30 september 2023

ELGSKAV


Elg er et stor hjortedyr, som lever ute i barskogen.
All jakt på hjortevilt er strengt regulert av offentlige myndigheter. 
For elg varer jakttiden i utgangspunktet fra slutten av september til 23.desember.  Men, myndighetene 
legger rammene for hvor man kan jakte, hvor mange og hvilke dyr som kan felles, og hvordan jakta utøves.

Reinskav eller finnbiff har vi spist i årtider, men elgskav er av litt nyere dato.

Skav er strimlet kjøtt, som er en urgammel måte og tilberede kjøtt på.
Det gjør det enklere å mørne, tørke, salte og eventuelt fryse kjøttet. Metodene er mest brukt av samefolket -og det var i hovedsak reinkjøtt, som ble behandlet på denne måten, men nå lages det også skav av elgkjøtt. 


I glasset 🍷  Cline Ancient Vines Zinfandel 2020
Bløt, fruktig og ørlite sødmefull, preg av mørke bær, urter og fat, varm ettersmak.

🍂
Velsmakende middag hvor alt serves fra en kjele.

Her har jeg laget en utgave av elgskav, som jeg koker på bålpannen.
Smaken blir ikke bedre enn på en vanlig kokeplate, men det er så koselig 🍂

Gjør gjerne klar gryten inne, sette den på bålpannen og kok den ferdig ute.


ELGSKAV til 6 porsjoner:
  • 600 g elgskav
  • 1 stk løk
  • 250 g smårettbacon
  • 150 g sopp
  • 4 stk gulrøtter
  • 6 stk poteter
  • 3 dl crème fraîche lett
  • 1 ts tørket einebær eller ca. 20 friske einebær
  • 5 skiver Gudbrandsdalsost 
  • 5 dl vilt eller kjøttkraft
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • ( En klunk soppsoya eller sukkerkulør, hvis du vil gryten litt mørkere )
Sånn gjør du:
  1. Hakk løk, skrell og del poteter og gulrøtter i passende biter. Del sopp i skiver.
  2. Brun elgskav i en romslig, tykkbunnet kjele.
  3. Tilsett løk, bacon og sopp, og la det frese en god stund under omrøring
  4. Tilsett poteter og gulrøtter i passende biter.
  5. Ha i crème fraîche, brunost, kjøttkraft og einebær.
  6. (Tilsett litt soppsoya, hvis du har for smak og farge eller bruk sukkerkulør )
  7. La det koke til potetene er møre.
  8. Smak til med salt og pepper.

Steg for steg 👇


Elgskav

Elgskav


Mrs Cheng's soppsoya

Elgskav


Elgskav



🍷  Cline Ancient Vines Zinfandel 2020

Produsent
Cline
Land
USAUSA flag
Område
California
Underområde
Contra Costa County
Årgang
2021
Produktklasse
Rødvin
Råstoffer
Zinfandel 85%, Petite Sirah (Durif, P. Syrah) 6%, Carignan 5%, Alicante Bouschet 3%
Alkoholprosent
14.5 % vol.
Sukker
5.8 gram per liter
Syre
6.7 gram per liter
Farge / lukt
Klar kald rød. Fyldig og kjøttfull lett sviskepreget frukt
Smak
Fyldig som duften med en del sødme


Skjervungen, Toftsetra, Sør Fron


Heggsetra, Sør Fron, Gudbrandsdalen 



Heggsetra 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF