08 oktober 2023

Ukemeny - Høstferie - Oktober !

Denne uken er det høstferie her i Innlandet 🍂

- og i Møre og Romsdal - Rogaland - Trøndelag - Vestfold og Telemark- Vestlandet, samt i Nordland, men i Nordland har de bare ferie fra onsdag... hvorfor det tru.. 

Det er ikke veldig utbredt med høstferie her i landet. 

Nå drar vi på ferie året rundt, bortsett fra familier med skolebarn, som må forholde seg til skoleruten -og må reise når prisene er på det høyeste. Det er nok mange skoleelever, som er på SFO i høstferien og det kan være veldig koselig, det kommer helt an på ansatte.

Det er i overkant av 500.000 jegere i Norge og mange av dem har noen uker med ferie nå på høsten 🍂 Gleder meg til årets viltkjøtt !

I forrige uke la jeg ut innlegg om potetferien, den kan du lese 👉 her.

Her er mitt forslag til ukemeny for kommende uke, litt typisk høstmat med lam, viltkjøtt, sopp og høstens grønnsaker.

Håper du finner noe som frister !
Oppskriften finner du link til i navnet på retten.

Lag en fin uke 🍂


Mandag

Bygg er verdens fjerde største kornart, som blir brukt til matproduksjon.
I Norge er det den arten, som er mest dyrket og det er den eldste kornarten.

RISOTTO er bare så godt, men hvis du skifter ut risen med bygg, så får du BYGGOTTO, som er mye sunnere en vanlig risotto 🌾

Her er en vegetar-utgave med masse gode kantareller 🍄
Kantareller kan selvsagt byttes ut med annen god sopp.


Tirsdag

Pappardelle alla lepre 
- Er en eldgammel rett fra rundt 1300'tallet. Retten kommer opprinnelig fra Toscana, som ligger midt i Italia.

Den lages opprinnelig med hare, men kanin og hare er i samme 'familie'.
Pappardelle er pastatypen, som benyttes. En stor utgave av bredbåndspasta.

Det tar litt tid og lage raguen, men den blir knallgod !
Det kan du gjerne gjøre kvelden før og varme den opp ved servering.


Onsdag

Vi må jo ha en fiskemiddag denne uken også.
Dette er en oppskrift fra Nigella Lawson.

Herlig smaksrik rett med Norges mest populære fisk.

Jeg serverer retten med dampet mangold, bakt potet og hjemmelaget hvitløkdressing, samt litt hvitløksmør 🌿


Torsdag

Chili con carne betyr chili med kjøtt 🍅
En av verdens mest kjente gryteretter.

Her har jeg byttet ut storfekjøtt, som retten opprinnelig inneholder, med kjøttdeig av elg.
Du kan selvsagt bruke kjøttdeig av storfe i denne gryten.
Gryta får en god varmende fyldig smak når man tilsetter kanel og mørk sjokolade 🍂


Serverer retten med 👉  guacamole og lettrømme i tillegg til hva du måtte ønske av godt brød, tortillachips, ris eller pasta 🍅


Fredag

En smak av Norge 🍂
Lammefilet, kålrotpuré med gulrøtter & mandelpoteter, sopp & bakt sjalottløk, samt potetgull fra den norske bonden 🍂

Norsk lammekjøtt er av ypperste kvalitet, ikke rart da de fleste beiter i utmark, smaken varierer, sies det, om det er lam som har beitet på fjellet, ved kysten eller spist lyng på innlandet.

Ganske enkel rett å lage -og servere 🍂
Potetene går rett i rotmosen og sausen lager seg selv sammen med bakte sjalottløk.
Jeg serverte Totenflak med poteter fra Søndre Taralrud Gård fra Østre Toten 🍂

En smak av Norge 🍂


Lørdag

Sånn litt utpå høsten en gang
så merkes en underlig trang
til noe å smake
som tas opp av lake
og inntas på ulike vis....
Og nå er de rake,-
rett blikket mot take':
Hev glasset til rakfiskens pris 🎶

Rakfisk er en mattradisjon som kan spores tilbake til middelalderen. 
Fisken saltes godt og legges i en plastdunk, og en salt- og sukkerblanding strøs mellom hvert lag med fisk. Den milde har stått i tre-fire måneder, og den vellagrede i et år.

Tilbehør til rakfisk:
  • Mandelpoteter 👉 Perfekt kokte, finner du oppskrift på 👉 her !
  • Lefse
  • Ertebrød
  • Egg
  • Meierismør
  • Syltet rødbeter
  • Purre
  • Rødløk
  • Rømme


Søndag

Høsten er tiden for viltkjøtt og nyhøstet grønnsaker, frukt og bær 🍂
Nå er det sesong for sopp og plommer -så pass på og nyt dem når de er på sitt beste.

Høstens smaker på en tallerken 🍄🍂
Herlig, mør, god og kortreist ytrefilet av hjort fra Løiten Hjorteoppdrett .

Servert med pannestekte gulrøtter, plommer, sopp, sjalottløk, mandelpoteter og viltsaus !


Ukens søte

Daim har vært og er min favoritt sjokolade i over 50' år !

Daim er en sjokolade med kombinasjon av sprø mandelkrokan og mykt -melkesjokoladetrekk.
Sjokoladen er mest populær i Skandinavia, men blir også solgt i blant annet Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Sjokoladen ble utviklet av Freia i 1953 og lansert i Sverige og Norge samme år. Den ble videre lansert i Finland rundt 1963 og i Danmark i 1971.

Herlig fløyelsmyk sjokoladepanna cotta, toppet med vispet krem og hakket daimsjokolade 🍂

Lag en fin uke 🍂🍄💛❤


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF