Sponset innlegg i samarbeid med Acreto AB / CROCK-POT
Pinnekjøtt er saltede og tørkede ribbenssider fra sau eller lam, produseres både røkt og urøkt.
Jeg synes den røkte er best, men smak og behag.
Sauesiden blir skåret opp langs ribbeina og vannet ut før det skal tilberedes.
Serverer du pinnekjøttet uten vossakorv bør du beregne 500 g per person.
Pinnekjøtt er den beste julematen jeg kan få, med vossakorv og kålrotstappe.
I denne oppskriften dampet jeg pinnekjøtt i Slowcooker - med juleøl.
Du kan selvfølgelig bruke vann i stedet for øl.
Du trenger til 3 porsjoner:
VOSSAKORV:
Del pølsene opp i passende biter, dampes sammen med pinnekjøttet mot slutten av koketiden.
De skal dampes i ca. 2 timer.
KÅLROTSTAPPE:
Jeg brukte amadine poteter. Det er små poteter med tynt skall. De sprekker ikke like fort som mandelpotetene og kan spises med skallet på, men de er ikke like melne som mandelpoteter.
Sånn gjør du:
Kok opp vann i en stor kjele, legg i potetene med skallet på, la vannet koke opp igjen.
Skru ned varmen og la potetene trekke rett under kokepunktet i ca. 15 minutter hvis du bruker mandelpoteter. Amadinepoteter skal småkoke i 15 minutter.
Sil av vannet -og hold potetene varme frem til servering.
Mandelpoteter:
Perfekt kokte mandelpoteter lager du på denne måten ⇾ her.
- 1,2 kg pinnekjøtt
- Bjørkepinner eller pinnekjøttpinner
- ca. 3 dl juleøl, gjerne litt mørkt øl ( eller vann )
- Vossakorv
- Kokte mandelpoteter eller amadinepoteter
- Kålrotstappe *
- Pinnekjøttet må vannes ut i alt fra 12-36 timer før tilberedning, les på pakningsvedlegget da det varierer fra forskjellige produsenter.
- Legg pinner i bunnen av innerkjelen, hell forsiktig i ølet til det når opp til pinnene og legg på pinnekjøttet.
- Kok på LOW i 8-10 timer, til kjøttet er ferdig. Jeg dampet pinnekjøttet i 9 timer på LOW. Du kan også tilberede pinnekjøttet på HIGH i ca. 6 timer.
- Dra på jobb - og gjør noe fornuftig -eller ufornuftig !
- Når det gjenstår ca. 1,5-2 timer tilsetter du vossakorv.
- Jeg holdt pinnekjøttet og vossakorven varm på: KEEP WARM i 30 minutter, etter koketiden på 9 timer.
- Legg det ferdig kokte pinnekjøttet forsiktig over på en stekeplate og la det få 5-10 minutter i forvarmet ovn under grillfunksjonen, rett før servering.
Pinnekjøttet kan også dampes i vanlig kjele i ca. 3 timer, tilsett vossakorv de siste 20 minuttene.
Del pølsene opp i passende biter, dampes sammen med pinnekjøttet mot slutten av koketiden.
De skal dampes i ca. 2 timer.
KÅLROTSTAPPE:
- 1,5 kg kålrot
- 3 stk gulrøtter
- Vann
- 1,5 dl fløte
- 5 ss godt smør
- 1 ss salt
- 0.5 ts hvit pepper
- Skrell og skjær kålrot og gulrøtter i biter.
- Kok grønnsakene møre i vann.
- Hell av kokevannet.
- Mos grønnsakene med en stavmikser -eller kjør dem i en foodprossesor og rør inn smør og fløte.
- Smak til med salt og pepper.
Jeg brukte amadine poteter. Det er små poteter med tynt skall. De sprekker ikke like fort som mandelpotetene og kan spises med skallet på, men de er ikke like melne som mandelpoteter.
Sånn gjør du:
Kok opp vann i en stor kjele, legg i potetene med skallet på, la vannet koke opp igjen.
Skru ned varmen og la potetene trekke rett under kokepunktet i ca. 15 minutter hvis du bruker mandelpoteter. Amadinepoteter skal småkoke i 15 minutter.
Sil av vannet -og hold potetene varme frem til servering.
Mandelpoteter:
Perfekt kokte mandelpoteter lager du på denne måten ⇾ her.
Rester av pinnekjøtt kan du bruke i en god fiskemiddag, oppskrift 👉 her,
eller en god betasuppe med pinnekjøtt, som du finner oppskrift på 👉 her
eller en god betasuppe med pinnekjøtt, som du finner oppskrift på 👉 her
Pinnekjøttet er klar for damping i øl - 9 timer på LOW ♫♪ |
Når det gjenstår 1,5-2 timer tilsettes vossakorv ♫♪ Jeg dampet dem i to timer, la til litt ekstra tid ! |
Forbereder kålrotstappe ♫♪ |
Det er vel øl som passer aller best, men jeg er ikke særlig glad i øl, så jeg gikk for rødvin i dag.
Rødvinen bør ha mye friskhet og sødme, samt ikke altfor mye garvestoffer.
Viner av druen Pinot Noir er en fin match til pinnekjøtt - og Matua fra New Zealand er ett godt valg.
Smak:
Saftig, bløt og fint balansert, preg av røde bær og litt fat. Lukt: Fruktig aroma med fint preg av røde bær og urter, hint av fat. Farge: Middels dyp blårød. Produsent: Matua Wines Årgang: 2014 Land, distrikt, underdistrikt: New Zealand, Marlborough Råstoff: Pinot Noir 100% Metode: Tradisjonell vinifikasjonsprosess, ikke fat- eller flaskemodnet før førsalg. Alkoholprosent: 13% Syre: 6,4 gram per liter Sukker: 3,9 gram per liter
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar