13 oktober 2023

Mirin - og soyamarinert ørret med ris & agurksalat


Mirin og soyamarinert ørret !
Jeg har tidligere brukt samme marinade på 👉 laks 
Laksen ble servert med bakt potet og hjemmelaget hvitløksdressing.

Ørret er ikke like fet, som laks og har derfor en mildere smak. 
Mange sier, 'jeg er ikke særlig begeistret for fisk, men jeg spiser litt laks' 🐟 
Da har de tydeligvis ikke spist fjordørret.

Fjordørret er det kommersielle navnet på norsk oppdrettet regnbueørret. 
Det er fordi den oppdrettes i fjorder der sjøvannet møter ferskt smeltevann fra isbreene i fjellene.
Oppdrettsfisk er for mange ikke helt 'sturent', men en landkrabbe, som meg må ta til takke med fisken jeg får kjøpt i butikken.


Jasminris er en thailandsk ris som vokser i samme jord som jasminplantene
 🌾
Smaken på risen er mild og konsistensen er lett klebrig.
Det er en langkornet, lettkokt ris med fin, mild duft og smak av jasmin.
Jasminris brukes til de fleste asiatiske måltider -og min favoritt ris 💛

Den knallgode ørreten serveres med kokt jasminris og en syrlig salat med agurk og fennikel🌾


I glasset 🍸

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021

Sesongens ultimate allroundvin

 

Nå er feinherb fra Mittelrheins beste vinprodusent tilgjengelig i alle større polutsalg over hele landet – perfekt til både krabbe- og sushisesongen, og ikke minst til årets juletallerken når den tid kommer.


Jeg kjøper helst helt tørr hvitvin, men denne halvtørre rieslingen var fruktig og inneholder også en del syrlighet, så ikke smaksbildet ble altfor søtt. 

Passer knallbra til retten med fisk i soya & mirin kombinert med den syrlige agurk & fennikelsalaten. 


Les pressemeldingen nederst i innlegget, hvis du er interessert i vin.



Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 x 140 gram ørretfilét 
  • 1 dl Mirin *
  • 1 dl soyasaus
  • 6 ss rørsukker
  • 3 ss risvineddik
  • Koriander / Bladpersille
  • Agurksalat med fennikel *
  • Jasminris

Sånn gjør du:
  1. Lag først agurksalat og sett den i kjøleskapet. 
  2. Sett risen på kok. 
  3. Bland Mirin, soyasaus og brunt sukker godt sammen. Legg ørretfilet over i en passende form og hell over soyablandingen.
  4. La fisken marinere i sausen noen minutter på hver side. 
  5. Varm opp en stekepanne til den er god og varm, og stek ørreten i tørr panne i ca. 2 minutter. Justér ned varmen om det ryker mye. Snu fisken, ha resten av marinaden over og stek/kok videre på andre siden i 4-5 minutter. 
  6. Ta ørreten ut av pannen og legg den på ett serveringsfat.
  7. Tilsett risvineddik i sausen og la det koke i to minutter.
  8. Hell sausen over fisken og dryss over koriander og/eller hakket bladpersille.
Mirin er en type risvin, men uten alkohol og mer sukker. 
Produktet ligner en svak type sake, men den skal ikke drikkes, kun brukes som tilsetning. Mirin blir ofte brukt sammen med soyasaus, sukker og eddik eller annen syre, og gir sauser og kraft en god, fyldig smak. Mirin holder seg i evigheter, selv etter at flasken er åpnet.

Agurksalat med fennikel
Til 4-6 porsjoner
  • 1 stk agurk
  • 1 stk fennikel
  • 1 dl eplecidereddik
  • 2 dl vann
  • 1-2 ss rørsukker
  • 1 ss sesamfrø
  • Koriander / Bladpersille
Sånn gjør du:
  • Del agurk og fennikel i tynne skiver, bruk  gjerne ostehøvel eller mandolin.
  • Bland sammen vann og eplecidereddik, smak til med sukker.
  • Bland agurk og fennikel sammen og hell over eddiken.
  • Dryss over koriander eller bladpersille og sesamfrø ved servering.

RIS - Jasminris
  • 4 dl ris
  • 8 dl vann
Sånn gjør du:
  1. Skyll risen i vann, da blir risen luftigere.
  2. Hell vann i en tykkbunnet kjele og ha i risen.
  3. Kok opp over sterk varme uten lokk.
  4. Rør rundt og skru ned varmen.
  5. Sett på lokk og la risen småkoke i følge anvisningen på pakken, til vannet er absorbert. 




Mirin - og soyamarinert ørret med ris & agurksalat



PRESSEMELDING | Oslo, onsdag 4. oktober 2023


Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021

Sesongens ultimate allroundvin

 

Nå er feinherb fra Mittelrheins beste vinprodusent tilgjengelig i alle større polutsalg over hele landet – perfekt til både krabbe- og sushisesongen, og ikke minst til årets juletallerken når den tid kommer.

 

Mange forbinder sjømat med sol og sommer, men det er faktisk om høsten og vinteren at råvarene er på sitt aller beste. De fleste typer fisk og skalldyr spiser seg gode og feite om sommeren og høsten for å bygge seg opp til gytingen om våren – og det gjør dem ekstra saftige, kjøttfulle og smaksrike nå i disse dager. Når det blir kaldere i vannet forsvinner også algene, noe som gir bedre levevilkår og dermed høyere kvalitet på sjømaten – som bokstavelig talt blir ekstra fast i fisken. I disse dyrtider kan det dessuten være verdt å nevne at prisen på godsakene gjerne går ned samtidig som kvaliteten går opp grunnet lavere etterspørsel på denne tiden av året.

 

Og til nettopp denne maten, ikke minst når man samtidig serverer den med smaksrikt og gjerne litt krydret tilbehør, er det ingenting som smaker så godt som en tysk feinherb – og det er her Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 kommer inn i bildet.

 

MEN HVA ER EGENTLIG FEINHERB?

Tysk riesling kan lages i en hel haug med ulike stilarter – fra knusktørre til kjempesøte, med lav eller høy alkohol, og med eller uten botrytis (edelråte). Samtidig er tysk riesling uheldigvis også kjent for å ha vinverdenens mest komplekse og forvirrende etiketter, hvor både landsbynavn, vinmarksnavn, druenes modningsgrad og sødmeinnhold gjerne er en del av navnet. Men la deg altså ikke skremme av det lange navnet på Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 – her får du en en utrolig allsidig feinherb som er like deilig å drikke sammen med maten som etter maten – ikke minst siden den kun inneholder 11 prosent alkohol.

 

Feinherb er altså en uoffisiell betegnelse for halvtørre viner som benyttes stadig mer av mange tyske vinprodusenter (blant annet som følge av at navnet halbtrocken har fått et frynsete rykte etter å ha blitt mye brukt på søtladne, ubalanserte og kommersielle viner). En feinherb har typisk 10-30 g/l restsukker – og denne utgaven fra Ratzenberger plasserer seg med sine 16,5 g/l restsukker i det lavere sjiktet av dette intervallet.



Med et syrenivå på 8,5 g/l er det imidlertid ingen grunn til å frykte at du får noe søtt skvip i glasset – Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 er snarere tvert imot en ekstremt godt balansert vin som bare har akkurat lille restsødmen som trengs for å takle chili, wasabi og andre mer eller mindre utfordrende smaker. Du har kanskje også lagt merke til at vinkelnere flest elsker feinherb – både når de setter vinmenyer (fordi vinstilen er så utrolig matvennlig og vinene som regel er svært fornuftig priset) – og når de selv bare vil ha noe leskende å drikke når de har fri.

 

MITTELRHEIN – IN THE MIDDLE OF NOWHERE

I motsetning til mange andre klassiske vinstiler kan man fortsatt få særdeles høy valuta for pengene når man går for tysk riesling – ikke minst om man har snust seg frem til et mindre kjent vinområde som Mittelrhein. Rieslingene herfra har med sitt merkbare skiferpreg en del til felles med viner fra Mosel – men samtidig er fruktigheten dypere og stilen mer muskuløs og robust, og vinene kan på den måten minne vel så mye om Rheingau-rieslinger.

 

Jochen Ratzenberger må i all ubeskjedenhet kunne kalles Mittelrheins ubestridte ener på vinfronten, med et helt eget øye for detaljer og en imponerende langsiktighet i sitt arbeid. Vinene hans blir bare bedre og bedre for hvert år som går, og det er hans feinherb et utmerket eksempel på.

 

I Mittelrhein er vinmarkene bratte og arbeidskrevende, og området kan med en viss rettmessighet sies å befinne seg nettopp «in the middle of nowhere» – men hvorfor vinene herfra ikke er mer kjente er egentlig ikke helt enkelt å si. Det glitret ikke akkurat av navnene Nahe og Rheinhessen heller før inntil for et par tiår siden, men i disse regionene har det skjedd store endringer i anseelse både lokalt og internasjonalt.



Den mest nærliggende forklaringen for Mittelrheins del er at regionen har manglet de store lokomotivene som har satt den på kartet og stemplet den som noe unikt og egenartet. Det ligger et urealisert potensial i vinmarkene her, og regionen trenger muligens en kreativ urkraft som kan åpne verdens øyne for hva som er mulig å få til her. Kanskje kan dette være nettopp Jochen Ratzenberger? Men enn så lenge er Mittelrhein en litt for godt bevart hemmelighet – noe dem som har oppdaget den selvsagt nyter godt av, all den tid vinene herfra fortsatt gir særdeles høy valuta for pengene.



EN UTROLIG ALLSIDIG VIN

På generell basis er Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 en utrolig allsidig vin som med fordel kan brukes til koldtbord og andre festlige anledninger hvor man gjerne serverer en rekke ulike retter med smaker som egentlig konkurrerer med hverandre – da vil en feinherb kunne fungere til det aller meste. I motsetning til mange andre viner takler den på utmerket vis spicy mat, samtidig som den høye syren gjør at den også går som hånd i hanske til lette og friske retter.

 

Et annet godt eksempel på en optimal matmatch er taskekrabbe, som er i sesong akkurat nå om høsten. Den passer selvsagt også til annen sjømat, ikke minst når det er litt krydder eller andre utfordrende elementer involvert, men taskekrabben er så smaksrik i seg selv at den krever en ekstra rik, fruktig og fyldig vin – som samtidig har nok friskhet. Og da er en fersk feinherb som denne helt perfekt!

 

Vinen er også en innertier til asiatisk mat, som crispy duck, sushi og sashimi, vårruller med svinekjøtt eller nesten hva som helst fra det thailandske eller indiske kjøkken. Vinen er også perfekt til appetizer-fatet med spekemat og myke oster, forretter som appelsinmarinert kveite-ceviche, smaksrik sjømat som hvitløksmarinerte reker, bouillabaisse, laksetaco, sitronstekt breiflabb med chilisalsa eller stekt makrell med mangosaus, samt pasta med krydrede kjøttboller, kyllingwok med nudler eller en høstlig gresskarsuppe. La oss heller ikke glemme noe av det viktigste i sesongen vi snart går inn i – denne vinen er ikke minst en ultimat match til alt av julemat, det være seg pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk!

 

Ratzenberger Bacharacher Riesling Kabinett feinherb 2021 har en gyllen gulfarge med grønnskjær, og en ung, fersk og aromatisk duft av hvit fersken, gule epler, søte sitroner og flint med et hint av anis, mynte, honning og hylleblomst. Dette er en nyansert og saftig feinherb med leskende friskhet, nydelig balanse og en elegant smak av søtsure grønne epler og moden lime som avrundes i en lang, delikat og krydret ettersmak av skifermineraler og epleskall.

 

Her er det med andre ord bare å fyre opp peisen, tenne stearinlysene og invitere til sjømatfest en mørk høst- eller vinterkveld – med feinherb fra Ratzenberger i glasset.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF