Ragù a'la Bolognese med pappardelle !


Pasta bolognese stammer fra byen Bologna i Emilia-Romagna regionen i Nord-Italia. 
Retten er faktisk kjent som “Ragù alla Bolognese” i Italia. Denne regionen er kjent for sin kulinariske tradisjon, og pasta bolognese er en av de mest kjente rettene herfra.

Forskjellen mellom Ragù og Bolognese ligger i navnet. Den engelske oversettelsen av den italienske "ragù alla Bolognese" betyr bokstavelig talt Bolognese-saus,

Ragù er i hovedsak en kjøttbasert saus med spor av tomat, mens Bolognese forgrener seg fra utgangspunktet i den tomatbaserte sausen, hvor sausen er viktigere enn kjøttet. 

Ragù blir servert med pappardelle, som  er den bredeste utgaven av båndpasta.
Navnet er avledet av verbet pappare, som betyr å sluke mat.
En kjent og kjær italiensk ragù er → Pappardelle alla lepre 🐰

Ragù alla Bolognese lages opprinnelig med en blanding av storfekjøtt, kalvekjøtt og svinekjøtt, og da gjerne pancetta - italiensk bacon. Kjøttdeig av kalv er ikke mye brukt i Norge, så denne utgaven er kun med kjøttdeig av storfe.

For å gjøre bolognesen autentisk tilsettes det laurbærblad og en klunk rødvin🍷


Du trenger til 8-10 porsjoner: 
  • 1200 g kjøttdeig av storfe 
  • 300 g pancetta
  • Stekesmør / olje
  • 1-2 stk gul løk, hakket
  • 4 ts hvitløk, presset eller finhakket
  • 2-3 dl rødvin
  • 3-4 stk gulrot, revet eller i små terninger
  • 2 stk stilker stangselleri, hakket
  • 180 g tomatpuré
  • 800 g hermetisk tomat
  • 5 dl kjøttkraft 
  • 2 stk laurbærblad
  • 3 ts tørket oregano
  • Salt
  • Pepper
  • Pappardelle + Grønnsaksbuljong
  • Parmesan 
Sånn gjør du:
  1. Stek kjøttdeigen i litt olje eller smør i to omganger. Legg det over i en kjele.
  2. Stek pancetta og legg det over i kjelen med kjøttdeig.
  3. Stek løk og hvitløk, til den har blitt gylden legg den over i kjelen.
  4. Sett kjelen på varmen og tilsett rødvin. Kok opp og la det koke ett par minutter.
  5. I kjelen tilsetter du også gulrot, stangselleri, tomatpuré, hermetisk tomat, kjøttkraft, oregano og laurbærblad. Krydre med 1 ts salt og 1 ts pepper.
  6. La sausen småkoke lenge. Gjerne to, tre timer, til den har blitt tykk og smakfull ! 
  7. Smak til med mer salt og pepper, hvis nødvendig.
  8. Kok pappardelle *
  9. Server pastasausen, sammen med nykokt pappardelle og revet parmesan.
  10. Spis & Nyt 🎶
Pappardelle
  • Pappardelle kokes i en stor kjele med vann, tilsatt grønnsaksbuljong. En buljongterning per liter vann.
  • Se kokeanvisning på pakken.
  • Bruker du fersk pasta er koketiden 3 minutter, så den bør kokes rett før servering.






Her oppe heiser vi flagget i dag, min far på 92 år kommer til fjellheimen, kanskje for siste gang, men det sa han for 5 år siden også !



Middagshvil 💙

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF