Spekefat med sprø parmesanchips & knasende tørr champagne, Tarlant Zero Brut Nature !


Syrlig, salt og fet mat passer godt til champagne. 
Du kan gjerne bare servere godt potetgull, med salt ikke masse andre smaker, men god champagne fortjener noe skikkelig snadder.

Jeg lager sprø, smakfulle parmesanchips av god parmesanost. 
Du kan ikke bruke ferdig revet, de er altfor finrevet. Jeg brukte Parmigiano Reggiano.

Parmesan er en fast, kornete, helfet, italiensk løypeost laget av kumelk med en karakteristisk smak med både salt og sødme.

Lovise sprøstekt kyllingfilet med ovnsbakte mandelpoteter & druesalat


Kom over noen herlige kyllingfileter med skinn i '50% disken' på Kiwi !
Fordelen med kyllingfilet med skinn er at et sprøstekt skinn tilfører mye god smak, og man kan også legge smør, urter eller annet som gir god smak under skinnet hvis man ønsker det.

Lovise er saktevoksende kylling av rasen Ranger Gold. 
De spiser naturlig, lokalprodusert fôr i 60 dager til de får en vekt på ca. 2 kg før den blir slaktet. Omgivelser med strøbad og høyballer gir aktivitet og trivsel, bedre dyrevelferd og god smak. Ref. 👉 Gårdsand AS 

Hvilken kylling bør jeg kjøpe for best dyrevelferd ?
Nisjebedriften Gårdsand produserer merkevarene Lerstang og Lovise, der det brukes den mer saktevoksende rasen Ranger Gold. Kyllingene har betydelig mindre plass enn på økologiske gårder, men huset har vinduer og kyllingene får tilgang til frisk luft i en vinterhage. De får tildelt grovfôr, og har aktiviteter som gjør at fuglene kan få oppfylt naturlige adferdsbehov. Det er klekking på bygderugeri, i stedet for på rugerifabrikk. Det er under 1 time slakteritransport, til bedriftens eget slakteri. Ref. 👉 Dyrevernalliansen

OVNSBAKT BRIE & GLØGG !


Brie er en fransk ost fra Brie-regionen sør for Paris
Den har en historie som kan føres tilbake til 700-tallet.

Osten har hvit mugg på utsiden, med en myk masse inni. Brien er formet, som et hjul som skjæres opp i trekantede stykker. Massen i midten blir mykere etter hvert som osten blir moden. Osten lages av upasteurisert melk. Dette skaper en mer fyldig smak enn pasteurisert melk, men modningstiden blir kortere.

Den, som sparer den har...
-  jeg har spart gløgg fra i fjor !


Hellstrøm Gløgg 

SJØMANNSBIFF / Sjömansbiff med løvstek


Klassisk sjömansbiff med potatis, lök och lövbiff, som lagas i samma panna med öl och buljong. Servera med rödbetor och inlagd gurka 🌿

Sjømannsbiff har, som navnet tilsier, sitt opphav fra matlaging til sjøs. Matretten ble til om bord i små bysser, hvor man skulle lage god mat til mange på liten plass.

Sjømannsbiff er en rett som stammer fra Sverige, og som det finnes mange varianter av langs hele norskekysten. Men øl er en fellesnevner, som gir retten en karakteristisk smak.

– Fordelen med denne retten er at den er utrolig lett å lage. 
Du trenger bare én gryte, så det blir ikke mye oppvask – og du er mett lenge.
Sjømannsbiff kokes i kjele på en kokeplate eller i stekeovn. 

Vegetarmiddag - Chili sin carne / Chili uten kjøtt


Chili con carne, betyr på norsk 'Chili med kjøtt' -
Det er en gryte med chili, tomater og kjøtt 🍅

Tradisjonelt lages Chili con carne med storfekjøtt, men det er godt med viltkjøtt også.
 ⇾  Her  finner du en utgave med elg !

Chili con carne er en av verdens mest kjente gryteretter !
Den kommer fra Amerika, mest sannsynlig fra Texas.

Mirin - og soyamarinert ørret med ris & agurksalat


Mirin og soyamarinert ørret !
Jeg har tidligere brukt samme marinade på 👉 laks 
Laksen ble servert med bakt potet og hjemmelaget hvitløksdressing.

Ørret er ikke like fet, som laks og har derfor en mildere smak. 
Mange sier, 'jeg er ikke særlig begeistret for fisk, men jeg spiser litt laks' 🐟
Da har de tydeligvis ikke spist fjordørret.

Fjordørret er det kommersielle navnet på norsk oppdrettet regnbueørret.
Det er fordi den oppdrettes i fjorder der sjøvannet møter ferskt smeltevann fra isbreene i fjellene.

Rustikk marinert svinekjøtt med potet & pære !

.
God middag, som er enkel å lage 🍂
Perfekt søndagsmiddag, som passer seg selv imens du er på søndagstur.
Du kan gjerne servere middagen til hverdags også, trenger ikke vente helt til søndag.
Stekes i stekeovn eller i en slowcooker !

