26 september 2023

GRIS-i-KÅL / Svin i kål med eple & løk


Østlandsvariant av den kjente og kjære fårikålen 🍂

Å koke kjøtt sammen med grønnsaker går langt tilbake i norsk mathistorie, så det er ikke rart at fårikålen flere ganger har blitt kåret til Norges nasjonalrett. 

Kokeboken 'Fuldstændig Norsk Kogebog' av Karen Dorothea Bang fra 1835 inneholder det som trolig er av de eldste oppskriftene, som ligner på fårikål," Nedlagt Gaas i Hvidkaal ".
I oppskriften blir det foreslått å bruke kjøtt av sau/får i stedet for gås. Tilgangen på sauekjøtt har vært bedre enn på gås, og trolig er dette årsaken til at fårikål har blitt en folkefavoritt. 

På Østlandet har det tradisjonelt vært bedre tilgang på svinekjøtt, og denne oppskriften kan derfor anses som en Østlandsversjon av fårikålen.
( Ref. Norsk Tradisjonsmat )

Opprinnelig blir Gris-i-kål laget med svinekjøtt, kål, vann, salt og hel pepper.
Jeg smaksetter den litt ekstra. 
Bruker kjøttbuljong, løk, laurbærblad og eple for ekstra syrlighet. 

Jeg bruker nakkekoteletter i denne oppskriften.
Nakkekoteletter inneholder en del fett - og 'folk flest', vet at jeg ikke er begeistret for fett og slintrer, men når man tilbereder kjøttet lenge -eller i trykkoker, så smelter fettet faktisk.

Det kan kanskje være bedre å bruke vanlig svinekoteletter, de koker ikke i stykker så fort.
Jeg lager alltid store porsjoner, så jeg kan fryse ned rester og ha rask middag på travle dager.

Retten kan kokes i vanlig kjele, i Crock-Pot på Sloowcook eller med funksjonen trykkoker i Crock-Pot Express 🍂


Du trenger til 4  porsjoner:
  • 1,5 kg koteletter
  • 1 kg hodekål
  • 1 stk gul løk
  • 1 stk syrlig eple, gjerne fra Norge 
  • 1 ts salt
  • 2 ss hele pepperkorn
  • 3 laurbærblad
  • 4 dl vann i Crock-Pot * litt mer i vanlig kjele
  • 1 stk kjøttbuljongterning
  • Poteter
  • Persille
  • Tyttebærsyltetøy

Sånn gjør du :

  1. Del kålen i biter, fjern kjernehuset i eple og del det i biter, hakk løken. 
  2. Knust buljongterningen.
  3. Kan gjerne fjernet beinet på kotelettene, så blir det bedre plass i kjelen.
  4. Legg koteletter, løk, kål, salt, pepper. laurbærblad og knust kjøttbuljong lagvis i kjelen.
  5. Hell over vannet * - fortsett, som beskrevet under 👇
I vanlig kjele - Tilsett vann/buljong til det dekker kjøttet. Småkokes under lokk i ca. 2 timer. Pass på vannmengden under koktetiden.

Crock-Pot / Sloowcooker - Kok på LOW i 7 timer.
Jeg la alt klart i innerkjelen, dekket den til og satt den i kjøleskapet natten over. Jeg la noen poteter på toppen, og satt den på kok på på morgenen før jeg dro på jobb. Potene ble perfekt kokte -og middagen var klar når jeg kom hjem. Kotelettene falt i fra hverandre, men både kjøtt og kål smakte veldig godt. For at kålen skal bli skikkelig god bør den koke lenge, så da foretrekker jeg god kål og litt mindre kjøttbiter !

Trykkoking i Crock-Pot Express :
  1. Sett på lokket. 
  2. Lukk trykkventilen. 
  3. Sett på funksjonen MEAT/STEW, still den inn på 20 minutter og trykk på START. Trykkokeren varmes opp og det lyser HEAT. Når den er varm starter nedtellingen på klokken. 
  4. Etter koketiden 20 minutter går den automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 15 minutter. 
  5. Trykk STOPP -etter 15 minutter.
  6. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  7. Server retten med kokte poteter, tyttebærsyltetøy og frisk persille.
GRIS - i - KÅL





Gris-i-kål med poteter !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF