Mirin - og soyamarinert laks


Dette er en oppskrift fra 👉 Nigella Lawson og hennes kokebok Nigella Express. 

Oppskriften på laks er Nigella sin.
Dette må være den raskeste måten å skape en kulinarisk sensasjon på. 
Du gjør knapt noe – bare dupper noen biter med laks i en mørk tykk saus, som inneholder 5 ingredienser. Det du lager smaker, som om du hadde viet halve livet ditt til å oppnå den perfekte kombinasjonen av søtt, salt, mør og sprø.

Hun server retten med ris og vårløk 🌾
Det kan anbefales. Da får du en knallgod middag på 20 minutter !

Oppskrift på Mirin -og soyamarinert ørret med ris og agurksalat finner du 👉 her

Oppskriften på bakt potet og den knallgode dressingen er min egen.
Kok hvitløk før du lager dressing ! Det er hemmeligheten til god, søt hvitløk !

Herlig smaksrik rett med Norges mest populære fisk. 

Jeg serverer retten med dampet mangold, bakt potet og hjemmelaget hvitløkdressing, samt litt hvitløksmør 🌿


Marinert laks til 4 porsjoner:
  • 4 x 200 gram laksefilét 
  • 1 dl Mirin *
  • 1 dl soyasaus
  • 6 ss rørsukker
  • 3 ss risvineddik
  • Vårløk / Koriandder
Sånn gjør du:
  1. Bland Mirin, soyasaus og brunt sukker godt sammen. Legg laks over i en passende form og hell over soyablandingen.
  2. La laksen marinere i sausen noen minutter på hver side. 
  3. Varm opp en stekepanne til den er god og varm, og stek laksen i tørr panne i ca. 2 minutter. Justér ned varmen om det ryker mye. Snu fisken, ha resten av marinaden over og stek/kok videre på andre siden i 4-5 minutter. 
  4. Ta fisken ut av pannen og legg den på ett serveringsfat.
  5. Tilsett risvineddik i sausen og la det koke i to minutter.
  6. Hell sausen over fisken og dryss over vårløk eller koriander.
  7. Server retten med kokt ris eller bakt potet med hvitløksdressing og grønnsaker.
* Mirin er en type risvin, men uten alkohol og mer sukker. 
Produktet ligner en svak type sake, men den skal ikke drikkes, kun brukes som tilsetning. Mirin blir ofte brukt sammen med soyasaus, sukker og eddik eller annen syre, og gir sauser og kraft en god, fyldig smak. Mirin holder seg i evigheter, selv etter at flasken er åpnet.

Hvitløksdressing
  • 3 dl lettrømme
  • 3 fedd hvitløk
  • En god neve bladpersille
  • 0,5 ts salt
  • Kvernet pepper
Sånn gjør du:
  1. Kok hvitløken i 4 minutter. Avkjøles i kaldt vann og presses med hvitløkspresse eller en gaffel. Når hvitløken koker får den en søtere og mildere smak enn når den er rå.
  2. Finhakk persillen.
  3. Bland sammen revet hvitløk, hakket persille og rømme. smak til med salt og pepper.
  4. Lag den gjerne noen timer før servering og oppbevar den i kjøleskapet.
Bakt potet
  • Bakepoteter
  • Aluminiumsfolie
  • Kryddersmør, i dag brukte jeg ferdig kjøpt kryddersmør med hvitløk og hjemmelaget dressing
Sånn gjør du:
  1. Pakk store bakepoteter inn i alu.folie, hvis du ikke har kjøpt ferdig innpakkede.
  2. Stekes i stekeovn, 250°C i 1 til 2 timer, avhengig av størrelsen på potetene.
  3. Stikk en strikkepinne i poteten for teste om de er ferdig.
  4. Servere med kryddersmør og/eller dressing.
Mangold 
  • 400 g mangold  / eller mer, den krymper under varmebehandling
  • 2 dl vann
  • 3 ss meierismør
  • 1 ts havsaltsalt 
  • 1/2 ts pepper
Sånn gjør du:
  1. Kok opp vann i en kjele.
  2. Skyll mangold og skjær av av tuppen på stilkene, hvis de stygge. Del stilkene på mangoldebladene og legg dem i kjelen.
  3. La silkene koke i 3 minutter.
  4. Legg i bladene delt i to eller fire hvis de er store og smør, salt og pepper.
  5. Sett på lokk og la det dampe i 2-4 minutter.
Mangold
Mangold er en bete (kalles også for bladbete) og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som blir brukt som grønnsak.

Bladene henger sammen som en bladrosett, eller et løst hode. De er ca 20 cm lange, mørkegrønne med tykke hvite stilker. Utseendet kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat. Det finnes en mindre variant av mangold, hvor bladene, som ikke blir større enn 8 – 10 cm selges løse.

Liten mangold brukes omtrent på samme måte som spinat, bladene kan stekes, smørdampes eller stues. De tykke stilkene på vanlig mangold brukes mest som kokt grønnsak, de kan være litt bitre og er ikke gode i rå tilstand. Den grønne delen av bladene kan brukes rå i salater, men brukes mest stekt, på samme måte som spinat. Mangold er fin å bruke i wok.

Steg for steg 👇

Hvitløksdressing 

Mirin - og soyamarinert laks

Mangold


Mirin - og soyamarinert laks


Mirin - og soyamarinert laks


Mirin - og soyamarinert laks


Mirin - og soyamarinert laks

Mirin - og soyamarinert laks

FØLG MEG PÅ 👉 facebook/edelsmat/

1.5 dl soyasaus på Kiwi kr. 45,-
10 dl soyasaus på 👉 Nye Grønt & godt kr. 110,-
Takk for en god handel 😅

Også ønsker jeg oppskrift på hva jeg kan bruke kaktusfiken til, den er full av harde steiner
Blir nok panna cotta topping av den 🍃





Kaktusfiken

Rotgrønnsaker

BITTERMELON

Soyasaus og Mirin !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF