Kantareller - Skogens gull !


Kantarell er en sopp, som lever i et samspill med røttene til bar- og løvtrær.
Samspillet heter Mykorrhiza* og er samarbeid om utveksling av næringsstoffer mellom sopp og trerøtter. Derfor er det ikke mulig å dyrke kantareller, slik man dyrker for eksempel sjampinjong.

* Mykorrhiza er en symbiose mellom sopp og planterøtter. Mykorrhiza er svært vanlig hos de fleste plantearter, og er naturens måte å skaffe planter næring på. Soppen blir et organ som vokser på røttene og fungerer som en forlengelse og fin forgrening av disse.

🍂 Den ekte kantarellen er en av Norges beste og mest gjenkjennelige matsopper. 
Den vokser i hele landet og har lang sesong.

Ekte kantarell har eggegul farge med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten, som er 3-12cm er trakt-formet og med en bølget rand. Stilken er 3-10cm lang. Innvendig er kantarellen hvit i fargen.

Når du er på jakt etter kantarell, er det best å gå i gammel og næringsfattig gran- og bjørkeskog. En kombinasjon av disse skogstypene er det alle beste. Den trives ikke i solvendte skråninger, så prøv heller steder med litt mindre lys. Kantarellen må ha fuktighet og finnes gjerne i mosekledde områder. Ref ⟶ Plukk selv.no

Sopp er levende og trenger oksygen, og bør derfor ikke oppbevares i plastpose.
Det beste er å oppbevare dem i en kurv. Skal du oppbevare kantarell noen dager før tilberedning bør du oppbevare dem i kjøleskapet. Er det ikke plass til kurven kan du legge soppen over i papirposer. Kantareller er holdbare i max en uke i kjøleskap.

Kantarell kan tørkes, men det tar lang til. Sopp kan også forvelles og fryses. 
Da legger du soppen i kaldt vann, koker opp og lar den koke i 10 minutter. Hell ut kokevannet og frys soppen, godt innpakket i passende porsjoner. Frossen, forvellet sopp har en holdbarhet på 1-2 år. Du kan fryse sopp uten å forvelle den, men holdbarheten forringes mye, du bør bruke den innen 2-3 måneder. 


Steking av kantareller :
  1. Rens/børst kantareller og del dem hvis de er veldig store.
  2. Legg soppen i en tørr stekepanne og la den dampe på høy til middels varme, i ca. 10 minutter, til den slipper vann. Hell av vannet, som danner seg, eller la det koke inn.
  3. Tilsett ekte smør og krydre godt med salt og pepper. 
  4. La kantarellene steke i videre i noen minutter.
  5. Nå er kantarellene klare til servering !
🌿 Du kan gjerne blande inn friske urter, som passer til retten du skal servere. 

🍂 Du kan tilsette en klunk kremfløte og la det surre til fløten tykner, hvis du ønsker å servere kantarellene, som saus til godt kjøtt.

Steg for steg ⇩












Prøv gjerne disse gode oppskriftene med kantarell ⇩




 🍂  Traktkantarell

Traktkantarell, eller Cantharellus tubaeformis, som er blitt flyttet til trompetsoppene, er også en utmerket matsopp. Den er gråbrun på hatten, har en hul stilk og meget tynt kjøtt. Den kommer sent på høsten i store mengder, og gror i fuktig, næringsfattig barskog og løvskog.







I dag serverte jeg kantareller med fløte, på toppen av en mør indrefilet av storfe, stekt i AirFryer 🌿

Tiden varierer etter tykkelse og kvalitet på kjøttet og det er store forskjeller på de forskjellige typene av airfryere, så dette er ikke fasiten altså !
  1. Pensle biffen med olje på begge sider og krydre kjøttet med salt og pepper
  2. Forvarm airfryeren i 5 minutter på 200°C.
  3. Legg kjøttet i kurven og stek det på 180°C i 5 minutter, snu biffen og stek den i ytterligere 7 minutter på andre siden. 10 minutter for medium biff på ca. 200 gram. Ikke legg i for mye kjøtt, det nå være litt luft imellom biffene.
  4. La kjøttet hvile 5-10 minutter før du deler den i skiver.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF