegratinerte poteter, sprø asparges og en litt sterk peppersaus 🌿 Enkel og god hyttemiddag 🌿

Edels langpanne sjokoladekake med ekte sjokolade !


'Mænna' bestilte sjokoladekake, som han skulle ha med seg på jobben -og der er det en del ansatte, så det må være litt størrelse på kaken. Jeg har oppskrift på sjokoladekake i langpanne fra før, laget med kakao og sjokoladekrem med med smør, melis og kakao.

Kaken smaker helt greit -og barn elsker den !
Barnas langpanne sjokoladekake med kakao finner du 👉 her 💛

Men, jeg er ikke 100% fornøyd - derfor denne nye oppskriften på langpanne sjokoladekake.

Denne utgaven med ekte sjokolade er saftig, litt klissete og knallgod 😋
Next level cake ☕ i langpanne med sjokolade !

Herlig fløyelsmyk, luftig og god sjokoladebunn får du når deler eggene og stivpisker eggehvitene, som vendes inn med omtanke og kjærlighet helt til slutt 💙 Sjokoladekaken blir bedre når du bytter ut den tørre kakaoen med sjokolade 💚

Bakekakao fremstilles kun av kakaobønner, men sjokolade lages av kakaobønner blandet med kakaosmør og sukker. Alt blir så mye bedre med smør og sukker !

Ekte sjokolade inneholder minimum 31 % kakaosmør og opptil 5% vegetabilsk fett ifølge EU, men i sjokoladelandene Belgia og Frankrike skal ekte sjokolade inneholder minimum 35 % kakao. Dersom produktet inneholder mindre enn 35 % kakao, er det såkalt kunstig sjokolade.

Dronning kokesjokolade er innenfor med 44% kakao.
Freia Melkesjokolade inneholder kun 30% kakao, men den er god da !
Det finnes alltid noen kverulanter. 
Det jeg mener med ekte sjokolade er at kakaen er laget med sjokolade, som inneholder kakaosmør, istedenfor tørr bakekakao, som slettes ikke smaker noe godt, etter min mening !

Kaken toppes med sjokoladekrem laget av smør, sukker, fløte og melkesjokolade 😋

Familiekoldtbord 🌿 Koldtbord/ Buffé ♫♫


  Enkelt, klassisk koldtbord til familieselskap eller andre sammenkomster.

Etter annet ord for koldtbord er buffé.
Buffé er et begrep, som kommer fra fransk og latin og opprinnelig betyr 'praktbord' 🌺

Servering av koldtbord trenger en del forberedelser, men når gjestene kommer er det veldig hyggelig å kose seg sammen med gjestene istedenfor og stå på kjøkkenet med forrett, hovedrett og dessert. Gjestene forsyner seg selv med det de har lyst på -og du slipper å servere dem ved bordet 🍴 Vinn vinn situasjon 💛

Klassisk 70-80'talls koldtbord med kabaret, karbonader med løk, spekemat, potetsalat, eggerøre, litt røkelaks og en god kyllingsalat. Perfekt koldtbord for alle generasjoner.

Det er helt innenfor og bruke ferdig produkter, som smør, loff, remulade og majones.
Jeg jukset denne gangen med karbonadene.

Jeg kjøpte knallgode karbonader fra 👉 Bakken Øvre Gårdsmat i Løiten på 
Moralen er ; bruk gjerne ferdigprodukter hvis de er gode. 

Kjører du E6 forbi Bolleland på Espa, så tar turen innom, de har mer enn gode boller.
De selger blant annet produkter fra Bakken Øvre Gårdsmat. 
 
Hjemmelaget fersk potetsalat er bedre enn de utgavene du finner i kjøledisken, så den bør du lage selv. Kabaret er også veldig enkelt å lage, samt at den smaker 1000 ganger bedre enn masseprodusert kabaret. 

Dessert er byttet ut med sjokoladekake og retro rullekake med krem & jordbær 🍓 Kaffe & brus eller annet kaldt drikke ☕
Print Friendly and PDF