}); Edels Mat & Vin: Osmansk Gulasj ♫♪ Google+

lørdag 27. oktober 2018

Osmansk Gulasj ♫♪


Det osmanske rike var et imperium sentrert rundt det østlige Middelhavet fra 1299 til 1923.
Det hadde sitt hovedsete i dagens Tyrkia og ekspanderte både mot vest, sør og øst under sin 600 år lange historie. Dagens historietime fortsetter her.

Osmansk Gulasj er en gryte, som først skal koke lenge og vel før den blir gratinert med ost i stekeovnen. Den blir opprinnelig stekt i leirgryte, men en ildfast form duger også.

Jeg har spist noe ala Osmansk Gulasj på den lokale restauranten vi har her i Ottestad, Breidablikk Restaurant, der kaller de retten Osmanis. På ferie i Tyrkia spiste vi Osmansk Gulasj to ganger på to forskjellige restauranter og de smakte ganske likt.

Herlig mørt kjøtt med god saus og grønnsaker med gratinert ost på toppen.
Det er skikkelig godt !


Jeg har ikke klart å finne noen autentisk oppskrift på denne retten, så dette er min egen tolkning. 
Jeg kokte retten i en trykkoker, før jeg helte den over i en ildfast form. Det er femte gang jeg tester trykkokeren, ganske så smart 'kjøkkendings'.

Osmansk gulasj blir laget med lam eller oksekjøtt. Jeg brukte mørbrad av storfe, men du kan gjerne bruke høyrygg eller andre strykningsdeler.

Retten inneholder også sopp, tomater, aubergine og tyrkisk paprika -BIBER.
Tyrkisk paprika ser ut som en forvokst grønn chili. De minste er veldig sterke og de største er søte.
Biber kan byttes ut med grønn paprika, hvis du ikke får tak i det.


Osmansk Gulasj a'la Edel
- med det jeg tror den skal inneholde ♫♪

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 800 g mørbrad av storfe
  • 1 stk gul løk
  • 200 g sopp
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stk aubergine 
  • 2 stk tyrkisk paprika
  • 4 stk tomater
  • 2 ss tomatpure
  • 2 beger kjøttfond eller 2 kjøttbuljongterninger
  • 3 dl vann
  • 1 ts sriracha saus eller 1-2 chili
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • (Maizena + litt vann)
  • Sitron
  • Revet mozzarella

Sånn gjør du:
  1. Skjær kjøttet og grønnsaker i passelige biter og skold tomatene. 
  2. Snitt et lite kryss i toppen av tomatene. Kok opp vann i en kasserolle, og legg tomatene forsiktig ned i vannet. La koke noen minutter til du ser at skallet har løsnet. Legg tomatene over i en bolle med iskaldt vann. Fjern skinnet på tomatene og skjær dem i biter.
  3. Brun kjøttet raskt i flere omganger i en stekepanne med olje og smør -og legg det over i en gryte eller en trykkoker.
  4. Brun løk og sopp i stekepannen og hell det over i gryta.
  5. Tilsett alle ingrediensene i gryta, utenom sitron og mozzarella.
  6. La gryta småkoke i 1,5-2 timer, pass på så den ikke koker tørr, tilsett mer kjøttkraft hvis nødvendig -eller kok den i en trykkoker i 30 minutter. 
  7. Tykne sausen med maizena utrørt i litt vann hvis nødvendig. Med trykkoker blir det masse kraft da all væsken blir i kjelen. Jeg brukte 2 ss maizena og 1/2 dl vann. La det koke til sausen tykner.
  8. Smak til med salt, pepper og saften av ca. 1/2 sitron.
  9. Legg gulasjen over i en ildfast form og dryss over revet mozzarella. Jeg fikk masse kraft, så jeg helte ikke over all kraften.
  10. Stekes i stekeovn på 200 grader i ca. 25 minutter.
  11. Server retten med hva du måtte ønske av potet eller ris. Jeg serverte retten med bakt potet.
Ingredienser ♫♪
Stek kjøttet, litt og litt om gangen ♫♪
Stek løk og sopp -og skold tomatene ♫♪
Legg alt over i en gryte eller trykkoker ♫♪
Jeg brukte trykkoker ♫♪
Sett trykkokeren på BROWN -og rør inn maizena ♫♪
Smak til med sitronsaft, salt og pepper ♫♪
Klar til gratinering ♫♪
Gratineres ved 200 grader ♫♪
Klar til servering ♫♪
Spis & Nyt ♫♪

Tyrkisk paprika ♫♪
Grønnsaks-nudler i en herlig fargeblanding ♫♪ - og BIBER selvfølgelig !!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar