Juleskinke er klassisk svensk og finsk julemat !Typisk svensk juleskinke selges ikke i Norge, så jeg måtte over grensen til Sverige for å kjøpe juleskinken.
Begrepet julskinke beskrives første gang hos Olof Rudberg den eldre i hans Atlantica (1677-1702). Den bruktes da mest av overklassen der man stekte den på spyd. På 1700-tallet ble skinken mer brukt på herregårder. I løpet av 1800-tallet ble den griljerte skinken populær, men ikke vanlig før på 1900-tallet.
Den svenske 'julskinkan' er en lettsaltet skinke fra gris, som blir sukkersaltet før den kokes, slik at den bli saftig og rød i kjøttet. Den kokte skinken gratineres i stekeovn med en blanding av brødsmuler, sennep og krydder.
Juleskinken kan serveres både varm og kald.
Passer perfekt på koldtbordet, men er også god til middag sammen med godt tilbehør.
I denne oppskriften serveres juleskinken med fløtegratinerte poteter, rosenkål med bacon og rosepeppersaus 🌿