Stifado - Gresk kjøttgryte med tomat & løk


Stifado er en gresk klassiker 🍅
Har du vært i Hellas vil jeg tro du har smakt Stifado.

En smakfull, fyldig kjøttgryte med hele små løk og tomatsaus, krydret med nydelige middelhavssmaker 🌿
Delikatesse løk er mildere i smak enn sjalottløk og løken blir søtere under varmebehandling.

Opprinnelig ble den laget med kanin, men den blir også veldig typisk gresk med lam.
Den kan også lages med oksekjøtt. Jeg brukte mørbrad av storfe.

Ukemeny - ' Hærta ta hørt ' !!

Her går det unna, på fredag er det 1. oktober 🍂

Selv om vi tviholder på 'sommerfølelsen' på Stortorget i Hamar 🍂 

Rundt påsketider 2022 åpner EGON ny restaurant i Torghjørnet (det brune bygget på bildet under)Dette vil bli en flott Egon med en fantastisk uteservering, som kommer til å bli en oase på torget !

For å få en enklere flyt på uka er det veldig praktisk med en ukemeny, så slipper du å tenke på hva du du skal ha til middag hver dag.

Det hjelper også på lommeboken, når du ikke trenger å dra i butikken så ofte !

Håper du finner noe som frister 🍂

Pokè Bowl med laks & nudler !


Pokè, Hawaiiansk gatemat ♫♫
Tradisjonelt lages pokè av gulfinnet tunfisk, men du kan også benytte annen sjømat som egner seg for å spise rått. Det var fiskere på Hawaii som først begynte å spise pokè. Etter at de hadde renset og filetert fangsten, spiste de avskjæret fra fisken som mellommåltid. Fisken ble servert i små boller, med ris til. Pokè er et verb på Hawaii, det betyr å kutte.

I sin enkleste form består pokè bare av rå fisk, sesamfrø og hakket vårløk, men du kan også tilsette ulike grønnsaker eller frukt som avokado, mango og granateple.
Hvis du vil lage Pokè Bowl med ris, er oppskriften 👉 her.

Høstsuppe servert med parmesanstenger


Nå bugner det av ferske rotgrønnsaker 🍂
Lag en varmende, sunn og god suppe med høstens grønnsaker.

Jeg hadde igjen masse grønnsaker etter gårsdagens middag med lammeskanker 🍂

Bruk de grønnsakene du selv liker og rydd opp i grønnsakskuffen før du drar og handler. 
Du kan selvfølgelig tilsette pølse, kylling eller kjøttrester hvis du ønsker det.

Serveres med nystekte ostestenger av butterdeig 🌿

Ostestenger med parmesan & pesto !


Sprø, smakfulle ostestenger med parmesan & pesto 
🌿

Passer perfekt til suppe, gryteretter, til pasta, sammen med ost og på tapasbordet.
De kan også bare spises som snacks 😋

De kan lages kun med ost. Jeg brukte parmesan, men du kan bruke annen type ost.
Kanskje du har igjen noen osterester også, da kan du bruke dem her.
Krydre dem gjerne hvis du ønsker det. Røkt paprika, oregano eller ditt favoritt krydder.

Ostestengene er best nystekte, men kan fint serveres kalde 🍂
Du kan lage dem i god tid før servering. Sett stekeplaten kaldt, til de skal stekes.

Hvis du vil lage pesto selv, finner du oppskrift 👉 her 👈

Brasierte lammeskanker med tomat & rødvin ★ ☆ Potetstappe med vårløk & ovnsbakte rotgrønnsaker ★ ☆


Ordet braisere kommer fra det franske ordet braisèr, som beskriver en matlagningsteknikk der man varmebehandler godt brunede råvarer i en gryte sammen med væske under tett lokk.

Lammeskanken er den nederste delen på lammelåret. 
I utgangspunktet er det slettes ikke den møreste delen på lammet, men den smaker utrolig godt. 
Skankene skal koke lenge og vel, til kjøttet nesten faller av beinet 😋

Dagens lammeskanker er fra Annis Pølsemakeri på Ringebu.
"Lammene har gått på fjellbeite i Sør-Fron, og gir en utsøkt smak på kjøttet"

Med andre ord, det er lamungene, som jeg har småsnakket med på hytta i hele sommer 😅😋

Skankene er marinert med olje, chili, pepper og ramsløk 🌿

Rester av lammekjøtt i spicy tomatsaus !


Har du igjen rester av pinnekjøtt, lammelår, lammestek eller, som meg rester av lammefiletså kan du bruke opp restene i denne smakfulle retten !

Denne retten kan fint lages med andre rester også, fisk, kylling, svin eller storfe !

Serveres til lunch - eller middag med pasta eller ris 🌾
Jeg serverte retten med pasta, revet parmesan og koriander.

Ovnsbakt biffgryte med poteter !



Herlig ovnsrett med mørt biffkjøtt og gylne poteter ♫♪
Alt i en form - enkelt og greit !

Du kan selvsagt bruke ferdige biffstrimler, men jeg synes kvaliteten på dem er litt ymse 😏

Bruk en vid ildfast form, så du får plass til masse poteter. 
Formen jeg brukte i dag hadde en litt for liten diameter, men den smakte smaskens !

✔ Forbered ovnsretten klar til steking 
✔ Rydd opp på kjøkkenet
✔ Sett biffgryta i stekeovn 
✔ Fyll opp glasset med godt drikke 
✔ Søk opp Paper Crown eller hør dem her 👉 Spotify ♫♪
✔ Len deg tilbake i godstolen
✔ Gled deg til ett godt måltid 🍂

Cloudy eggs / Eggeskyer / Parmesanputer



Gjør litt ekstra stas på frokosten med ovnsbakte, luftige, smaksrike egg !

Cloudy eggs - Eggeskyer - Parmesanputer 💛
De blir ofte laget med bare egg, men de blir så mye bedre med parmesan.

Himmelske egg er kanskje riktig navn på denne godsaken 😘

Bruschetta med kantareller & parmesan ♫♪


Her er oppskrift på en nydelig smaksbombe, som passer ypperlig til forrett ♫♪
Den kan også nytes til kveldskos foran peisen 🍂

Herlig sprøtt brød, nydelige kantareller i kremet saus med parmesan !
Spis & Nyt ♫♪


Dagens vin : Squealing Pig Pinot Noir 2020 🐖🍷

Kirsebær og solbær eller bringebær og blåbær ?
På hjemmesiden til vinprodusenten står det at det er preg av kirsebær og solbær - og i oversikten fra vinmonopolet, bringebær og blåbær.
Hva mener du ? - Kjør debatt 😊

Her tror jeg vinmonopolet er litt på 'bærtur' 😅 
Det både lukter og smaker solbær, samt at du kjenner smaken av kirsebær.

Vinen er lett og god 🍷
Den kan gjerne drikkes litt avkjølt på terrassen en varm sommerkveld.
Enkelte rødviner smaker faktisk veldig godt når den er kald.


Du trenger:
  • 2 stk baguetter eller annet godt brød
  • 1-2 ss olje
  • 1 liten gul løk
  • 2 ts revet hvitløk
  • 400 g kantareller
  • 2 dl fløte
  • 1-2 ts sennep
  • 1/2 ss finhakket timian
  • 1 dl revet parmesan
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Rens og børst kantareller og stek dem i bittelitt olje. Når soppen stekes vil det dampe ut en mengde vann, la soppen steke til alt vannet er dampet bort.
  2. Krydre godt med salt og pepper.
  3. Tilsett hakket løk og hvitløk og stek videre til løken er gyllen.
  4. Tilsett fløte, timian og sennep. La det småkoke i ca. 10 minutter, til det meste av fløten er kokt inn. Nå kan du sette den til side, hvis du ikke skal servere den med en gang. Varmes opp rett før servering.
  5. Rør inn revet parmesan og smak til med salt, pepper og sennep.
  6. Skjær baguetten i ca. 2 cm tykke skiver.
  7. Varm opp en stekepanne med olje -og stek brødet på begge sider til det begynner å få farge. Eller enda enklere, rist dem i brødristeren. 
  8. Legg brødet på tallerkener og legg på kantarellstuingen.

Ingredienser 

Kantareller 🍄

Skogens gull 🍄
Den svært smaksrike kantarellen er en av naturens virkelige delikatesser, og omtales blant annet som 'skogens gull'. Kantarell vokser vilt over det meste i Norge, men trives best i eldre granskog og bjørkeskog.  Norsk kantarell er, som regel tilgjengelig fra juli og frem til oktober.

Bruschetta er en matrett fra Italia. Den består av grillede eller stekte biter av brød eller baguett. Den opprinnelige bruschettaen ble stekt med påsmurt olivenolje, hvitløk og ett saltdryss -og var en måte å bruke opp gammelt brød på. 
Bruschette er faktisk tradisjonell italiensk fattigmannskost.




Squealing Pig Pinot Noir 2020
Lett, frisk og saftig rødvin.
Saftig med god friskhet og litt fasthet, preg av kirsebær og solbær, litt lakris, urt og krydder.


Bare de beste utvalgte druene fra Central Otago og Marlborough gikk inn i denne fruktige vinen, med en smak full av maraschino (maraschino er kirsebærlikør) -kirsebær og solbær, innrammet av ristet eik. Lag med delikat tannin skaper en overdådig tekstur, som flyter til en langvarig finish.

Squealing Pig is a tale about a pig who wanted more from life. Keen on wine, but not a fan of the boar, he went on an adventure to Marlborough and Central Otago seeking out Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir and Rosé wines with a difference


  • VaretypeRødvin
  • Varenummer13228801
  • LuktUng og fokusert aroma preget av ferske røde og mørke bær, grønn urt, litt trekrydder og blomst.
  • SmakSaftig med god friskhet og litt fasthet, preg av bringebær, blåbær, litt lakris, urt og krydder.
  • FargeDyp rødblå.
  • ProdusentSquealing Pig Wines
  • Årgang*2020
    * Vi tar forbehold om at varen som leveres kan ha en annen årgang/etikett enn oppgitt
  • Land, distriktNew Zealand, Central Otago, Øvrige
  • MetodeLagret 6 md på brukte franske fat.
  • InneholderSulfitt
  • Miljøsertifisert produksjonSustainable Winegrowing New Zealand
  • EmballasjetypeGlass, Klimasmart
  • KorktypeSkrukapsel
  • UtvalgBasisutvalget
  • Butikkategori3
  • GrossistTreasury Wine Estates Norway A
  • TransportørSkanlog AS
Pinot noir er en blå vindrue 🍇
Pinot noir kommer opprinnelig fra Burgunderdistriktet i Frankrike.
Den benyttes først og fremst i produksjon av rødvin, men finnes også i utvalgte hvit -og roseviner. Du finner ofte druen i musserende viner, ikke minst i champagne siden den er fruktig, har god syre og inneholder relativt lite tanniner.

Når stua blir øvingslokale ♫♪ Sånn går no dagan.... 

Ukemeny - HØSTMAT i september !



September -og høsten banker på døren 🍂
Om vi vil eller ei, etter en herlig sommer går vi inn i en kaldere og mørkere årstid.

Men, september kan være utrolig fin og solen varmer fremdeles.
Ta deg en tur på fjellet eller i skogen og opplev vår vakre natur 🍂

Med høsten kommer også mye godt, vi bor jo "Midt i matfatet" 🍄
Ferske rotgrønnsaker, blomkål, brokkoli, løk, ferskt lammekjøtt, sopp og bær.

Mat og Landbruksfestival arrangeres hvert år i september i Vikingskipet på Hamar. 

Nå er det jo mange gårdsbruk, som også har gårdsutsalg, blant annet
 Alm Østre og 👉 Fredheim Gård, begge holder til i Nordens Toscana, Stange vestbygd.

Ælt har vi på Stange, se bare 👉 her !
Vi har mye å se frem til !

Lag en fin uke 🍂

Gratinert tortilla taco tubs !


Her har jeg brukt tortilla formet som beger, Stand 'N' Stuff Tortilla !
Fylt dem med tacokjøttdeig, løk, paprika & mais og gratinert dem i ovnen 🌽

Enkel og god kosemat, som passer helt perfekt i sofakroken

Serveres med hva du måtte ønske. 
👉 Guacamole, rømme eller rømmedressing og 👉 tomatsalsa passer godt til denne retten 🍅

Lammegryte med poteter & kål !



Enkel, varmende og god gryte, som minner om den tradisjonelle fårikålen.

Det er så greit med alt i en kjele.
Poteter, kjøtt og kål - skikkelig husmannskost !

Denne gryta er ikke veldig praktisk å koke på bålpanne, men det er jo så koselig 🍂


Forbered gryta inne og kok den nesten ferdig før du setter den på bålpannen. 
Det er ikke nødvendig å steke kjøttet på forhånd, men jeg synes det gir en bedre smak på retten.

Jeg bruker spisskål i denne gryta. Spisskål er ganske så lik nykål, med løst knyttede, saftige blad. Hodekål har en mye kraftigere smak og konsistens, men kan fint brukes i gryta.

Rødvinen i gryta kan erstattes med kjøttkraft, hvis du ikke ønsker vin i retten.
Print Friendly and PDF