15 oktober 2018

Byggotto med kantareller 🍄


Bygg er verdens fjerde største kornart, som blir brukt til matproduksjon. 
I Norge er det den arten, som er mest dyrket og det er den eldste kornarten. 

Bygg har ett høyt innhold av løselig fiber, særlig betaglukan. 
Høyt inntak av betaglukan fra bygg kan gi lavere nivå av kolesterol i blodet.

Bygg selges hele -og må vannes ut før bruk. 
Det selges også forkokt, som byggris - den trenger bare 12-15 minutters koketid.

Jeg brukte middagsbygg, den var ferdig utvannet og skulle koke i ca. 20 minutter.

RISOTTO er bare så godt, men hvis du skifter ut risen med bygg, så får du BYGGOTTO, som er mye sunnere en vanlig risotto 🌾

Her er en vegetar-utgave med masse gode kantareller 🍄
Kantareller kan selvsagt byttes ut med annen god sopp.

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 300 g byggryn, klare til koking
  • 300 g kantareller
  • Rapsolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 stk sjalottløk
  • 1,5 dl tørr hvitvin/ eplemost eller vann og saften av 1/2 sitron
  • 8 dl vann
  • 2 terninger grønnsaksbuljong
  • 50 g revet parmesan
  • Bladpersille
  • Salt
  • Pepper

Sånn gjør du:
  1. Børst kantarellene og skjær de opp, hvis de er store. Varm opp pannen. Ha i olje og legg i soppen. La soppen ligge rolig i pannen til den har fått en tydelig gyllen farge. Snu soppen og fortsett stekingen på samme måte. Sett ned varmen litt og stek dem ferdig. Legg dem til side.
  2. Surr finhakket hvitløk og sjalottløk i olje, i en tykkbunnet kjele.
  3. Tilsett bygg og rør rundt.
  4. Tilsett hvitvin og reduser til væsken er dampet bort.
  5. Tilsett knust grønnsaksbuljong og vann. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter -eller til byggrynen er ferdig kokt.
  6. Tilsett stekt kantarell. 
  7. Rør inn parmesan og en neve eller to med hakket bladpersille blader.
  8. Smak til med salt og pepper.
Tips:
Retten kan også serveres som tilbehør til kjøtt og fisk.

Servert med indrefilet av svin 🍄
Indrefilet av svin:
  1. Krydre renskåret indrefilet av svin med salt og pepper.
  2. Stek den i en varm stekepanne med smør eller olje til den er godt brunet på alle sider. 
  3. Legg den i en ildfast form og sett inn ett steketermometer.
  4. Stekes på 150 grader til den har en temperatur på 65-68 grader.
  5. La den hvile i 10 minutter før du skjærer den opp i skiver.
Ingredienser !
Stek kantareller !
Kok byggotto !
Tilsett kantareller, bladpersille og parmesan !
Spis & Nyt 🍄

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF