31 januar 2016

Kjøttkaker i brun saus med makaronistuing


Kjøttkaker med makaronistuing -det er godt det !!
Alle husker mors eller bestemors kjøttkaker ❤

Du får jo kjøpt ferdig stekte også, men de man lager selv blir 100 ganger bedre.

Hjemmelaget brun saus er også kjempegodt, mye bedre enn 'pose-varianten'. 
Du trenger ikke koke kjøttkraft av bein og rester, fond fungerer også helt greit -og er ett bedre alternativ enn buljongterninger. 
De 'flinkeste i klassen' lager jo alt fra bunnen av -og det blir helt sikkert kjempegodt, men 'særiøst' -hvem har tid til og dele opp en 'hel okse' når vi trenger 7 dl saus ??

Makaronistuing var noe av det beste jeg kunne få når jeg var yngre -og det er fremdeles en av mine favoritter.


Jeg brukte Amadine poteter, det er små kokefaste poteter, som kan spises med skallet på.
Server retten med tyttebærsyltetøy og ett dryss persille.

Spis & Nyt 


Tilberedning:
  1. Kok potetene og kok makaroni al'dente.
  2. Lag sausen.
  3. Forbered og stek kjøttkakene.
  4. Lag makaronistuingen, mens kjøttkakene koser seg i sausen.
Til 6 porsjoner:
Kjøttkaker:
  • 800 g kjøttdeig
  • 1 stk egg
  • 2 ss potetmel
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1⁄2 ts malt muskat
  • 1/2 ts allehånde 
  • 1 dl vann
Sånn gjør du:
  1. Bland sammen kjøttdeig med egg, potetmel, salt og krydder.
  2. Spe inn vann, litt og litt omgangen og bland alt godt sammen.
  3. Form deigen til runde kaker og stek dem på alle sider i litt smør. De trenger ikke være gjennomstekte da de skal trekkes videre i sausen.
  4. Legg dem i sausen og la dem trekke i 10-15 minutter.
Brun saus:
  • 4 ss smør
  • 6 ss hvetemel
  • 10 dl kjøttkraft *
  • 1 ss soyasaus
  • 1 laurbærblad
  • Salt og pepper
  • 1 dråpe sukkerkulør
Sånn lager du saus:
  1. Smelt smør, tilsett mel og brun melblandingen over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
  2. Spe med kraft, litt og litt om gangen.
  3. Tilsett soyasaus og laurbærblad og la sausen trekke i ca. 10 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper.
* Jeg brukte vann og 3 beger 'FondCups' kjøttbuljong fra Maggi. Ja, 3 beger, selv om det står
1 beger til 5 dl vann på pakken, det gir en smakfull, kraftig saus.

Makaronistuing:
  • 6 dl ukokte makaroni
  • 3 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 7 dl melk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 1⁄4 ts malt muskat
Sånn lager du makaronistuing:
  1. Kok makaroni al'dente etter anvisning på pakken, sil av vannet og skyll den raskt i kaldt vann så den ikke fester seg sammen.
  2. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
  3. Kok opp etter hver speing.
  4. Tilsett kokt makaroni og smak til med salt, pepper og muskat.
  5. La stuingen svelle i 5-10 minutter, så den tykner til passe konsistens.
Oppskriften på BRUN SAUS finner du også på Coop EXTRA sine sider 👉 her.



Brun saus og ferdig spedd og krydret kjøttdeig !
Steker kjøttkaker
Lager makaronistuing

Maten er servert !
Ingredienser 

4 kommentarer:

  1. Makaronistuing - skikkeleg tilberedt = berre superdigg til så mange rettar!
    God kvalitetsløk, finhakka bør med i kokevatnet.
    Fantastisk til steikt lever!

    SvarSlett
    Svar
    1. Løk i kokevannet, det må jeg prøve ! Takk for tipset :)

      Slett
  2. Hei

    Makaronistuing er en av mine favoritter sammen med gode fiskekaker (i brun saus)
    Bruker også litt sukker i makaronistuingen, det er min ektemann vant til fra barndommen...

    SvarSlett
    Svar
    1. Blir aldri lei makaronistuing, kjempegodt. Mulig det er godt med litt sukker i den, det har jeg ikke prøvd.

      Slett

Print Friendly and PDF