Wok med scampi & spaghetti !


Herlig enkel og god sommermat 🌿
Denne retten inneholder mine favoritter skalldyr og pasta med asiatiske smaker.

Her kan du selvsagt bruke rå scampi, men hvis du skal ha en kjapp middag
 -er det greit med ferdig kokte scampi fra kjøledisken. 

Jeg brukte ingefær marinerte scampi fra den lokale Kiwi'n i dag !
Nykål kan byttes ut med kinakål eller spisskål, hvis det ikke er sesong for mykål.


Til 4 porsjoner trenger du:
  • 340 g scampi
  • Salt
  • Pepper
  • Stekesmør
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 stk chili
  • 1 stk paprika
  • 1/2-1 stk nykål
  • 3 dl vann
  • 1 stk grønnsaksbuljongterning
  • 200g CiaoCarb spaghetti * eller eggnudler
  • 1 ss oystersaus
  • 3 ss soyasaus
  • Salt
  • Pepper
  • Lime
  • Koriander
Sånn gjør du:
  1. Del nykål og paprika i strimler og hakk sjalottløk og chili.
  2. Stek sjalottløk og chili til løken er gyllen.
  3. Tilsett knust buljongterning, vann, nykål og paprika -og la det småputre i 5 minutter.
  4. Kok spaghetti/nudler etter anvisning på pakken, sil av vannet og bland pasta sammen med grønnsakene.
  5. Tilsett scampi og la retten surre ett par minutter. Scampi skal være varm, men bør ikke varmebehandles for mye, da blir de seige.
  6. Smak til med oystersaus, soyasaus, salt og pepper.
  7. Dryss over hakket koriander og server retten med lime. Sett flasken med soyasaus på bordet så gjestene kan ta på mer hvis de ønsker det.
* Denne spagettien fra CiaoCarb har nesten samme smak og konsistens, som 'Sopps spaghetti', den er litt tynnere.
Den inneholder kun 25g karbo per 100g. 'Sopps spaghetti inneholder 69g.
Pastaen inneholder hele 30 % protein. Til sammenligning inneholder kjøtt 20 %.
I tillegg inneholder spagettien 30 % fiber, altså 3-4 ganger mer enn i fullkornbrød.

På grunn av det høye innholdet av protein og fiber metter den mer enn vanlig pasta.
Beregn ca. 50g per porsjon.
Du kan selvfølgelig bruke nudler, hvis du ønsker det 🍝







Nudler vs Pasta - Hva er forskjellen ? 😏
NUDLER er ikke en type pasta, men PASTA er en type nudler.

Nudler er ett fellesord for usyret deig.
Nudler er tynne, lange 'strenger', men pasta blir formet i forskjellige tykkelser og former.

De mest vanlige nudlene er:
  1. Pasta er laget av hvetemel, gjerne durumhvete, vann og salt -og, som regel tilsatt egg. Pasta, kom fra Kina til Europa allerede på 1200 tallet. Til Norge kom den første gang med doktor Olav Johan Sopp, først makaroni i 1913 og spagetti syv år senere.  I dag finnes pasta i et nærmest uendelig antall former og fasonger, noen anslår 350 forskjellige, fra tynne lange til store runde og hule. 
  2. Hvetenudler, som navnet sier er de laget av fint hvetemel eller fullkorns hvete. Ramen, de små posene med krøllete nudler og krydderposer er også hvetenudler. Det finnes også mange andre nudler, som går under ett annet navn, som også er hvetenudler, som Undon, Yakisoba, Somen, Hiyamugi
  3. Eggnudler, er hvetenudler, som er tilsatt egg.
  4. Risnudler er laget av rismel og vann, samt tilsatt noe stivelse.
  5. Bokhvetenudler, Soma - er laget av bokhvete, som er en liten nøtt. Soma, blir ofte laget med både bokhvete og hvetemel.
  6. Glassnudlersom blant annet, Shirataki og Harusame er tynne og gjennomsiktige. Shirataki er laget av konjac yam/konjakrot, en asiatisk plante og det er roten, som blir brukt som mat og naturmedisin. De har høyt fiberinnhold og lavt antall karbohydrater og kalorier. Harusame er tynne, lange, gjennomsiktige nudler laget av en kombinasjon av vann og stivelse fra poteter, yam (en rotgrønnsak) eller mungbønner.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF