}); Edels Mat & Vin: Kålpølse med kålstuing og stekt løk ! Google+

fredag 19. oktober 2018

Kålpølse med kålstuing og stekt løk !


Kålpølse stammer fra Tyskland -og ble laget allerede på 1800 tallet.
Den er mye brukt i Danmark, men er ikke like utbredt her i Norge.

Jeg kjøpte kålpølse, laget av Annis Pølsemakeri på Ringebu. Anni er selv fra Danmark, hun flyttet til Norge i 1985 -og "på flyttelasset" hadde hun også med seg oppskriften på kålpølse, tror jeg !

Kålpølse inneholder ikke kålmen passer til retter med kål !
Kålpølse er en kjøttpølse laget av svinekjøtt og krydder -og ofte er den røkt.
Kålpølse fra Annis Pølsemakeri er røkt med bøkeflis.

Jeg serverte kålpølse med kålstuing, kokte poteter og masse stekt løk.
God brun løk tar det en times tid å steke, så lag den i god tid før servering.
Skikkelig husmannskost !


Til 4 porsjoner
Kålpølse:
  • 1 kg kålpølse
  • 2 liter vann
  • 2 stk terninger kjøttbuljong
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ss hel pepper
  • Frisk timian
Sånn gjør du:
  1. Kok opp vann, buljongterning, pepper og laurbærblad.
  2. Skru av stekeplaten og legg i pølsene og timian.
  3. La pølsene trekke under lokk i 25 minutter.
Kålstuing:
  • ca. 600 g hodekål
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts hvit pepper
  • 1⁄4 ts malt muskat
Sånn gjør du:
  1. Skjær kålen i biter og kok dem så vidt møre i lettsaltet vann. Det tar ca. 10 minutter.
  2. Hell av vannet og legg kålen til side.
  3. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
  4. Kok opp etter hver speing.
  5. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og muskat.
Stekt løk
  • 4 gule løk
  • Smør
  • Olje
  • 1 ts sukker
  • 5 ss vann
  • 3 dl kjøttkraft (3 dl vann + kjøttfond/kjøttbuljong)
  • 1 ts soppsoya
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær løk i ringer. Bruk en mandolin hvis du har.
  2. Ha den oppskårede løken i en stekepanne med en blanding av smør og olje.
  3. La den surre på middels varme til den blir gyllen.
  4. Dryss over litt sukker.
  5. Ha i 5 ss med vann og la løken surre videre i ca. 30 minutter. Rør litt i den underveis. 
  6. Tilsett vann og kjøttfond. Sett opp varmen og la det surre til halvparten av væsken har fordampet.
  7. Rør inn soppsoya og smak til med salt og pepper.
  8. Ha den gjerne over i en kjele og varm den forsiktig opp før servering.
Kålpølse og løk !
Skjærer opp kål !
Steker løk !
Tilsett vann og kjøttfond !
Lager kålstuing !
Kålstuing og brunet løk !
Koker opp 'pølsevann' !
La pølsene trekke under lokk i 25 minutter !
Klar til servering !
Spis & Nyt !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar