02 mars 2018

Langtidsstekt OKSESTEK (65 °C) med godt tilbehør !


Oksestek er den perfekte middag -
til selskaper, familiemiddager eller på en helt vanlig hverdag.

Både barn og voksne liker, som regel oksestek, bare den er mør nok til å tygges for de minste -og de eldste ♫  I dag stekte jeg oksesteken i 8,5 time på 65°C, satt opp temperatur til 125 °C -og stekte den videre i ca.1 time til den hadde en kjernetemperatur på 63°C.

Planen min var å steke den på 65°C under hele steketiden, men det begynte å bli knapt med tid.  Middagen skulle serveres kl. 18.
Ikke bare bare å være 'matforsker', men veldig gøy 


Jeg serverte oksesteken med perfekt kokte mandelpoteter, pannestekte gulrøtter, butterdeig med soppstuing og peppersaus med grønn pepper 

Det tar litt tid -og det er litt arbeid med retten, men resultatet blir veldig godt 
God middag


Du trenger:
  • Oksestek, jeg brukte en surret oksestek på 1,5kg 
  • Mandelpoteter
  • Gulrøtter
  • Butterdeig med soppstuing
  • Grønn peppersaus
Steg for steg:
  1. Steg 1 er selvfølgelig oksesteken.
  2. Gjør i stand butterdeig med soppstuing, så de er klare til å stekes, mens kjøttet hviler.
  3. Sett på mandelpotetene en time før middagen skal serveres. 
  4. Lag den nydelige grønne peppersausen !
  5. Smørstek gulrøttene, det tar ca. 15 minutter.
  6. Spis & Nyt ♫♪
Oksestek
  1. Gni oksesteken godt inn med nykvernet pepper og salt.
  2. Legg den i en stekepose, sammen med gulrot og løk. Du kan gjerne legge inn litt urter også, timian passer godt til oksestek. Sett inn ett steketermometer og pakk den godt inn. Det følger, som regel med låseklips til posen. Legg stekeposen i en ovnspanne eller ildfast form. 
  3. Stekes på 65°C i 8,5 time (da var oksesteken min på 55°C). Sett opp stekeovnen til 125°C -og stek videre i 1 time til oksesteken har en kjernetemperatur på 63°C. 
  4. Sil kraften og bruk den i sausen.
  5. Brun oksesteken i en varm stekesmør i en blanding av olje og smør, tilsett gjerne frisk timian.
  6. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og la kjøttet hvile i 40 minutter, mens du tilbereder grønnsaker og lager sausen.
  7. Skjær kjøttet i skiver før servering.
Kjernetemperatur på oksestek:
Medium: 60 °C
Medium pluss: 65 °C
Gjennomstekt: 70 °C

Trenger vi egentlig stekepose 
-ikke i følge Matprat, kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt,
men i følge meg !  Jeg synes kjøttet blir saftigere, fordi væsken ikke fordamper, men forblir i stekeposen (jeg stikker ikke hull i den, som det står du skal gjøre på bruksanvisningen).
Smaken på kjøttet og kraften blir også bedre da smakstilsetningene (krydder og grønnsaker), løser seg opp i kraften og får bedre kontakt med kjøttet enn hvis den bare ligger nederst i en ovnspanne og tørker ut.

Mandelpoteter
Lag perfekt kokte mandelpoteter, etter denne oppskriften her.

Butterdeig med soppstuing:
Oppskriften er til 8 stk
  • 300 g sopp, gjerne forskjellige typer
  • 1 stk gul løk
  • 3 vårløk
  • 12 stk einebær, knuste
  • 1,5 ts salt, gjerne havsalt
  • 1.5 dl fløte
  • Stekesmør
  • 4 plater butterdeig
  • Hvetemel, til kjevling av butterdeigen

Sånn gjør du:

  1. Hakk løk og vårløk. Skjær soppen i skiver.
  2. Stek løk og vårløk i smør med knuste enebær. 
  3. La løken bli blank og tilsett soppen.
  4. Fres til soppen er stekt og væsken har kokt inn. 
  5. Smak til med salt. 
  6. Tilsett fløte og la det koke videre til det tykner.
  7. La soppstuingen kjøles ned litt før du 'pakker' det inn.
  8. Kjevle butterdeig til dobbelt størrelse og del platene i to deler. Butterdeigen må tine i ca. 30 minutter, hvis du bruker fryste.
  9. Legg en stor spiseskje soppstuing på midten, se bilder under innlegget. Brett over de lange sidene, mulig du må tøye deigen litt. Brett godt over de korte siden. Legg den med skjøten ned i en stekeplate eller ildfast form. De skal ikke pensles med egg eller vann, da hever ikke butterdeigen.
  10. Stekes i stekeovn på 175°C i 40-50 minutter, til de får en gyllen farge.
Grønn Peppersaus:
Oppskriften er til 8 porsjoner.
  • 8 dl kjøttkraft, jeg brukte kraften fra kjøttet, 5 dl vann og ett beger kjøttfond
  • 4 ss hvetemel
  • 2 ss grønn pepper
  • 2 dl kremfløte
  • 2-3 ss soppsoya eller mørk soyasaus
Sånn gjør du:
  1. Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft -eller litt av vannet.
  2. Kok opp resten av kraften og visp inn meljevningen.
  3. Knus grønn pepper grovt i en morter.
  4. Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
  5. Tilsett fløte. Kok opp og la den trekke på svak varme frem til servering.
Pannestekte gulrøtter
Stek gulrøttene i masse godt smør, oppskrift her.

Oksestek ♫
Lagt oksesteken i en stekepose med gulrot og løk ♫
Stekes på 65°C i ca. 9 timer 
Oksestek time for time ♫ Etter 5 timer er den på 49°C ♫
Potetene kan skrelles i god tid, før de skal kokes ♫
Steker løk og vårløk til butterdeig-snurrene ♫
Tilsatt sopp ♫
Kjevler ut butterdeig ♫
Legg på soppfyll ♫
Butterdeig med soppfyll er klar til steking ♫
Ferdig stekt ♫
Bruner steken raskt i en varm stekepanne ♫
Det ble totalt 3 dl kraft ♫
Koker saus og steke gulrøtter ♫
Klar til servering ♫

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF