Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet, som blir brukt til fårikålkjøtt.
Dette kjøttet inneholder ben og en god del fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt og
du får den typiske fårikålsmaken.
Her har jeg erstattet 2/3 av det "vanlige" fårikålkjøttet med lammelår.
Litt lammekjøtt med mye fett må tilsettes i gryta for å få den ordentlige gode fårikålsmaken.
Litt lammekjøtt med mye fett må tilsettes i gryta for å få den ordentlige gode fårikålsmaken.
Kålen blir ofte nesten 'borte' i gryta, så jeg bruker masse kål.
Tilsetter også i tillegg til hel pepper, chili, allehånde og hvitløk, som gir en herlig smak på fårikålen.
Til 8 porsjoner trenger du:
- 2 kg lammelår i skiver
- 1 kg fårikålkjøtt
- 3 kg hodekål, eller så mye som du får plass til i kjelen
- 2-3 ss hvetemel
- 3 ss hel pepper
- 3 chili
- 4 fedd hvitløk
- 2-3 ts allehånde
- 4 ts salt
- ca. 10 dl vann
Sånn gjør du:
- Del hodekålen i båter.
- Skjær lammelår i biter, i den størrelsen du vil ha kjøttet på tallerken. Fjern beina, så det blir bedre plass i kjelen.
- Hakk hvitløk og chili. Hvitløken blir kokt bort i gryta, men gir en utrolig god smak.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, kjøtt nederst. Bruk så mye kål, som det er plass til i kjelen.
- Krydre med salt, pepper, chili, hvitløk og allehånde mellom lagene, samt litt hvetemel, som gjør at sausen tykner litt.
- Hell på vann.
- Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme i ca. 3 timer.
- Fårikålen serveres rykende varm med gode kokte poteter.
Ingredienser ✿ |
Allehånde er bærene fra et tre som kan bli over 30 meter høyt. Allehånde mister det meste av sin aroma når bærene blir modne, og de høstes derfor ennå mens de er grønne.
Allehånde betyr egentlig «allslags», og krydderet har fått dette navnet fordi det har en smak av «alle slags» krydder: kryddernellik, pepper, kanel og muskat. Allehånde kommer opprinnelig fra Vestindia, spesielt Jamaica og Sentral-Amerika.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar