28 oktober 2023

Spekefat med sprø parmesanchips & knasende tørr champagne, Tarlant Zero Brut Nature !


Syrlig, salt og fet mat passer godt til champagne. 
Du kan gjerne bare servere godt potetgull, med salt ikke masse andre smaker, men god champagne fortjener noe skikkelig snadder.

Jeg lager sprø, smakfulle parmesanchips av god parmesanost. 
Du kan ikke bruke ferdig revet, de er altfor finrevet. Jeg brukte Parmigiano Reggiano.

Parmesan er en fast, kornete, helfet, italiensk løypeost laget av kumelk med en karakteristisk smak med både salt og sødme.



Parmigiano Reggiano - Grana Padano - Pecorino 

Det er faktisk slik at kun Parmigiano Reggiano kan regnes, som ekte parmesan her i Europa. Den er lagret i minst 12, men gjerne også 24 og 30 månder. Den produseres kun i nord i Italia, i Parma-, Reggio Emilia- og Modena-provinsen, samt visse utvalgte steder i Mantua og Bologna. Det beskyttede opprinnelsesområdet for Parmigiano Reggiano har et særpreg man ikke finner noe annet sted i verden.

Grana Padano - parmesanens upretensiøse lillesøster
er også en av de tradisjonsrike italienske ostene som er underlagt strenge regler for opprinnelsesmerking og produksjon (D.O.P), og den blir produsert på upasteurisert kumelk i Nord-Italia. Hele 33 provinser får lov til å produsere Grana Padano. Denne italienske fastosten har en kortere modningsprosess enn parmesanost – allerede etter 10 måneder kan Grana Padano-osten være klar til å nytes. Aromaen til Grana Padano er krydret, men aldri skarp. Den varierer i smak utfra hvor lenge den har blitt lagret, og jo eldre osten er, desto mer vil den også smake.

Pecorino - parmesanens kusine
Det finnes mange ulike typer Pecorino, men felles for dem alle er at de er produsert av pasteurisert fåremelk, ikke upasteurisert kumelk. Osten kommer fra Sardinia, men produseres i dag flere steder i Italia. Pecorino er også en av det italienske kjøkkens stoltheter, og blant de aller eldste ostene produsert i landet. Den skal helst lagres i minst 8 måneder.



Sprø hjemmelaget parmesanchips servert med Culatta og Coppaskinke, samt cantaloupe melon, hvitløksmarinerte grønne oliven og en knallgod hvitløksdipp 🌿

Culatta er laget av den beste delen av låret på Parma-grisen og er en mild og mør luksus-skinke. Culattaen dekkes i sin magre del bare av et lag med smult, mens svoren dekker fettdelen. En blanding av salt og krydder fordeles på overflaten før den modnes i minimum 12 måneders.

TIND Vellagret Coppaskinke 
Coppa betyr nakke på Italienske og produktet har derfor sin opprinnelse fra nakken på grisen. Bedre kjøttmarmorering og mer mørt enn den tradisjonelle skinkedelen på dyret. Et tynt lag med rosmarin på yttersiden sørger for at produktet blir et spennende «skinkealternativ til spekeskinke.

I glasset 🍸

Tarlant Zero Brut Nature

En nyansert og rik champagne helt uten tilsatt sukker og med over seks år på bunnfallet 🍇


Tarlant Zero Brut Nature har en middels dyp grønngul farge, og en pent utviklet og delikat duft av lime og forfriskende grønne epler med innslag av kalkmineraler. Dette er en svært mineralsk og knasende tørr champagne med en særpreget friskhet og fantastisk syrestruktur, stor konsentrasjon og en fyldig munnfølelse med flott mousse og sitruspreget smak.

Les mer i pressemeldingen nederst i innlegget.



Parmesanchips 
  1. Forvarm ovnen til 180°C varmluft.
  2. Fersk revet parmesan, ca. 1 ss per chips, legges i sirkler på et bakepapir. Legg dem med stort mellomrom så de ikke smelter sammen.
  3. Stekes i 5-8 minutter eller til de er gylne. 
  4. Legg dem over på tørkepapir, så fettet renner av og de stivner.
Hvitløksdipp
  • 3 dl lettrømme
  • 3 fedd hvitløk
  • En god neve kruspersille eller bladpersille
  • 0,5 ts salt
  • Kvernet pepper
Sånn gjør du:
  1. Kok hvitløken i 4-5 minutter. Avkjøles i kaldt vann og knuses med en gaffel. Når hvitløken koker får den en søtere og mildere smak enn når den er rå.
  2. Finhakk persillen.
  3. Bland sammen revet hvitløk, hakket persille og rømme. smak til med salt og pepper.
  4. Lag den gjerne noen timer før servering og oppbevar den i kjøleskapet.

Parmesanchips

Hvitløksdipp



PRESSEMELDING | Oslo, torsdag 12. oktober 2023


En champagne utenom det vanlige:

Tarlant Zero Brut Nature

 

En nyansert og rik champagne helt uten tilsatt sukker og med over seks år på bunnfallet er nå tilgjengelig i basisutvalget på polet.



Tarlant Zero Brut Nature er resultatet av et imponerende håndverk, og skiller seg utvilsomt fra det meste av det andre du finner i Champagne-hylla på Vinmonopolet. Søskenparet Benoît og Mélanie Tarlant har tatt et bevisst valg om å unngå tilsetning av dosage, altså sukker. Fraværet av dosage gir rom for en renere og mer autentisk opplevelse, der druenes naturlige kvaliteter og områdets unike terroir får skinne gjennom uten forstyrrelser.

 

Bunnfallsmodningen spiller en viktig rolle i utviklingen av Zero Brut Nature sin rike karakter. Når vinen, som har 2014-årgangen som base, får modne på bunnfallet i nesten seks år – som er en betydelig lengre periode enn de 15 månedene som er minstekravet for non-vintage-champagner – blir aromaer og smaker vesentlig bedre integrert. Den lange modningen bidrar også til en mer nyansert og harmonisk smaksstruktur. Resultatet er en champagne med fyldigere kropp, større smaksintensitet og en velutviklet karakter.

 

Enten du allerede er et meget vinkyndig menneske med en hang til noe godt i glasset til enhver tid, eller du er en novise som leter etter en ordentlig god flaske til en spesiell anledning, vil Tarlant Zero Brut Nature garantert stå til forventningene – og den er dessuten ikke bare tilgjengelig i glasset, men har nå også særdeles god tilgjengelighet i basisutvalget på polet! Når det er sagt er det ingenting i veien for å kjøpe inn noen flasker av denne champagnen og glemme dem i kjelleren i mange år – for som følge av den lange bunnfallsmodningen og det eksepsjonelt gode håndverket til Tarlant-søsknene er dette en svært lagringsdyktig non-vintage-champagne som det ikke har noen hast å drikke opp.

 

HISTORIE MØTER INNOVASJON I MARNEDALEN

Søskenparet Benoît og Mélanie Tarlant er tolvte generasjons vinmakere (!), og driver vingården med den samme lidenskapen og kompetansen som sine forfedre. De kombinerer sin respekt for familiens tradisjoner og det biologiske mangfoldet i vinmarkene med en eksperimentell tilnærming, hvilket har ført til utviklingen av noen av de mest spennende og terroirdrevne champagnene som er tilgjengelige på markedet.



Det er et kunststykke å lage champagne av en slik kvalitet, særlig uten tilsatt sukker, og det krever en helt spesiell innsats og oppmerksomhet i vinmarkene. Selv om det har blitt vanligere å lage champagne uten tilsetning av dosage i nyere tid, har familien Tarlant perfeksjonert denne kunsten i lang tid. De anser hver eneste flaske de lager som et speilbilde av terroiret i de fire landsbyene de opererer i – Oeuilly, Boursalt, Celles-lès-Condé og Saint-Agnan – og målsettingen er klar: å produsere en ren og usminket champagne som lar områdets karakter skinne tydelig gjennom, uten at den blir overskygget av tilsatt sukker.

 

Benoît og Mélanie er ikke bare dyktige, men også svært bevisste vinmakere. De holder seg konsekvent unna plantevernmidler og bruker økologisk gjødsel, noe som vitner om dyp respekt for naturen og kunsten å lage vin. Tarlant Zero Brut Nature består først og fremst av en blend av de klassiske Champagne-druene pinot noir, pinot meunier og chardonnay, men den inneholder også en liten andel av noen av regionens gamle og nesten «glemte» druesorter: pinot blanc, arbanne og petit meslier.



For å ha en bredest mulig palett av ulike terroirer til disposisjon når basevinen skal blendes, vinifiseres druematerialet fra hver enkelt parsell for seg selv. Når de ulike komponentene har ligget rundt seks måneder på bunnfallet, blindsmaker Benoît og Mélanie seg frem til den best mulige blenden for hver enkelt årgang. Det er altså 2014 som brukes som basevin i siste utgave av deres Zero Brut Nature, og resultatet er intet mindre enn imponerende. Dette året var preget av vekslende værforhold, med en mild start og tørr vår, etterfulgt av en våt sommer. Dette kunne ha blitt en utfordring, men takket være en varm og tørr periode fra slutten av august til innhøstingen i september, ble modningen likevel så bra at mange produsenter anser 2014 som en svært god årgang.

 

EN CHAMPAGNE TILPASSET ENHVER ANLEDNING

Tarlant Zero Brut Nature har en middels dyp grønngul farge, og en pent utviklet og delikat duft av lime og forfriskende grønne epler med innslag av kalkmineraler. Dette er en svært mineralsk og knasende tørr champagne med en særpreget friskhet og fantastisk syrestruktur, stor konsentrasjon og en fyldig munnfølelse med flott mousse og sitruspreget smak.



Takket være sin rike og balanserte smaksprofil er Tarlant Zero Brut Nature særdeles allsidig når den skal matches til mat. Den friske, syrlige smaken komplementerer enkle fingerretter eller kalde forretter uten problemer, og den kommer også til sin rett sammen med et fat ferske østers eller et utsøkt sushi-måltid. Men det er ingen grunn til å undervurdere dens evne til å også takle mer smaksrike retter – som for eksempel en kremet risotto, en autentisk pizza margherita eller den italienske klassikeren pasta carbonara. Og for de vågale –

denne champagnen kan også løfte opplevelsen av frityrstekt mat til nye høyder!

 

Ellers nærmer jo også julematsesongen seg med stormskritt, og også her viser Tarlant Zero Brut Nature sin allsidighet. Champagnens friskhet skjærer gjennom rike og fete smaker, og passer perfekt til alt fra lutefisk til ribbe og pinnekjøtt. Enten du skal på julebord med gode venner eller planlegger den store julemiddagen med alt det innebærer av utfordrende smaker og tilbehør, er denne vinen en strålende følgesvenn – og den skuffer heller ikke til kald julemat dagen derpå!

 

Tarlant Zero Brut Nature er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget til en pris på 550 kroner, og nytes best med en temperatur på mellom 8 og 10 grader.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF