BIFF av KALV med gratinerte poteter, asparges og en nydelig sjysaus


Kalvekjøtt er lyst, lett, mørt og delikat !
Kalvekjøtt er midlere i smaken og mye mørere enn storfekjøtt.
Kalvekjøtt er kjøttet fra storfe, som blir slaktet når de er 300 dager eller yngre.
Kjøttet produseres fra kalv av begge kjønn, men det er, som regel oksekalver, som blir kalvekjøtt, bortsett fra dem, som skal brukes til alv. Kviger blir hovedsakelig brukt til amme-kuer og melkekuer.

I denne oppskriften bruker jeg ytrefilet av kalv, kuttet til kalvebiff 🐂
'Dagens kalv' er marinert ytrefilet fra Annis Pølsemakeri
Marinaden består blant annet av olje, chili, pepper og ramsløk.
Du kan marinere kjøttet selv, se tips nederst eller bare krydre kjøttet med salt og pepper.

Jeg serverer kalvebiff med fløtegratinerte poteter, knasende sprø asparges og en nydelig ovnsbakt sjysaus med sjalottløk og rødvin ♫


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 700 g ytrefilet av kalv
  • 200 g sjalottløk
  • 3 dl vann
  • 1 dl rødvin, gjerne av druen Pinot Noir
  • 1 stk beger kjøttfond 
  • 1 stk hvitløk uten fedd
  • Frisk rosmarin
  • Smør
  • Asparges
  • Salt
  • Fløtegratinerte poteter *
Bakt sjalottløk & sjysaus
  1. Rens og skrell sjalottløkene. 
  2. Legg dem hele i en ildfast form sammen med hvitløk delt i store biter og noen kvister rosmarin.
  3. Tilsett kjøttfond, vann og vin. Legg på noen biter smør.
  4. Dekk formen med folie og bak på 200 grader i 45-50 minutter, til løken er helt mør.
  5. Smak til med salt og pepper hvis nødvendig.
Fløtegratinerte poteter,
som du kan steke sammen med sausen finner du oppskrift på 👉 her.

Kalvebiff
  1. Ta kjøttet ut av kjøleskapet 30-60 minutter før det skal stekes.
  2. Krydre biffene med salt og pepper.
  3. Stekes i en blanding av rapsolje og smør på sterk varme, i 3-5 minutter til det begynner å piple opp kjøttsaft, snu, og stek på den andre siden til det kommer frem kjøttsaft. Da er biffen medium stekt.
  4. La biffen hvile 5-10 minutter før servering.
Asparges
Skjær eller knekk av ca. 3 cm av den nederste delen og kok asparges i lettsaltet vann i 2–4 minutter.


Tips til marinering:
  1. 8 timer eller dagen før servering legger du kjøttet i en pose.
  2. Knus hel pepper med en morter. Finhakk chili og ramsløk. Erstatt ramsløk med persille og hvitløk, hvis du ikke har tilgang til ramsløk. 
  3. Bland pepper, chili og ramsløk (persille/hvitløk) godt sammen med kjøttet. 
  4. Hell olje over kjøttet til alt er dekket.
  5. Lukk posen og la det marineres i kjøleskapet i 8-24 timer.
  6. Sil av oljen og la kjøttet renne av seg på tørkepapir eller ett rent kjøkkenhåndkle.
  7. Temperer kjøttet i 60 minutter i romtemperatur før steking.






Billig og god 100% Pinot Noir 🍷 Brukes i sausen og i glasset !

Maison Vignoud Cuvée Camille Pinot Noir 2023
  • Varenummer17248202
  • LuktUng og fruktig aroma av modne røde og litt mørke bær, hint av roser og svale urter.
  • SmakSaftig og ferskt preg av røde bær, innslag av rips, morell, litt mørke bær, syltet frukt og blomst.
  • FargeDyp rød med blåskjær.
  • Land, distriktFrankrike, Languedoc, Pays d'Oc
  • ProdusentMaison Johanès Boubée
  • Årgang*2023
  • MetodeKun lagring i ståltank.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF