Google+

lørdag 13. januar 2018

Langtidsstekt mørbrad (8 timer på 50°C) med ostepoteter og peppersaus ♫


Sous-vide er en måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes og varmebehandles i emballasjen.
Nå har ikke jeg sous-vide utstyr, så dette er en utgave av "Fattigmanns sous-vide

Vanligvis bruner jeg kjøttet først -og steker det videre i stekeovn.
Jeg brukte mørbrad -og det kan anbefales, det ble supermørt etter 8 timer i stekeovnen.
I dag bytter jeg om på rekkefølgen, sånn som de 'Sous-vide-folka' gjør det.

Leste meg til når man pakker kjøttet inn i plast/Gladpack, så får ikke kjøttet høyere temperatur enn det ovnen står på, ifølge den britiske kokken - Jamie Oliver, tviler ikke på at det er riktig !!

På plastfolien, som jeg hadde tilgjengelig så stod det "tåler ikke varme", så jeg tok ingen sjanser.
Jeg pakket kjøttet inn i 'plast' fra en stekepose.

Kanskje 'stekepose' leder varmen lettere inn i kjøttet 😏
Temperaturen i kjøttet steg og steg, selv om ovnen stod på 50°C.
Etter 1 time er kjøttet på 25°C, etter 3 timer 50°C, etter 6 timer 55°C, etter 7 timer 59°C, etter 8 timer, fremdeles 59°C. Sånn går no dagan ♫
Helt perfekt ♫♫


Glem biffbestikk - bruk en smørkniv 
Kjøttet blir helt nydelig altså !
Jeg serverte mørbradfilet med smakfulle poteter, en nydelig peppersaus og gode grønnsaker.
Spis & Nyt ♫



Du trenger:
  • Mørbrad av storfe, 200 g per person
  • Ostepoteter *
  • Peppersaus *
  • Asparges 
  • Stekte tomater
  • Salt
  • Pepper

Mørbrad:
  1. Gni mørbradfileten godt inn med nykvernet pepper.
  2. Pakk den inn i plast fra en stekepose. Sett inn ett steketermometer, hvis du vil følge med på temperaturen. Pakk den godt inn og legg den i en ildfast form.
  3. Stekes på 50 °C i 8 timer. 
  4. La kjøttet hvile, innpakket i aluminiumsfolie i 30 minutter, mens du steker poteter, grønnsaker og lager saus.
  5. Brun kjøttet raskt på alle sider i en varm stekepanne med olje, krydre med salt.
  6. La den hvile i folie i ytterligere 10 minutter.
  7. Skjær kjøttet i skiver.
Ostepoteter:
Finner du oppskrift på her.
De kan du tilberede på forhånd og steke i stekeovn mens kjøttet hviler.

Tomater 
Legges i en liten ildfast form, med litt olje i bunnen, dryss over litt olje og havsalt.
Stekes sammen med potetene de siste 10 minuttene av steketiden på potetene.

Asparges:
Brekk av den nederste delen på aspargesen, der den knekker naturlig.
Kok asparges i saltet vann i 2-4 minutter, avhengig av størrelsen.

Peppersaus
  • 4 dl kjøttkraft, jeg brukte vann og kraften fra kjøttet + ett beger kjøttfond
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss grønn pepper
  • 1 dl kremfløte
  • 1-2 ss soppsoya eller mørk soyasaus
  • Litt salt, smak på sausen først for soyasausen kan være veldig salt.
Sånn gjør du:
  1. Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft -eller litt av vannet.
  2. Kok opp resten av kraften og visp inn meljevningen.
  3. Knus grønn pepper grovt i en morter.
  4. Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
  5. Tilsett fløte og smak til med soyasaus og eventuelt litt salt hvis nødvendig.

Mørbrad går også under navnet rumpestek, derav er det lett å skjønne fra hvor på dyret dette kjøttet kommer fra. Det sitter midt mellom låret og ryggen og er det møreste biffkjøttet på låret, der ytre- og indrefileten ender. 

Kjernetemperatur:
55-60°C : Rød
60-65°C : Rosa
65-70°C : Gjennomstekt

Krydre mørbradfileten godt med pepper ♫
Pakk den godt inn og stek på 50°C i 8 timer ♫
Etter 8 timer på 50°C
Poteter og tomater klare til steking ♫
Lager saus ♫
Bruner kjøttet raskt i olje i en varm stekepanne ♫
La den hvile i 10 minutter ♫
Klar til servering  ♫
Smaker himmelsk godt !!! Spis & Nyt  ♫

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...