Jeg krydrer retten med 'Hindu Potetbåt kryddermiks', som inneholder det meste...
Salt, paprika, msg, timian, muskat, pepper, løk, ingefær, hvitløk, allehånde, selleri, koriander, gurkemeie, stjerneanis, cumin, bukkehornsfrø, chili, kardemomme, rosmarin og basilikum 🌿

Neste spørsmål : Hva er msg .... 
MSG - Natriumglutamat - er er et natriumsalt av glutaminsyre. MSG finnes naturlig i blant annet tomater, ost og soyasaus. MSG er brukt i matindustrien, som en smaksforsterker med umamismak, som forsterker den salte, saftige smaken i mat der det er lite av den naturlig.

MANGO LASSI !


Mango Lassi er tradisjonell indisk drikke' laget med yoghurt 🌿
Den opprinnelige drikken ble laget ved å blande yoghurt, vann, salt og krydder som, ingefær, kanel, muskat, chili, spisskummen eller koriander til en skummende drikk.

Mango er en frukt, som stammer fra India 🍃
Det finnes over 1000 arter av mango, og størrelsen varierer fra 100 gram til flere kilo. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt og fruktkjøttet er guloransje og meget saftig. Inne i frukten finnes en flat stein som henger fast i fruktkjøttet og som må skjæres ut med kniv. Moden mango skal være litt myk når den er moden. Fruktkjøttet har en søt tropisk aroma.

Mango har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Mango er også en kilde til folat som reduserer tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Ukemeny - Høstferie - Oktober !

Denne uken er det høstferie her i Innlandet 🍂

Det er ikke veldig utbredt med høstferie her i landet.
Nå drar vi på ferie året rundt, bortsett fra familier med skolebarn, som må forholde seg til skoleruten -og må reise når prisene er på det høyeste. Det er nok mange skoleelever, som er på SFO i høstferien og det kan være veldig koselig, det kommer helt an på ansatte.

Det er i overkant av 500.000 jegere i Norge og mange av dem har noen uker med ferie nå på høsten 🍂 Gleder meg til årets viltkjøtt !

I forrige uke la jeg ut innlegg om potetferien, den kan du lese 👉 her.

Her er mitt forslag til ukemeny for kommende uke, litt typisk høstmat med lam, viltkjøtt, sopp og høstens grønnsaker.

Håper du finner noe som frister !
Oppskriften finner du link til i navnet på retten.

Lag en fin uke 🍂

Indrefilet av lam med nypoteter, edamame, pesto & frisk basilikum !


Indrefilet av lam 🐑 Herlig smak av Norsk natur !
Kjøttet smelter på tungen og smaker himmelsk 💚

Lam er bare så godt -og er så mye mer enn bare fårikål og pinnekjøtt.
Det beste på lammet er jo det som ikke går i fårikålgryta, nemlig de herlige små filetene.

Her har jeg brukt indrefilet av lam, marinert med hvitløk og rosmarin fra Annis Pølsemakeri.
Men, lammefilet er veldig god når den kun er krydret med salt og pepper også. 

Indrefilet av lam er så små og tynne, så de skal ikke stekes lenge, kun ett par minutter på hver side. Du kan ettersteke kjøttet i stekeovnen på 125°C eller til termometeret viser 60°C hvis du ønsker det. Det kan være en fordel hvis du skal steke til mange personer.

Filet mignon med Annapoteter, grønnkål, bakt sjalottløk & sjysaus ஜ


🌿 Filet mignon er den fremste delen av indrefileten på storfe.
Supermørt og saftig strykningsdel, som smelter på tungen. 
2% av kjøttet på en stor okse utgjør filet mignon, så det er ikke rart at det er dyrebart - og dyrt !

Jeg kjøpte filet mignon på CC'Mat -Hamar i dag.
Skåret av en hel indrefilet. Ikke så aller verst pris kr. 665,- per kilo.

Ikke vær redd for å be om det stykket du vil ha. ' Ikke den - den er for liten, ikke den med sene i midten av kjøttet, ikke den med ulik høyde, men den ja '.
Når man skal betale over 600,- kroner per kilo kan man forlange god kvalitet.

🌿 Pommes de terre Anna, Annapoteter, Pommes Anna 
- er en fransk ovnsbakt potetrett.

Retten består av tynne potetskiver stående lagvis i en stor form eller flere små posjonsformer. Potetskivene er blandet med smeltet og klarnet smør, gjerne med noen urter salt og pepper. 

Eplekake av revet epler med melis, sitron og kanel


Nå har jeg kommet meg ned fra fjellheimen.
Kjørte over Peer Gynt vegen -og der var det nydelig i dag 🍂

Middagen blir enkel, rester fra gårsdagen 👉 Elgskav, som jeg serverer med hvitløksbrød. 
Slår til med en rask, enkel og god eplekake med vaniljesaus til dessert.


Det er sesong for gode norske epler. 
Jeg brukte Gravenstein i denne oppskriften 🍎
Print Friendly and PDF