}); Edels Mat & Vin: Chili con carne med elg !! Google+

søndag 3. januar 2021

Chili con carne med elg !!



Chili con carne betyr chili med kjøtt 🍅
En av verdens mest kjente gryteretter, mange tror det er meksikansk mat, men det er det ikke.
Den kommer fra Amerika, mest sannsynlig fra Texas.
Texas var en del av Mexico fra 1600-tallet fram til 1836.

Matkulturen spredde seg fra Texas, til resten av USA, sånn oppstod Tex-Mex-mat, sammensatt av ordene 'Texas' og 'Mexico'. Noe som gjenkjennes i Tex-Mex-mat er den søte smaken, som man ikke finner i meksikansk mat.

Her har jeg byttet ut storfekjøtt, som retten opprinnelig inneholder, med kjøttdeig av elg.
Gryta får en god varmende fyldig smak når man tilsetter kanel og mørk sjokolade 🍂 

Serverer retten med guacamole og lettrømme i tillegg til hva du måtte ønske av godt brød, tortillachips, ris eller pasta 🍅


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 600 g kjøttdeig av elg
  • 1 stk gul løk
  • 1 stk kinesisk hvitløk
  • 1 stk chili
  • 400 g hermetiske tomater
  • 2,5 dl vann
  • 1 stk beger kjøttfond eller en terning buljong
  • 1 stk chili, kan droppes hvis du vil ha den mildere
  • 1 ts spisscummin 
  • 1 ts røkt chili
  • 1 stk kanelstang 
  • 400 g kidney bønner
  • 30 g mørk sjokolade
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Brun kjøttdeigen i to omganger, ta det over i en kjele.
  2. Hakk løk og finhakk chili. Finhakk hvitløk -eller riv hvitløk.
  3. Stek løk og hvitløk gyllen i en stekepanne før du blander det med kjøttdeigen.
  4. Hell over kjøttkraft og tomater, bland inn chili og krydder.
  5. La gryta småkoke lenge, minst en time, kan gjerne koke den i to timer. Rør litt gryta av og til, så den ikke blir brent i bunn.
  6. Ta ut kanelstangen.
  7. Sil av laken og skyll bønnene godt.
  8. Hakk sjokolade.
  9. Rør inn bønner og sjokolade -og smak til med salt og pepper.
Ingredienser 

Klar til koking

Kok gryta i en time eller to... 

Chili con carne med elg !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar