}); Edels Mat & Vin: Chiligryte med mørbrad & red ale ! Google+

lørdag 9. januar 2021

Chiligryte med mørbrad & red ale !



Retten kan tilberedes i slowcooker, trykkoker eller vanlig kjele !

Jeg tilberedet gryta i Crock-Pot Express Mulitikoker, på funksjonen slowcook.
Det er så herlig med kalde dager, når man har fri og kan kose seg inne, mens maten står på kok og kjøkkenet fylles med god matlukt. Kan gjerne ta en liten tur ut i frisk kald luft også, da er det så godt å komme inn igjen. Det er bare å glede seg til resultatet 💕

Brukte en innerkjele av rustfritt stål, da den tåler mye mer enn den, som følger med maskinen.
Brukte glasslokk, så jeg kunne følge med på retten.
Du kan lese om innerkjelen og lokket nederst i innlegget.


Herlig varmende nydelig gryte !  
Gryta er full av smak da den består av chili, paprika, masse krydder og øl 🍺
Denne passer utrolig godt på en kald vinterdag !

Server gryta med hva du måtte ønske av poteter, ris eller pasta, grønnsaker eller salat.
Jeg tilsatte aspargesbønner, gulrøtter og champignon i kjelen når det gjenstod en time
og serverte retten med fløtegratinerte poteter og tyttebær 🌿


Du trenger til 6 porsjoner:
  • 1,5 kg mørbrad 
  • Stekesmør eller olje
  • 2 stk løk
  • 1 stk hvitløk uten fedd (kinesisk hvitløk)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 ss tomatpuré
  • 3 dl øl, red ale
  • 1 beger kjøttfond 
  • 1 ts oregano
  • 1 ts koriander
  • 2 ts spisskummen
  • 1 ts røkt paprika
  • 1 stk chili
  • 2 paprika
  • 2 stk laurbærblad
  • Salt
  • Pepper
  • (300 g babygulrøtter)
  • (300 g aspargesbønner)
  • (300 g champignon)
  • Koriander
Slowcook 
  1. Skjær kjøttet i litt store biter.
  2. Brun kjøttet raskt i en stekepanne i flere omganger -eller rett i Crock-Pot kjelen, hvis du har Crock-Pot med duraceramic belegg eller Crock-Pot express muliticooker. 
  3. Hakk løk og finhakk eller riv hvitløk.
  4. Stek løken med litt olje eller smør til det blir gyllent. 
  5. Legg kjøtt og løk sammen i kjelen.
  6. Dryss over hvetemel og bland det godt sammen med kjøttet.
  7. Tilsett tomatpure og hell over øl.
  8. Tilsett kjøttfond, oregano, knust koriander, spisskummen og paprikapulver.
  9. Skjær paprika i biter og hakk chili. Legg det over i gryta.
  10. Bland alt godt sammen.
  11. Legg til slutt i laurbærblad.
  12. Kokes på LOW i 7-8 timer. Jeg tilsatte fryste aspargesbønner, gulrøtter og hermetisert champignon etter 7 timer. Sett slowcookeren på HIGH, hvis du bruker fryste grønnsaker.
  13. Ta ut laurbærblad og smak til med salt og pepper.
  14. Dryss over frisk, hakket koriander ved servering.
Trykkoker / Crock-Pot Express
  1. I denne multimaskinen kan du brune kjøtt og løk på funksjonen BROWN. Stek det i flere omganger til alt er stekt. Jeg synes det kan være like greit og steke det i en stekepanne og legge det over i innerkjelen etter hver steking når man skal steke store porsjoner.
  2. Dryss over hvetemel og bland det godt sammen med kjøttet.
  3. Tilsett tomatpure og hell over øl.
  4. Tilsett kjøttfond, oregano, knust koriander, spisskummen og paprikapulver.
  5. Skjær paprika i biter og hakk chili. Legg det over i gryta.
  6. Bland alt godt sammen.
  7. Legg til slutt i laurbærblad.
  8. Sett på lokket og lukk det. 
  9. Skyv trykkventilen til stengt for damp.
  10. Velg funksjonen MEAT/STEW og still den inn på 40 minutter. Først varmes den opp, det tar ca. 15 minutter. Når den er varm starter nedtellingen.
  11. La enheten naturlig slippe ut trykket i 10-15 minutter etter tilberedningen. Trykkokeren går automatisk på KEEP WARM -og starter opptelling på klokken. Ikke rør trykkventilen, før etter 10-15 minutter. Slipp forsiktig ut gjenværende luft ut av trykkventilen. Bruk ett kjøkkenredskap ikke hendene, for det er veldig varm damp.
  12. Ta ut laurbærblad og smak til med salt og pepper.
Gryta kan også kokes i vanlig kjele i tre timer
men da må du bruke litt mer kraft/vann.
Vannet skal så vidt dekke ingrediensene. 
Fyll på med vann under koketiden hvis nødvendig.
Rør i gryta litt innimellom, så den ikke svir seg i bunn.


Faustino I Gran Reserva 2009
Rioja, Spania 🍷
Gran Reserva er den kategorien av viner fra Rioja som har strengest krav til produksjon, kvalitet og lagring. Vinen må være lagret minst 2 år på fat og 3 år på flaske før den selges. Faustino I har helt siden den ble lansert på slutten av 1960-tallet vært den mestselgende Rioja Gran Reserva i verden. 
Den velkjente etiketten ble i 1641 malt av den kjente kunstneren Reembrandt, som var en stor vinelsker. Orginalbildet henger på Koninkijk museum i Brussel. Faustino 1 Gran Reserva 2009 ble kåret til beste Spanske rødvin av det anerkjente vinmagasinet Decanter. 
2009 var et relativt varmt år med høye temperaturer og mye tørke, utfordrende for vinregioner lenger sør i Spania, men heldig for nordlige regioner som Rioja, her kom betimelig regn og kjøligere vær i September som sørget for en overraskende god kvalitet på druematerialet, varme sommermåneder til tross. Faustino 1 Gran Reserva har et svært godt lagringspotensial.

Ingredienser 

Brun kjøttet !


Paprika, chili og krydder !

Slowcook, Low, 7-8 timer !

Tilsett grønnsaker, hvis du ønsker det !

Klar til servering !

Jeg har kjøpt glasslokk til Crock-Pot Express Multicooker .
Brukes når man benytter kjelen som vanlig Crock-Pot, det vil si på funksjonen slowcook. 
Helt greit og slippe å bruke det store tunge lokket -og man ser maten.
Må bestilles på nett, lokket er ikke til salgs i Norge !

Instant Pot Tempered Glass Lid to Fit 5-6 Litre Electric Pressure Cookers


Innerkjele i rustfritt stål til Crock-Pot Express.
Veldig praktisk, i den kan man bruke stavmikser rett i kjelen uten at den blir ødelagt.
Den fungerer utmerket på slowcook.
På funksjonen trykkoking passer den 98%, det store lokket kan være litt vrient å få av.

Instant Pot for Smart Electric Pressure Cookers, 6 Litres, Stainless Steel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar