Google+

lørdag 13. januar 2018

Langtidsstekt mørbrad (8 timer på 50°C) med ostepoteter og peppersaus ♫


Sous-vide er en måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes og varmebehandles i emballasjen.
Nå har ikke jeg sous-vide utstyr, så dette er en utgave av "Fattigmanns sous-vide

Vanligvis bruner jeg kjøttet først -og steker det videre i stekeovn.
Jeg brukte mørbrad -og det kan anbefales, det ble supermørt etter 8 timer i stekeovnen.
I dag bytter jeg om på rekkefølgen, sånn som de 'Sous-vide-folka' gjør det.

Leste meg til når man pakker kjøttet inn i plast/Gladpack, så får ikke kjøttet høyere temperatur enn det ovnen står på, ifølge den britiske kokken - Jamie Oliver, tviler ikke på at det er riktig !!

Kanskje 'stekepose' leder varmen lettere inn i kjøttet 😏
Jeg brukte 'plast' fra en stekepose -og temperaturen steg og steg, selv om ovnen stod på 50°C.
Etter 1 time er kjøttet på 25°C, etter 3 timer 50°C, etter 6 timer 55°C, etter 7 timer 59°C, etter 8 timer, fremdeles 59°C  Jeg tok den ut etter 8 timer, da var den fremdeles på 59°C ♫ Helt perfekt !!


Glem biffbestikk - bruk en smørkniv 
Kjøttet blir helt nydelig altså !
Jeg serverte mørbradfilet med smakfulle poteter, en nydelig peppersaus og gode grønnsaker.
Spis & Nyt ♫



Du trenger:
  • Mørbrad av storfe, 200 g per person
  • Ostepoteter *
  • Peppersaus *
  • Asparges 
  • Stekte tomater
  • Salt
  • Pepper

Mørbrad:
  1. Gni mørbradfileten godt inn med nykvernet pepper.
  2. Pakk den inn i plast fra en stekepose. Sett inn ett steketermometer, pakk den godt inn og legg den i en ildfast form.
  3. Stekes på 50 °C i 8 timer. 
  4. La kjøttet hvile, innpakket i aluminiumsfolie i 30 minutter, mens du steker poteter, grønnsaker og lager saus.
  5. Brun kjøttet raskt på alle sider i en varm stekepanne med olje, krydre med salt.
  6. La den hvile i folie i ytterligere 10 minutter.
  7. Skjær kjøttet i skiver.

Ostepoteter:
Finner du oppskrift på her.
De kan du tilberede på forhånd og steke i stekeovn mens kjøttet hviler.

Tomater 
Legges i en liten ildfast form, med litt olje i bunnen, dryss over litt olje og havsalt.
Stekes sammen med potetene de siste 10 minuttene av steketiden på potetene.

Asparges:
Brekk av den nederste delen på aspargesen, der den knekker naturlig.
Kok asparges i saltet vann i 2-4 minutter, avhengig av størrelsen.

Peppersaus
  • 4 dl kjøttkraft, jeg brukte vann og kraften fra kjøttet + ett beger kjøttfond
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss grønn pepper
  • 1 dl kremfløte
  • 1-2 ss soppsoya eller mørk soyasaus
  • Litt salt, smak på sausen først for soyasausen kan være veldig salt.
Sånn gjør du:
  1. Rist sammen melet med litt kald kjøttkraft -eller litt av vannet.
  2. Kok opp resten av kraften og visp inn meljevningen.
  3. Knus grønn pepper grovt i en morter.
  4. Tilsett grønn pepper og la sausen koke i minst 5 minutter.
  5. Tilsett fløte og smak til med soyasaus og eventuelt litt salt hvis nødvendig.

Mørbrad går også under navnet rumpestek, derav er det lett å skjønne fra hvor på dyret dette kjøttet kommer fra. Det sitter midt mellom låret og ryggen og er det møreste biffkjøttet på låret, der ytre- og indrefileten ender. 

Kjernetemperatur:
55-60°C : Rød
60-65°C : Rosa
65-70°C : Gjennomstekt

Krydre mørbradfileten godt med pepper ♫
Pakk den godt inn og stek på 50°C i 8 timer ♫
Etter 8 timer på 50°C
1 dl kraft i stekeposen, ser litt blodig ut, men smakte godt ♫
Poteter og tomater klare til steking ♫
Lager saus ♫
Bruner kjøttet raskt i olje i en varm stekepanne ♫
La den hvile i 10 minutter ♫
Klar til servering  ♫
Smaker himmelsk godt !!! Spis & Nyt  ♫

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar