Ovnsbakt hvalkjøtt med gulrot & vårløk i sennepssaus med fløte !


Hvalkjøtt smaker litt søt, litt vilt, et hint av sjømat og tar dessuten opp smak fra marinader, eddik, soyasaus og andre ting du tilsetter retten. 

I tillegg er hvalkjøtt sunt og miljøvennlig 🌿 
Hvalkjøtt inneholder mindre mengde mettet fett og mer av det sunne umettede fettet. Kjøttet inneholder en god mengde vitamin A og D. Kjøttet er en god kilde til Omega-3 fettsyrer.
Hvalkjøtt inneholder masse jern, hele 3-4 ganger mer enn storfekjøtt !

Hval er en av de mest miljøvennlige kjøttråvarer du kan få tak i. Hvalen lever fritt i naturen uten noen form for oppfôring, vannforbruk eller kjemikaliebruk. Fangsten foregår med små båter, som forurenser lite. Hval er dessuten kortreist, lokal mat, hvor hvalkjøttet gir arbeidsplasser i lokalsamfunn i Norge.

Hvalkjøtt inneholder en del, noen mener for mye miljøgifter -og det gjør det sikkert også.
Men, av alt jeg tilfører kroppen, både gjennom luft og mat, tror jeg neppe det er hvalkjøtt, som har størst negativ påvirkning på helsen min. 

🌿  I denne oppskriften bruker jeg Ravigotte-saus.
Ravigotte er en fransk, gulfarget saus bestående av sennep, grønne urter/krydderblanding og hvitløk. Sausen har en syrlig og skarp smak ! Ravigotte blander jeg med kremfløte, så dette er ikke akkurat den sunneste oppskriften med hvalkjøtt ! Men, det er skikkelig godt 😋

Veldig god på smak, men hvalkjøtt er i utgangspunktet veldig tørt da det inneholder svært lite fett -og det må innrømmes at hvalkjøtt blir litt tørt når det varmebehandles i lang tid. 'Mannen' syntes det smakte smaskens 👌

🐥  Kanskje kylling frister mer. 
Da bør du teste ut ⟶ denne , med den samme sausen, men med kylling, løk og sopp ! 


Jeg serverer retten med ris og brokkolini 🌿

🌿 Brokkolini er en krysning mellom brokkoli og den asiatisk grønnsaken gai lan.
Den ligner på brokkoli, men er mindre, har lengre stilker og smaker litt søtere.
Grønnsaken kalles også aspargesbrokkoli fordi smaken på stilken minner om asparges.


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 800 g hvalkjøtt av god kvalitet (Hele biffer, ikke skåret i strimler) 
  • Salt
  • Pepper
  • Stekesmør
  • 3 gulrøtter
  • 3 vårløk
  • 1 flaske Ravigotte-saus
  • 3 dl kremfløte
Sånn gjør du:
  1. Del hvalkjøtt i strimler.
  2. Stek hvalkjøtt raskt i en varm panne med smør, litt og litt om gangen og legg kjøttet over i en ildfast form. Krydre med salt og pepper.
  3. Del gulrøtter og vårløk i ganske tynne skiver/ringer og bland det inn med hvalkjøttet.
  4. Visp sammen fløte og ravigottesaus og hell det over formen.
  5. Stekes ved 180 grader i 1 time.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF