24 september 2016

Biff med mandelpotetpurè, aspargesbønner, kantareller & rødvinsaus


Smakfull, fantastisk rett med høstens gode smaker ♫♪

Kantareller og aspargesbønner er i sesong fra august til september, så pass på -sesongen er kort. Men, ikke fortvil du finner aspargesbønner i frysedisken og tørket kantareller i butikker med godt utvalg, hvis det ikke er sesong for kantareller og aspargesbønner.

Kantareller finner du i bar -og løvskog. Men, mine er kjøpt i butikken. Smaken er den samme, men de var  litt 'most' i pakken, kunne gjerne behandlet dem med litt mer kjærlighet på pakkeriet.

Haricots verts (aspargesbønner) blir mye brukt i det Franske kjøkken. Haricots verts, som også kalles delikatessebønner -er en variant av brekkbønner, som høstes tidlig. I Norge er det ofte størrelsen på skolmene som avgjør om de kalles brekkbønner eller aspargesbønner. Aspargesbønner har de typiske, kraftige og grønne smakstonene, som kjennetegner belgfrukter.

Mandelpoteter har også dukket opp i butikkene, så det er duket for en fantastisk middag
🌿

Du trenger til 3 porsjoner:
  • 3 x 200 g biff av indrefilet, ytrefilet eller entrecote
  • Raps -eller solsikkeolje
  • Godt smør
  • Salt
  • Pepper
  • Smørsteke kantareller *
  • Aspargesbønner *
  • Mandelpotetpurè *
Biff:
  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30-60 minutter før det skal stekes.
  2. Krydre biffene rundt det hele med ett godt lag grovt kvernet pepper.
  3. Stekes i en blanding av solsikkeolje og meierismør på sterk varme, i ca. 3 minutter til det begynner å piple opp kjøttsaft, snu, og stek på den andre siden til det kommer frem kjøttsaft. Da er biffen medium stekt. Hell gjerne over litt av smørblandingen på biffen under steketiden.
  4. Krydre med litt salt og la biffen hvile i ca. 10 minutter før du skjærer den i skiver.
Smørstekte kantareller
  • 200 g kantareller
  • ½ liten rødløk
  • 1 kvist timian
  • 2 ss raps- eller solsikkeolje
  • 2 ss smør
  • Salt
Sånn gjør du:
  1. Varm opp pannen.
  2. Ha i olje og legg i soppen.
  3. La soppen ligge rolig i pannen til den har fått en tydelig gyllen farge.
  4. Snu soppen og fortsett stekingen på samme måte. Sett ned varmen litt.
  5. Tilsett løk, timian og smør.
  6. La den steke ferdig og smak til med salt. 
Tørket kantarell legges i lunket vann i 30 minutter, før du siler godt av vannet.

Aspargesbønner:
  1. Skjær av begge endene på bønnene.
  2. Kokingen går raskt så kok aspargesbønnene mens biffen hviler.
  3. Kok aspargesbønner ett par minutter i lettsaltet vann, sil av vannet og vend inn godt smør og maldonsalt.
Mandelpotetpurè 
  • 600 g mandelpoteter
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss smør
  • 1 dl fløte
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skrell potetene og la dem trekke, rett under kokepunktet. Grovhakk hvitløken, og kok den sammen med potetene.
  2. Hell vannet av etter ca. 15 minutter, eller når potetene er gjennomkokt.
  3. Mos potetene og hvitløken, gjerne i en foodprosessor.
  4. Tilsett smør og fløte og kjør alt godt sammen.
  5. Smak til med salt og pepper helt til slutt.
Rødvinsaus:
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 stk sjalottløk, finhakket
  • 2 ss rødvinseddik
  • 4 dl rødvin
  • 4 dl kjøttkraft
  • Salt
  • Pepper
  • 2 ss smør
Sånn gjør du:
  1. Smelt sukkeret i en tykkbunnet kjele. Tilsett løken og la det surre bittelitt.
  2. Tilsett rødvinseddik og la det koke til den nesten er fordampet.
  3. Tilsett rødvinen og la sausen koke inn til ca det halve.
  4. Tilsett deretter kjøttkraften (jeg brukte vann og 3 ss kalvefond) og la koke inn til nesten 2/3 mengde.
  5. Sil sausen.
  6. Nå kan du sette den til side og varme den forsiktig opp ved servering.
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Rør inn kaldt smør helt til slutt, sausen skal ikke kokes etter smøret er tilsatt.
Høst i fjellheimen, Sør Fron - Gudbrandsdalen !

Gran Sangre de Toro 2012
Kr. 160,-
Med krydret smak av fat karakter, hint av plomme, svart kirsebær, sjokolade, kaffe og vanilje. Serveres ved 16-18 ° C . Passer ypperlig til retter av lam eller storfe.


Land Spania
OmrådeCatalonia
UnderområdeØvrige
Årgang2012
ProduktklasseRødvin, Spania - Catalonia-Penedès
Råstoffer60% garnacha, 25% cariñena, 15% syrah
Alkoholprosent13% vol.
Farge / luktMørk tett rød. Røde bær, skogsbær, røyk, fat og vegetalske toner i duften.
SmakSaftig med noe eik og krydder, middels fylde, bløte tanniner.
BruksområdeStekt eller grillet kjøtt.
Lagring4-6 md. Lagring i nye amerikanske eikefat.


Steker biff !!

Steker kantareller !

Mandelpotetpurè - fløyelsmyk !!

Skjær av tuppene på aspargesbønnene !

Koker poteter og rødvinsaus !

Ingredienser !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF