Mandelpotet er en potetsort som har vært kjent siden 1800-tallet 🌿
Den har fått navnet på grunn av sin mandelfasong.
De er kjempegode på smak og veldig melne, og derfor koker de veldig fort i stykker.
De blir ofte kokt med skallet på, da er det litt lettere å ikke koke dem i stykker - eller koke skal de ikke gjøre, kun trekkes under kokepunktet i 15 minutter.
Du kan lage perfekt kokte mandelpoteter uten skall 🌿
Det er jo litt hyggeligere å servere poteter uten skallet på, i selskaper og til julemiddagen.
Du gjør bare sånn:
- Skrell potetene og legg dem i kaldt vann. Det kan du gjerne gjøre dagen før eller tidlig på formiddagen, så er det unnagjort.
- Sett potetene i en kjele med vann i kjøleskapet hvis det er lenge til du skal koke dem.
- En time før middagen skal serveres setter du potetene på kok.
- Kok dem opp og la dem fosskoke (ikke bare trekke) Mandelpoteter, som veier under 100 gram kokes i 7 minutter, store mandelpoteter, som veier over 100 gram kokes i 9 minutter.
- Hell av vannet og fyll opp kjelen med masse tørkepapir.
- Sett på lokk og la potetene godgjøre seg i kjelen i 45 minutter eller frem til servering. På kjøkkenbenken, ikke på varm kokeplate.
 |
Kok potetene ! |
 |
Hell av vannet ! |
 |
Fyll opp kjelen med tørkepapir ! |
 |
Klare til servering ! |
Dette skal jeg prøve :) Potetene blir ikke kalde?
SvarSlettGjør det !! Nei, de holder seg varme, men jeg dekker dem fort med tørkepapir -og setter lokket godt på :)
SlettJeg pakker alltid kjelen inn i ullpledd eller dyne når jeg har slått av vannet.
SvarSlettHolder seg varme i flere timer!
Lurt. Det gjør jeg også.
SlettTakk, for hyggelig tilbakemelding :)
SvarSlettBruker du salt i vannet?
SvarSlettNei, jeg bruker ikke salt i vannet.
SlettÅ, dette skal jeg prøve julaften ☺️ Skreller de nok da i morgen kveld og setter de i kaldt vann i kjøleskapet ☺️🙏🏽 Sparer all tid jeg kan julaften kjenner jeg 🙏🏽☺️
SvarSlettVeldig kjekt, med alt som er unnagjort ! God Jul !
SlettForsøkte dette julaften og det fungerte utmerket
SvarSlettSå bra ! Takk for tilbakemelding :)
SlettSkal prøve dette idag, har små mandel potet mulig 6 min koking er nokk?
SvarSlettHei, ja hvis de er veldig små kan nok det lønne seg. God middag, når den tid kommer :)
SlettJeg prøvde denne metoden igår og den funker!! Kommer til å fortsette med dette hver gang jeg serverer mandelpotet fra nå av. Tusen takk!!
SvarSlettSÅ BRA !!! Hyggelig å høre :)
SlettFungerte utmerket, tusen takk!
SvarSlettSå bra ! Da blir det gode mandelpoteter til julemiddagen :-)
SlettHar prøvd. Det funka. Etter at vannet var slått av og kjelen fylt med papir, ble potetkjelen satt under dyna
SvarSlettDyne der altså :-) Hyggelig at du ble fornøyd !
SlettFrister personlig lite med tørkepapir på maten, men da er det vel i alle fall viktig å bruke papir som er godkjent for matlaging. Det er det nemlig ikke alle som er.
SvarSlett-De med en sammenhengende strek-tegning av et vinglass og gaffel som logo skal være godkjent til bruk i matlaging.
Ellers så skal det også være mulig å legge mandelpotetene under pinnekjøttet (om det er det som står på menyen) og ha i en 0,35l. med mørkt øl, med eller uten alkohol (vørterøl feks.), og bare la de tilberedes sammen med kjøttet.
https://www.nrk.no/mr/vet-du-om-dette-pinnekjott-trikset_-1.12718969